Esileht Koolilaps 12 aastase terror

Näitan 21 postitust - vahemik 151 kuni 171 (kokku 171 )

Teema: 12 aastase terror

Postitas:
Kägu

Nagu öeldud, see noor keerab kõik koduvälised täiskasvanud kenasti ümber sõrme ja jätab kõigile mulje, kuidas teda vaesekest kodus nii hirmsasti piiratakse. Ning neil kohtumistel terapeudi ja kõiksugu muude asjapulkadega ei jäeta küll muljet nagu meie oleksime vanemad, kes tohivad midagi otsustada – vastupidi, neil kohtumistel tunnevad lapsevanemad end murust madalamana, tasuta teenijatena. Selle tulemusel lõime lihtsalt käega ja tehku mis tahab. Kui jääb kool pooleli siis jääb – vähemalt ei saa siis kaevata terapeudile, et vanemad ei lubavat tal nutikas “sõpradega suhelda”

“See noor” on ju ometi teie laps. Mis hetkel tuli tunne, et annate vanematena alla, kui kaua jaksasite pingutada lapse sõltuvusest päästmise nimel? Ma olen ka väga raske (sh nutisõltuvusega) lapse vanem, aga seni veel jätkuvalt keeldun alla andmast, laps on väärt, et ta välja tirida, kui päris välja ei saa, siis vähemalt nii palju päästa, kui päästa annab. Mina lastekaitset vms ei karda, miks ma peaksin? Ma tean, et piirangud on lapse huvides, seda toetavad ka vastavad teadusuuringud nutiseadmete liigtarvitamise mõjudest lapse ajule, kui keegi terapeut või muidu tore tädi tahab arvata, et piirangute seadmine on lapse väärkohtlemine, siis arvaku. Ja kui laps tahab kaevata, siis kaevaku.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nutisoltlaste vanematele: mis oleks, kui teie lapse telefonis oleks pakett piiramatu koneajaga ja ainult max 1GB mobiilset internetti ja kodus Wifi ara blokitud. Saab sopradega piiramatult raakida kyll.

Arvutis samamoodi, Wifi ara blokitud.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nutisoltlaste vanematele: mis oleks, kui teie lapse telefonis oleks pakett piiramatu koneajaga ja ainult max 1GB mobiilset internetti ja kodus Wifi ara blokitud. Saab sopradega piiramatult raakida kyll.

Arvutis samamoodi, Wifi ara blokitud.

Ma see veel mitte alla andnud sõltlase ema.

Sõpradega ei räägita ju kõnes, vaid messengeris vm. Aga mind see nutulaul, et minu pärast kaotab ta sõbrad, enam väga ei liiguta, südames on valus küll, sest see ongi tõsi, need netisõbrad lähevad oma juttudega edasi ja laps, keda pidevalt netti ei lasta, tunneb, et jääb vestlusest kõrvale – aga samamoodi ei lubaks ma last ju viina jooma kuskile, et “muidu teised joodikud pole enam mu sõbrad” – kurb küll, aga nii ongi, jah.

