Esileht Väikelaps 1-aastase toidunipid

Näitan 10 postitust - vahemik 1 kuni 10 (kokku 10 )

Teema: 1-aastase toidunipid

Postitas:
Kägu

Palun kogenud emade nippe väikelaste toidulaua korraldamisel. Mul on tubli 1-aastane, kes sööb juba mitu kuud ja väga isukalt perega sama toitu (rinda saab ka veel 3x päevas, aga tahaks veelgi vähendada seda vaikselt). Aga tõsiasi, et ta sööb 3 korda päevas on tekitanud minus tunde, et ma ainult kokkangi päevad läbi. Ja nüüd selles vanuses peaks veel lisanduma 1-2 vahepala… , kardan natukene, et jäängi kööki ainult süüa vaaritama ja palun nüüd teie nippe ja retsepte. Kas teete mingisuguseid sööke sügavkülma valmis, et oleks hea kiiresti võtta? Milliseid toite annab teha suures koguses? (kuigi meil väike pere, siis ikkagi jagub üht toitu heal juhul umbes kaheks söögikorraks, siis juba otsas). On mingeid valmistooteid, mida annate? Mida vahepalaks pakkuma peaks?

Ma tunnen, et ma alustan päeva pudru valmistamisega, siis hakkan lõunasööki tegema ja siis kohe juba õhtusööki. Kogu aeg on mure, et kas ikka on lapsele midagi süüa anda.

Olen väga tänulik, kui räägiksite oma toidulaua argipäevast 🙂

 

 

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina teen alati toitu õhtul nii palju, et lõunaks ka jaguks, minu arust saab kõiki toite teisel päeval soojendada. Vahest olen lõunaks pakkunud valmis Mamma suppe, mis E ainete vabad on ja snäkkideks on tihti erinevad Mamma pannkoogid. Samuti on snäkiks erinevad beebimõnglid ja muud snäkid mida saab poest osta või tellida ja smuutid(ei pea olema beebide omad), pikniku juustupulgad, . Erinevad köögiviljad kreeka jogurtist tehtud dipikastmega on ka hea vahepala.
Hommikutel kui üldse süüa ei viitsi teha saab laps piimaga maisihelbeid või müslit kreeka jogurtiga. Samuti teen lihtsalt võileibu  talle nagu endale.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mulle tundub, et sa oled selle teema natuke üle mõelnud. Süüa teeme nii, nagu ikka teeme, lihtsalt tuleb silmas pidada, et lapsele ka sobiks ja mingeid ülivürtsikaid toite ei tee. Mitmeks korraks saab teha praktiliselt kõiki toite (supid, pastad, ahjukana, ahjulõhe, kotletid vms).

Vahepalaks on lapsele näiteks banaan, hurmaa, kurk, mustikas, juust, leib, sink, kodujuust, mida parajasti kodus on. Eraldi vahepalasid ei vaarita, ikka sellised suupisted, mis ongi juba valmis söömiseks.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No aga kas varem sa ise ei söön6d 3x päevas?

Hommikuks midagi kiiret. Puder klassika. Või omlett (pannil valmib kiiremini kui ahjus). Aastane võib ka võileibu süüa, kui sulle nii rohkem sobib.

Lõunaks sööd eelmise päeva õhtusööki. Kuigi on üksikuid lapsi, kes ei söö 2 päeva sama toitu (mul ühega lastest oli see mure). Või omlett, keedetud kartil salatiga vmt lihtne. Suppi võib ka mitme päeva lõunaks teha. Püreesuppi ka külmutasin – nt tegin 3 päeva portsu, millest 1 ports sügavkülma ja 2 päeva sõin lõunaks järjest (mitte selle lapsega, kes 2 päeva sama sööki ei söönud).

Olen ka lõunaks võileibu söönud või uuesti putru. Miks mitte teha ise valmis suurem kogus pelmeene sügavkülma? Frikadellid tegin nt ise, kuni oli peres alla 2a lapsi. Hiljem ei viitsind enam.

Jääb ainult õhtuks “suurem kokkamine” – aga kui keeruline see on, sõltub sinu oskustest. Tee palju ahjuroogasid, ei pea pliidi ääres seisma. Ka pajaroad – lisaks klassikalisele ühepajatoidule on ju ka nt pilaff jm riisi/tatraroad lihtsad. Hakklihaga toidud ka kiired.

Aga muidu ongi meil pikemalt valmivad road sellused, mis on nt pikalt ahjus ja ma ise ei pea seal pikalt kokkama. Või siis mõned road, kus vaja liga pikemalt pehmeks hautada (nt pilaff), aga olemuselt ei nõua roog palju tegelemist. Ja need road, mis nüuavad aktiivsemat tähelepanu, on tihti 40 min valmivad road.

Tülikamaid toite teengi harvem. Nt juba mõnda aega ei viitsi kotlette mätsida- praadida ja teen hoopis ahjus pikkpoisi.

