Võibolla ongi see sellest, et ma olen lapsu usaldanud ja jätnud ka nendele õiguse otsustada. Tean ka peret, kus on reegild nagu Viiburi sõjakoolis, lapsed aga usinalt otsivad võimalusi reeglitest kõrvale hiilida.
Ütleksin, et seda on väga mugav arvata seni, kuni sulle satub teistsugune laps.
Minu vanem laps on ka ülikorralik – esimesest klassist saadik reguleerib ja kontrollib oma asju ise, pakib koti, vaatab, et asjad saaks õpitud, korralikud riided selga, midagi maha ei unusta jne. Talle pole tõesti vaja eriti piire seada, sest ta seab need enesele ise.
Noorem, keda ometi kasvatame samas keskkonnas samade vanemate poolt, on hoopis tuisu- ja isepäisem. Tema võib vabalt kokkulepetele vilistada, salaja sahkerdada üritada, õppimata jätta jne. Temal peavad olema piirid ja neid piire peab kontrollima, sest muidu need lihtsalt ei tööta. Ise olin ka lapsena pigem noorema kui vanema lapse sarnane, muide.
Lapsed on inimesed. Inimesed on erinevad. Nende eneseregulatsioonioskused, motivatsioon midagi teha, iseloomud – on erinevad. Ja mis vanemlikud nipid, põhimõtted või elukorralduse iseärasused töötavad ühega, ei pruugi töötada teisega.
Nii et mina küll saan netipiirangust aru, kui laps ekraane tõepoolest kuritarvitab. Vanema kohus ongi oma last kaitsta ja vanem vastutab lapse tervise eest. Kui olukord muutub nii kriitiliseks, et laps juba varastab või hulgub vms teeb, siis, jah, tundub ekraaniaeg pseudoprobleem, aga kuni seda annab mõistlikul ja tervislikul määral piirata, seni seda siiski võiks teha. Muidugi on oluline tasapisi usaldust lapse vastu suurendada ja kogu aeg ka lapsele kommunikeerida seda, et usaldus saab suureneda (ja piirid lõdveneda) siis, kui laps oma tegude, mitte sõnadega, näitab, et ta on selleks suurenenud vastutuseks valmis.