Meil ongi piiratud mahuga nett ja kodune wifi ainult teatud kellaaegadel, eks seda rohkem, mida enam kodused kraanid kinni, käib kodust ära, istub avalikus ruumis, kus wifi olemas kuskil. See ka mu eesmärk pole, et ta lihtsalt kodust minema ajada, aga jah, mingi tasakaal tuleb leida. Proovime praegu sellist süsteemi, et õhtuti on tal 3 tundi (mis on minu meelest kole palju) täiesti nääklusvaba netikasutus lubatud tööpäevaõhtuti, eeldusel, et enne on õpitud ja vähemalt 30 minutit (mis on naeruväärselt vähe) õues oldud. Enamasti jalutab koeraga, vahel väga halva tujuga lihtsalt “kannatab” akna all, no et ma ikka näeks. Reedeti on peale koolipäeva kuni õhtuni vaba netikasutus. Aeg-ajalt on suured tülid, väga halb käitumine, siis läheb nett mõneks ajaks täitsa kinni, alati enne hoiatame.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil ongi piiratud mahuga nett ja kodune wifi ainult teatud kellaaegadel, eks seda rohkem, mida enam kodused kraanid kinni, käib kodust ära, istub avalikus ruumis, kus wifi olemas kuskil. See ka mu eesmärk pole, et ta lihtsalt kodust minema ajada, aga jah, mingi tasakaal tuleb leida. Proovime praegu sellist süsteemi, et õhtuti on tal 3 tundi (mis on minu meelest kole palju) täiesti nääklusvaba netikasutus lubatud tööpäevaõhtuti, eeldusel, et enne on õpitud ja vähemalt 30 minutit (mis on naeruväärselt vähe) õues oldud. Enamasti jalutab koeraga, vahel väga halva tujuga lihtsalt “kannatab” akna all, no et ma ikka näeks. Reedeti on peale koolipäeva kuni õhtuni vaba netikasutus. Aeg-ajalt on suured tülid, väga halb käitumine, siis läheb nett mõneks ajaks täitsa kinni, alati enne hoiatame.

Mina olen siis see enam-vähem allaandnud nutikasutaja ema. Ülaloleva kirjelduse järgi ei jää küll väga muljet, nagu oleks teil olukord kontrolli all. 3 tundi iga koolipäeva õhtul tundub palju. Minu lapse nutikakasutuse statistika näitab sama numbrit. Ja tal jäävad selle tõttu ikka väga paljud vajalikud asjad tegemata. Olen katsetamiste teel avastanud, et jutt “pääsed nutikasse siis, kui on õpitud” ei ole hea, kuna siis teismeline viskab kodutööd ülejala valmis. Parem on määrata kindlaks mingi hinnanguline koduste õppetükkide normaalseks ärategemiseks kuluv aeg, nt: “Nüüd õpid kaks tundi. Enne nutikasse ei saa.” Siis kaob noorel ära kiusatus õppetükke lohakalt teha.

Lisaks, kui õhtul on mingi üritus (teatriskäik, sõpradel külas vm), siis soovib noor ikkagi oma igapäevast “lubatud” 3 nutikatundi täis teha ja see venib ju siis öösse välja. Kui sel teemal vestleme, siis soovib noor pigem loobuda üritustest, keeldub minemast teatrisse jne, et saaks oma nutikatunnid täis. Oleme palunud selles osas korduvalt ta psühhiaatri ja psühholoogi abi, kuid nood ei saa asjale pihta ega toeta vanemaid. Vaid üksnes noort – “Oi, teie laps on nii empaatiline, ta ju tahab üksnes teisi aidata!” Vanasti oli spetsialisti ülesanne kodu toetada, nüüd on hoopis vastupidi ja noor abi ei saa.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Valgustage mind, kuidas offline-mängud vähem nutiaeg on kui netiühendusega? Täiesti siiralt küsin, meil ühes pajas kõik, aga nutivanemakogemust vähe veel.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen siis see enam-vähem allaandnud nutikasutaja ema. Ülaloleva kirjelduse järgi ei jää küll väga muljet, nagu oleks teil olukord kontrolli all. 3 tundi iga koolipäeva õhtul tundub palju. Minu lapse nutikakasutuse statistika näitab sama numbrit.