Vahepalad? Puuviljad!

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

A ja lisan, et kui sa teedki süüa väga seglaselt, siis ongi terve päev kokkamine. Jäta menüüsse toidud, mis ei nõua sinult üle 30 min aktiivset tähelepanu. Kui üksnes komponentide ettevalmistamine võtab terve tunni, siis vähenda komponente, tee midagi muud või õpi kiiremini toimetama (sh nt ostad tükeldatud tooraine, kui rahakott kannatab). Kasuta külmutatud köögivilju, selleasemel et neid iga kord ise puhastada, tükeldada (või külmuta ise korra kuus vmt, mul nt porgand ise tükeldatult sügavkülmas – väga mugav riisi sekka segada).

Kui oled ise hakkliha valmistamise fänn, tee ka seda kord kuus ja sügavkülma jne.

St mõtle, kuidas saad ise protsessi kiiremaks muuta.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Snäkkideks puuvilju-köögivilju, Balsnacki neljaviljakrõbinaid vms. Köögivilju küpsetasin ahjus sageli, kas siis ahjupotis või küpsetuskotis. Koorimine-hakkimine käib kiirelt ja ahjusööke ei pea pidevalt jälgima. Ja perele sai tehtud selliseid sööke, et oleks lapsele ka midagi anda. Et oleks tervislikum siis nt lihapalle köögiviljadega pooleks (kui rohkem teha siis osa sügavkülma ootele). Koduseid suppe sügevkülmutasin portsjonite kaupa, et vajadusel saaks lapsele kiirelt kodust toitu pakkuda.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina planeerin 5-7 päeva toidud ette ja selliselt, et oleks mitmeid toite, mida saab süüa mitu korda. Näiteks supid, vormiroad või hautised on sellised, mida on lihtne teha korraga suurem kogus. Lõunal söömegi tavaliselt eelmise päeva õhtusöögist allesjäänut. Ja õhtuks siis teen uue toidu.
Vahepalaks pakun midagi lihtsat – smuuti ja beebikrõbuskid, kamapallid jogurtiga, kohupiim moosiga, puuviljad, marjad, võileib, Mamma pannkoogid jne.
Kui olen tüdinud vaaritamisest, aga lastel kõhud tühjad, siis teen midagi kiiret nagu tatrapuder singikuubikutega, omlett, pelmeenid vms.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Hommikul teed hommikusöögi, näiteks putru, omletti või võileiba. Lõunaks, sel ajal kui laps magab, teed mõne muu söögi ja see jääb ka õhtusöögiks. Kui teed veelgi rohkem, ka järgmise päeva lõunasöögiks. Teed suurema koguse lihtsalt. Seisab külmkapis ideaalselt ja soojendad. Vahepalad on siin juba välja toodud, mida võib pakkuda. Pidevalt köögis küll aega ei veeda, rohkem nagu hommikupoolikul, sest aastane laps läheb juba 10-11 ajal ju esimest korda lõunaunne.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui eelmise päeva lõunasöök-õhtusöögist üle jäi, et seda süüa ka järgmise päeva lõunal, teed sel päeval ainult õhtusöögi, ja ülejääva koguse lükkad jälle järgmise päeva lõunaks näiteks. Kui muidugi viitsid, võid ka kõik kolm toidukorda iga päev kokata.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No aga kas varem sa ise ei söön6d 3x päevas?

Sõin küll 3x päevas, aga ei teinud ilmtingimata ise 3x päevas endale toitu 🙂 Hommikusöök oli kodus, lõunasöök alati lõunapakkumine mõnes toidukohas ja ka õhtuti sõime tihtipeale 2-3 õhtul nädalas väljas. Lihtsalt elu oli selline, et meile meeldis mehega väljas söömas käia ja lihtsalt ei tahtnud liiga palju kokata, kuigi teen süüa hästi. Samuti on endaga ju palju lihtsam, sest ikka saab teha pelmeene või muid poolfabrikaate, mitte tihti, aga vahel ikka.

Selles mõttes tunnen lapsega rohkem survet, et oleks ikka kodust toitu talle anda ja sööki kulub rohkem küll, kui oleme nüüd kodused ja pidevalt väljas söömas ei käi.

Mu enda nipp on tegelikult kotletid sügavkülma visata. Ega tavalised päevad polegi probleem, ikka sätin selle kokkamise kusagile, aga mure just nende päevadega, kus ei ole päev otsa kodus, näiteks vanavanemate juures või kes teab kus, ja kui siis on kiirelt õhtusöök vaja lauale panna. Jällegi, vanasti vallalisel ajal oleks haaranud pitsa või midagi poe valmisletist, aga lapsele ei saa ju. Seega hea, kui sügavkülmast isetehtud kotlett kohe pannile sooja visata.

0
0
Please wait...

Näitan 10 postitust - vahemik 1 kuni 10 (kokku 10 )


Esileht Väikelaps 1-aastase toidunipid