Milline on teie jaoks parim leiva küpsetamise retsept?
Teema: Ise leiva küpsetamine
Mina teen selle järgi http://nami-nami.ee/retsept/9479 Väga väga hea tuleb!
Mulle meeldib tavaline rukkitäisterajahust leib pekikuubikutega. Olen katsetanud igasugu lisanditega – seemned, rosinad, puuviljad, erinevaid jahusid segades, aga just see hästi lihtne pekikuubikutega leib on see, mille järgi ikka isutab ja mida aeg-ajalt küpsetan.
Mina teen üldjoontes Ragne retsepti järgi. Ainult suhkrut panen 1,5dl ning soola 4tl, küpsetamistemperatuur ka natuke teine: 230 kraadi 15min, 200 kraadi 20min, 180 kraadi juures 30 minutit. Pärast korralikult juuretise käimasaamist pole kordagi see retsept mind alt vedanud.
http://www.kokkama.ee/2008/11/ahjusoe-leib.html
Ma ise seda “retseptiks” ei nimetaks, aga teen nii:
Segan juuretisele juurde sooja vett ja täistera-rukkijahu, jätan 12-24 tunniks seisma.
Panen väikese purgitäie juuretist kõrvale, ülejäänule lisan veel sooja vett ja täistera-rukkijahu, maitseks sool ning köömned ja/või kanepiseemned. Taigna paksus nii, et ei voolaks, aga ei jääks ka täitsa tükki. Panen küpsetuspaberiga vooderdatud vormi u 6 tunniks kerkima. Küpsetan u 1 tund.
Väga huvitav oli lugeda sellest blogist, et tema segab esmalt eeltaigna hulka soola-suhkru-jahu ja alles siis võtab sellest nö valmistaignast uue juuretise. Mina olen alati eeltaignast järgmise juuretise võtnud ja alles siis hakanud soola-suhkrut-jahu lisama. Samas olen hädas sellega, et minu tainas eriti palju ei kerki ja leivad jäävad suhteliselt tihedad ja kõvad. Tahaks õhulisemat ja pehmemat. Peaks vist proovima ka teistpidi.
Ma ei kujuta ette, kas suhkur võib juuretisele rohkem toitu anda ja nii teda aktiivsemaks muuta – ise ma suhkrut leivataignasse ei pane.
Aga kerkimise tõhustamiseks proovi esmalt:
– teha rohkem juuretist, st panna eeltaignasse rohkem vett ja jahu
– lasta eeltaignal kauem seista
– lasta valmis taignal kauem ja soojemas kohas kerkida
– kui oled taignal lasknud kerkida kausis ja alles pärast kerkimist vormi pannud, proovi kohe vormi kerkima panemist (põrandaleiva kohta ei oska öelda, sest ise teen ainult vormis)
– katsetada pisut vedelama taignaga.
Kui see kõik ei mõju, siis soovitaks juuretise välja vahetada.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.