Tegu on kohe 14-aastasega, kes ongi ekraanisõltlane. Jah, minule ka tundub palju, aga enne seda oli ta pidevalt ekraanis, telefon oligi tal nagu sõrmede ja silmade külge liimitud. Ta tegi iga tegevust, pidas iga vestlusi nii, et pool tähelepanu oli telefonis. Meie kodune elu oligi nagu üks pidev võitlus ja näägutamine, karistuste tegemine (nett kinni), sellejärgsed vihapursked ja pikk mossitamine, siis pika vindumise ja meiepoolse initsiatiiviga mingisugune leppimine, kokkulepete tegemine, mis ei toiminud jne. Kontakt lapsega, mis on igasuguse vanema-lapse suhte alus, kadus täiesti, sest laps ei olnud motiveritud meiega midagi tegema, meil polnud mingeid mõjutusvahendeid peale karistusliku iseloomuga tegevuste, mis aga kontakti ei toida, vaid lõhuvad (kuid on vahel õigesti doseerides ikkagi ka vajalikud ja paratamatud). Nagu ütlesin, väga raske käitumisega laps ja oligi meil väga s*tt seis. Üldse ei väidagi, et praegune olukord ideaalne või igati kontrolli all peaks olema. Lihtsalt varasemaga võrreldes katsetame ja tundub natuke normaalsem. Lapsel nagu on veidi pinge maas muul ajal vähemalt, teab, et õhtul nagunii saab ja siis keegi ei pöörita silmi ega keela ega tänita,  aga samas näha on, et raske on tal muul ajal telost näppe eemal hoida ikka. Aga seni vähemalt püüab, mis minu jaoks on väga suur edenemine.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Offline mangud vanas moblas ei ole eriti pinget pakkuvad, seega neid pikalt ei mangita. Ca pool tundi ja juba tuleb noor alla kylmkappi kylastama, ode kiusama, meiega vaidlust alustama. Siis laheb oma tuppa tagasi ja tegeleb seal oma hobiga.

Arvuti on nyyd kyll karistuseks tal kaest ara voetud, aga enne kui mangis offlines, siis pohiliselt programmeeris Scratchis. See oli talle ponevam kui offline mangud.

Ma pean tunnistama, et tema kaitumine ei ole enam nii vagivaldne peale seda, kui netist ara loikasime ja arvutist ilma jai.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui interneti kinni panen, kukub oma tuba segi peksma ja karjub mulle et ma olen ainult loll naine ja ei otsusta midagi.

Kui just su mees “eeskujuna” sedasi ei käitu, siis minu jaoks on see agressiivse idioodi käitumine. Ei kujuta ettegi, kuidas üks 12-aastane oma emaga sedasi käituda võib. Otsi kiiremas korras abi, enne kui ta sinu või teiste pereliikmete elud ohtu seab.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

12 aastane ülbitseb ja räuskab pidevalt. Ja kui midagi ütlen, siis käratatake, et jää vait! Ei jäksa enam. Poiss on minust pikem ja tugevam. Isaga käitub samamoodi. Räägin pidevalt, et nii ei käituta , eriti veel oma vanematega. Et selline kaäitumine teeb mulle haiget ja kurvastab mind väga. Selle peale tavaliselt

vastatake, aga sina lõid mind 3 aastat tagasi. Või midagi taolist. Kusjuures laps pole tegelikult kunagi tõsiselt karistada saanud. Kui mõni pepulaks välja arvataa ammu aega tagasi. Ei aita rääkimine, tema kaäitumise tagasipeegeldamine, ega tehnikavidinate äravõtmine. Sel viimasel juhul, siis ta kaib ringi ja süüdistab ja solvab meid nagu jäksab. Ja kuna arvutit on vaja koolitööks, siis loomulikult me ei lase tal õppida ja rikume tema tuleviku ära.

Kusjuures poiss on muidu andekas mitmel alal ja tubli koolis. Ja ma väga soodustan tema huvialasid, maksan ja viin-toon teda . Osades käib ise. Ja pidevalt kui läheb jälle räuskamiseks et me ei hooli temast, me ikka räägime et armastamw teda tingimusteta isegi kuo ta mwile haiget teeb. Ja hoolime vägagi tema ulevikust. . Aga 10 minuti pärast on see tal ununenud.

Spetsialisti juures oleme käinud aastaid. Sai piiripealse autismi diagnoosi. Nüüd on 3 aastat vahet olnud ja spetsialisti järjekord on lihjtsalt nii pikk. Vahepeal on ol ukord ikka väga hulluks läinud.

