Ma olen puutunud kokku tsöliaakiahaigete (st.inimeste, kellel on gluteenitalumatus dignoositud ja kübemekegi nisujahu tooks kaasa seedehäired, pidev tarvitamine aga juba soolekahjustuse).
Ja tõesti- ei ole see nisujahu asendamine nii kerge – teiste jahude omadused lihtsalt pole samad nagu nisujahul. Kõige parem asendusvariant on spetsiaalsed gluteenivabad jahusegud (firmadelt Schär ja mis nad on) – kuna neid jahusegusid on suurte kogemustega eritoidu tootjad timminud nii,et koospüsimine ja kerkimine oleks enam-vähem.
Mis mulje mul on jäänud? Maisijahu on sobib maitseomadustelt imehästi igasugu magusate küpsetiste jaoks -vahvlid, koogipõhjad, keeksid, küpsised. Sageli peavad inimesed maisijahu-värke isegi maitsvamateks kui vastavaid nisujahu-analooge. Ka maisijahul põhinevad saiapätsid (näiteks leivamasinas küpsetatud) on kollased ja maitsvad. AINULT – parem on mitte jamada puhta maisijahuga, vaid osta näiteks Schäri maisijahul põhinev gluteenivaba jahusegu -selle küpsetusomadused on puhtast maisijahust lihtsalt võrratult paremad. Igasugu magusate küpsetiste puhul võib nisujahuga retseptis Schäri jahu asendada 1:1. Saia küpsetamisel leivamasinaga tuleks võtta aluseks leivamasinaga kaasas oleva retseptivihiku retsept, aga õige jahu-pärmi-vee suhte leidmiseks peab siiski veidi eksperimenteerima ka – 1:1 asendades võib ala- või üle kerkida, nii et paar esimest saia ei pruugi olla just super, aga katse-eksituse meetodil tuleb lõpuks see parasjagu kerkinud. Ka igasugu lisanditega (seemnesai, rosinasai, pähklisai jn.) peab enne katsetama, millise koguse lisandit saiatainas välja kannatab, ilma et see mõjutaks kerkimist.
Kui sa aga tahad asenduseks kasutada justnimelt puhtaid jahusid, siis on kindlam otsida kohe vastav retsept, mittte hakata nisujahuretsepti baasil midagi aretama. no näiteks, kui tahad teha just tatrajahupannkooke, siis otsidki retsepti “tatrajahupannkoogid”. Neid retsepte on ilmunud tsöliaakiahaigetele ja allergiliste lastele mõeldud raamatutes ja netilehekülgedel. Seal on hea see, et keegi teine inimene on katsetamise töö juba ära teinud -seega on väiksem tõenäosus,et välja tuleb täielik käkk!
Aga muidugi, kui viitsid ise uusi asju katsetada ja välja mõelda ega heitu, kui kohe välja ei tule, siis võid loomulikult retseptivaramut ka uute retseptidega täiendada.