Jäksa? Jäksab? Tule taevas appi tõesti.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas teil mingit päevakava või trenne ei ole?

Meil on üks laps 12, teised juba suuremad, 15 ja 17. Alati on olnud reegel, et koolist tulles vahetatakse riided ja süüakse veidi. Arvuti taga keegi ei maandu.

Kõikidel lastel on u 3 korda nädalas trenn. Liigutamine on hea, aga põhiline eesmärk on saada kodust välja, ekraanidest kaugemale, arendada sotsiaalseid oskused, omada rutiini, eesmärkide poole pürgimist jne.

Trenn võtab ka ampsu vabast ajast ja sunnib paremini aega planeerima. Kui koolist tulles on vabadus kuni magamaminekuni, siis jääb lapsel mulje, et aega on maa ja ilm, mängime enne arvutis ja küll jõuab õppida.

Õppeveerandi hinded on kui palgaleht. 5 annab teatud summa raha, 4 mitte midagi, 3 võtab raha vähemaks.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil on üks laps 12, teised juba suuremad, 15 ja 17. Alati on olnud reegel, et koolist tulles vahetatakse riided ja süüakse veidi. Arvuti taga keegi ei maandu.

Kõikidel lastel on u 3 korda nädalas trenn. Liigutamine on hea, aga põhiline eesmärk on saada kodust välja, ekraanidest kaugemale, arendada sotsiaalseid oskused, omada rutiini, eesmärkide poole pürgimist jne.

Trenn võtab ka ampsu vabast ajast ja sunnib paremini aega planeerima. Kui koolist tulles on vabadus kuni magamaminekuni, siis jääb lapsel mulje, et aega on maa ja ilm, mängime enne arvutis ja küll jõuab õppida.

Õppeveerandi hinded on kui palgaleht. 5 annab teatud summa raha, 4 mitte midagi, 3 võtab raha vähemaks.

Sa vist ei saa päris aru. Keerulist last ei saa niisama trenni. See ei käi nii, et vanem ütleb, et lähed trenni ja tema laseb kõrvad lonti ja ütleb jah, emme, ma lähen trenni. Keerulisele lapsele trenni otsimine on juba paras väljakutse. Talle ei pruugi ükski asi meeldida. Küll ei kannata trenni, kus on palju inimesi, küll ei meeldi individuaalsed trennid, küll ei meeldi pesemine Mina arvasin, et lapsele meeldib ujumine. Kui oli trenni registreerimine, teatas laps, et ta vihkab vett ja pesemist. Pesemist ta tõesti vihkas kodus. Lõpuks oli nõus minema korvpallitrenni, sest sõber läks ka. Siis ikka avastas, et ta tahab ujuma ka minna. Korvpallitrenni polnud enam üldse nõus minema. Selliseid lapsi ei saa sundida. Ma olen päeval tööl. Ma ei saa lapsele trennikotti kätte suruda ja uksest välja lükata. Ta lihtsalt ei lähe sinna ja ongi kõik. Tema otsustab. Mina ei otsusta midagi. Hommikul enne kooli röögib, kuidas tema kooli ei taha minna. Ma topingi 7-aastast riidesse, panen veel koti ka selga ja lükkan uksest välja. Ta lihtsalt ise ei ole ennast nõus liigutama.
Ma võin omast kogemusest öelda, et need sõimavad lapsed ja teismelised tunnistatakse spetsialistide poolt kõik normalseks. See ongi tänapäeva normaalsus. Kui koolis asju segi ei peksa ja õpetajatele kallale ei lähe, on normaalne laps. Kodus võib teha, mis tahab.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jah, see ongi väga normaalne (v-a hinnetelehe asi, aga kui sul oma lastega toimib, siis palun väga) – ja tehtav tavaliste normaalsete lastega. Kes vahel pahurdavad ja vahel katsetavad piire ja natuke mässavad, aga üldjuhul on igati mõistlikud, normaalsed lapsed ikkagi. Nagu nt meie pere teised lapsed. Keeruline laps ju seepärast ongi keeruline, et tema puhul tervemõistuslikud kasvatusvõtted lihtsalt ei toimi või toimivad vähesel määral ülirange, ebainimlikult pideva kontrolli ja piitsa-prääniku süsteemi järgimise tulemusel teatud vanuseni.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lõpetage wifileping ära, arvuti on “katki ja paranduses”. Saab vähemalt sõltuvusest lahti.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga mida teha siis, kui internet on vajalik koolitööde tegemiseks pere kahel lapsel? Vahepeal tahavad õppimise vahepeal sõbrannadega niisama messengeris “lobiseda”. Isa ja ema tahaks peale pikka tööpäeva netist vähemalt uudiseid lugeda. Kui keegi minult telefoni käest rabaks või viisakalt ära panna paluks, ma oleks ikka väga frusteeritud.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui keegi minult telefoni käest rabaks või viisakalt ära panna paluks, ma oleks ikka väga frusteeritud.

Siis oled ise ka (funktsioneeriv) sõltlane, kui viisakas palve närvi ajaks…

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga see on muidugi õige, et 12-aastase kasvatamisega on hiljaks jäädud. See lœpmatu naeratamine, tunnustamine, armastuse rõhutamine ja muu malbe metoodika on sama “kasulik” kui kaasav haridus koolides. Ikka ainukt kõike sallime ja lubame ja tulemus on, et kõik need erilised ja mitteerilised võivad süüdimatult käituda.

Hmm. Mina olen naeratamisest, tunnustamisest ja leebusest niimoodi aru saanud, et last tunnustatakse ikka siis, kui ta midagi kiiduväärset teeb. Seda ei tule mõista nii, et kiidetakse valimatult ükskõik mille eest, ka halbade asjade eest.

Need, kes soovitavad naeratamise ja tunnustamise üldse eemaldada, eks kujutage ise ette suhet, kus teine pool teid mitte kunagi ja mitte millegi eest ei tunnusta. Kunagi lahkelt ja sõbralikult juttu ei aja. Ainult siis, kui teete midagi paha – siis saate vastaspoolelt mingi reaktsiooni (pahandamise, karistamise, iroonia vms. ). Selline kõle õhkkond teeb igaühe (ka täiskasvanu) närvilisemaks – kui lahkus ja sõbralikkus on siin kodus defitsiitkaup, mida mina niikuinii ei saa, mida ma siis üldse punnitan…

Loomulikult, käitumisprobleemide puhul tuleb leida mingi toimiv meetod. Ma arvan, et toimivaid meetodeid autistide ohjeldamiseks oskaks soovitada praktikud, kellel on reaalselt kogemus selliste raskete lastega. Näiteks teised autistide vanemad – mõnda autistide vanemate tugigruppi ei ole, kus praktikud kogemusi vahetavad? Suvainimene, kes pole autistlikku last lähedalt näinudki, võib ju teoorias olla tugev, aga sellest ei pruugi piisata.

Aga head asjade eest tohib ju ikka kiita. Ja leebes toonis rääkida, kui laps parasjagu pahandust ei tee, tohib ju ikka. See ei mõju kindlasti kuidagi kahjulikult ja last “ära rikkuvalt”.

Aga mitte keegi ei olegi siin ju soovitanud, et last ei tohi üldse mitte kiita! Ja samuti ei ole absoluutselt mitte keegi väitnud, et kui laps pahandust ei tee ja on kukupai, siis peab teda tingimata sõimama, ei tohtivat leebel toonil rääkida. No kust sa sihukesi veidraid fantaasiaid veel välja lugesid?

Vaid jutt on ju hoopis sellest, et tänapäeval ei tohi lapsele justkui iialgi anda mitte mingit negatiivsema tooniga kriitikat, vaid peab ainult lõppematult lapse iga liigutust kiitma ja ülistama, nagu suu võtab. Selles on probleem.

Selle tõttu ei oska üha suurem hulk tänapäeva lapsi enam eluraskustega kokku sattudes nendega üldse toime tulla, vaid eeldab, et kogu maailm peab neid ainult kiitma ja ülistama, sõltumata nendepoolsest panusest. Haiglad on praegu täis vaimse tervise probleemidega noori, kes leiavad, et nende elu on täiesti mõttetu. Neil puudub oskus pingutada ja pingutuse üle rõõmu tunda, kohe esimese tagasilöögi peale ollakse käpuli. Ja see jutt, et “vanemad vaadaku peeglisse, rääkigu-rääkigu veel rohkem oma lapsega” on pullikaka. Millal meie lapsepõlves vanematel aega oli tundide ja tundide kaupa lapse juures istuda ja hoolega laterdada, suurt psühholoogiliselt professionaalset aktiivset kuulamistööd sooritada? Lubage naerda!

Tead, minu tutvusringkonnas on inimesi 60-30 eluaastatest põhiliselt ja ikka päris paljudel on psüühilisi probleeme ja 98% neist on alguse saanud vanematest ja lapsepõlvest.

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei , meil on ka nii, et kui söögiaeg lõppeb, siis koristab emme köögi ja söögiaeg on selleks korraks läbi (sest emme on ka inimene ja ei ole ilus teda üle koormata). Õele, vennale või teistele pereliikmele mõeldud toidu ära söömine on olnud taunitud väikesest peale (sest teine pereliige on siis õnnetu).

Oh oleks vaid kõik nõnda lihtne! Seda ilusat tagasisidestamist a la “kui sa ei tee nii, vaid naa, siis on teine pereliige õnnetu” vms õpetatakse Gordoni perekoolis. Olen seda rääkinud ilusasti ja selgelt ka oma lastele. Räägin siiamaani, nii üle 10 aasta juba.

Elus on asju, kus tuleb rääkida, ja seejärel vajadusel tegudele üle minna (nt koristada lõunasöök laualt). Kuid tihti ei aitagi üldse mitte miski, probleem on ja jääb.

Kui sa ikka väikesest peale oled selgitanud ja rääkinud, siis on see lapsele iseenesest mõistetav. Kui sellised probleemid on, siis on see lihtsalt varasemalt selgitamata asi ja oma lastele võib alati asju selgitada, ükstapuha mis nende vanus on.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Selle hamburgerisöömise mõtlesid küll praegu ise välja. Miks laps peaks bensukasse sööma minema? Võib ju kodus hiljem süüa. Ja kui lähebki burgerit sööma, siis igal juhul on see vähem tervistkahjustav kui selline vaimne terror, mida ema tema peal kasutab (lülitasin elektri välja, aga vähemalt sain ta alla sööma). Aga jh, kui vanemale on mingid mõtetud reeglid tähtsamad kui lapse närvid, siis tulebki käia mööda spetsialiste ja ravida tervel perel deprekat. Meie majas pole kunagi uksed paukunud, kordagi pole mina lapse vastu või tema minu vastu häält tõstnud, õhkkond on väga rahulik. Sest meil on chill, igaüks teeb asju omas tempos ja omal ajal. Mõõdukas laiskus on täitsa omal kohal, see on kehale ja vaimule vajalik. Elan ise põhimõtte järgi: võimalikult väikese vaevaga võimalikult suur kasu. Õpetan sama lastele. Kõige parem on isiklik eeskuju, kui laps näeb, et ema elab hästi ja on õnnelik, siis tahavad lapsed samamoodi elada. Närviline, ületöötanud, endale ise suure töökoorma selga ladunud vanem küll lapses mingit vaimustust ei tekita.

Ei, ma ei mõelnud midagi välja. Väga tore, kui teie peres sellist probleemi ei ole, aga meil siiski on. Teismeline ei taha süüa koos perega söögiaegadel ega tavatoitu. Vaid tema tahab siis, kui arvutimängust pausi peab, saada kiirtoitu, mille maksumus paraku ületab pere toidueelarve. Ja nii mitte vahel harva, vaid pidevalt. Minule kui pereemale see ei sobi, sina aga nimetad seda “iganenud arusaamaks”.

Ning ei, mina ei ela hästi ega ole õnnelik, kui olen küll valmistanud perele normaalse koduse prae kvaliteetsetest soodsatest toorainetest, ent üks pereliige keeldub seda söömast ja nõuab bensiinijaama hamburgerit. Sest see on kiirtoit ja sisaldab palju rohkem suhkruid ja rasvu ning on seega lapsele maitsvam kui kodune soodne toit.

Meil ka üks lastest aeg-ajalt keeldub kodu toidust.  Lahendus on väga lihtne, see läheb täiesti iseenesest mõistetavalt absoluutselt tema enda rahast. Tema raha ja tema otsus, eks ise teab, kuhu oma raha kulutab! Mina mingi kiirtoidu eest talle juurde ei maksa. Meil ei ole probleeme olnud, ise teabki, mis oma raha eest saab.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga see on muidugi õige, et 12-aastase kasvatamisega on hiljaks jäädud. See lœpmatu naeratamine, tunnustamine, armastuse rõhutamine ja muu malbe metoodika on sama “kasulik” kui kaasav haridus koolides. Ikka ainukt kõike sallime ja lubame ja tulemus on, et kõik need erilised ja mitteerilised võivad süüdimatult käituda.

Hmm. Mina olen naeratamisest, tunnustamisest ja leebusest niimoodi aru saanud, et last tunnustatakse ikka siis, kui ta midagi kiiduväärset teeb. Seda ei tule mõista nii, et kiidetakse valimatult ükskõik mille eest, ka halbade asjade eest.

Need, kes soovitavad naeratamise ja tunnustamise üldse eemaldada, eks kujutage ise ette suhet, kus teine pool teid mitte kunagi ja mitte millegi eest ei tunnusta. Kunagi lahkelt ja sõbralikult juttu ei aja. Ainult siis, kui teete midagi paha – siis saate vastaspoolelt mingi reaktsiooni (pahandamise, karistamise, iroonia vms. ). Selline kõle õhkkond teeb igaühe (ka täiskasvanu) närvilisemaks – kui lahkus ja sõbralikkus on siin kodus defitsiitkaup, mida mina niikuinii ei saa, mida ma siis üldse punnitan…

Loomulikult, käitumisprobleemide puhul tuleb leida mingi toimiv meetod. Ma arvan, et toimivaid meetodeid autistide ohjeldamiseks oskaks soovitada praktikud, kellel on reaalselt kogemus selliste raskete lastega. Näiteks teised autistide vanemad – mõnda autistide vanemate tugigruppi ei ole, kus praktikud kogemusi vahetavad? Suvainimene, kes pole autistlikku last lähedalt näinudki, võib ju teoorias olla tugev, aga sellest ei pruugi piisata.

Aga head asjade eest tohib ju ikka kiita. Ja leebes toonis rääkida, kui laps parasjagu pahandust ei tee, tohib ju ikka. See ei mõju kindlasti kuidagi kahjulikult ja last “ära rikkuvalt”.

Aga mitte keegi ei olegi siin ju soovitanud, et last ei tohi üldse mitte kiita! Ja samuti ei ole absoluutselt mitte keegi väitnud, et kui laps pahandust ei tee ja on kukupai, siis peab teda tingimata sõimama, ei tohtivat leebel toonil rääkida. No kust sa sihukesi veidraid fantaasiaid veel välja lugesid?

Vaid jutt on ju hoopis sellest, et tänapäeval ei tohi lapsele justkui iialgi anda mitte mingit negatiivsema tooniga kriitikat, vaid peab ainult lõppematult lapse iga liigutust kiitma ja ülistama, nagu suu võtab. Selles on probleem.

Selle tõttu ei oska üha suurem hulk tänapäeva lapsi enam eluraskustega kokku sattudes nendega üldse toime tulla, vaid eeldab, et kogu maailm peab neid ainult kiitma ja ülistama, sõltumata nendepoolsest panusest. Haiglad on praegu täis vaimse tervise probleemidega noori, kes leiavad, et nende elu on täiesti mõttetu. Neil puudub oskus pingutada ja pingutuse üle rõõmu tunda, kohe esimese tagasilöögi peale ollakse käpuli. Ja see jutt, et “vanemad vaadaku peeglisse, rääkigu-rääkigu veel rohkem oma lapsega” on pullikaka. Millal meie lapsepõlves vanematel aega oli tundide ja tundide kaupa lapse juures istuda ja hoolega laterdada, suurt psühholoogiliselt professionaalset aktiivset kuulamistööd sooritada? Lubage naerda!

Tead, minu tutvusringkonnas on inimesi 60-30 eluaastatest põhiliselt ja ikka päris paljudel on psüühilisi probleeme ja 98% neist on alguse saanud vanematest ja lapsepõlvest.

Ja kuidas sina nii täpselt tead, et vot just “sellest” kõik saigi alguse? Teiseks, kas tahad väita, et psüühiliste probleemide ennetamise võluvõti seisneb igapäevases tundide pikkuses jutulobistamises? Aga äkki oli tegemist üksikemaga, mees nt surnud ja üksi tuli toita-katta ja üles kasvatada päris mitu last? Kas see ema mõnel ööl oma une üldse täis magada ka sai, või istus ööde kaupa üleval ja patras iga lapsega eraldi… Ei ole need asjad nõnda lihtsad.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil ka üks lastest aeg-ajalt keeldub kodu toidust.  Lahendus on väga lihtne, see läheb täiesti iseenesest mõistetavalt absoluutselt tema enda rahast. Tema raha ja tema otsus, eks ise teab, kuhu oma raha kulutab! Mina mingi kiirtoidu eest talle juurde ei maksa. Meil ei ole probleeme olnud, ise teabki, mis oma raha eest saab.

Selline meetod on hea, kuid töötab vaid teatud piirideni. Eeskätt peab sel juhul taskuraha olema kindel suurus kuus.

Teiseks olen tihti andnud talle raha mingi konkreetse asja ostuks. Vahel on tegemist väga vajaliku asjaga (nt noore ravimid). Raiskab raha ära hoopis hamburgerite peale. Eks vahel ostan siis ise talle ravimeid, kuid samas teab ta ise paremini, millal midagi otsa saab.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

12 aastane ülbitseb ja räuskab pidevalt. Ja kui midagi ütlen, siis käratatake, et jää vait!

Spetsialisti juures oleme käinud aastaid. Sai piiripealse autismi diagnoosi. Nüüd on 3 aastat vahet olnud ja spetsialisti järjekord on lihtsalt nii pikk. Vahepeal on olukord ikka väga hulluks läinud.

Meil ka 12-aastane poiss piiripealse autismi diagnoosiga, aga absoluutselt midagi sellist ei ole. Laps teeb kõike, mida palutakse, kooliriided võtab ise esimese asjana seljast jmt. Muidugi tahab kohe koolist tulles telefoni minna, ma ei ole seda ka takistanud. Hinded on kõik viied ja laps on muidu väga rahulik, viisakas ja 99% ajast heas tujus. Kas tõesti võib sama diagnoos nii erinevalt väljenduda? Äkki on midagi muud selle taga?

+1
0
Please wait...

Näitan 21 postitust - vahemik 151 kuni 171 (kokku 171 )

Esileht Koolilaps 12 aastase terror