miks sa siis kirjutad sellist jama, kui sul pole asjast aimugi?
Küll hulkus mu vend 🙂 Jah, ema sai trahvi 4 korda või 3. Kui palju, pole aimugi.
Esileht › Pereelu ja suhted › 16-aastased, mis kell reede õhtul kodus?
Küll hulkus mu vend 🙂 Jah, ema sai trahvi 4 korda või 3. Kui palju, pole aimugi.
Olen TA. Eile avastasin, et 16-aastane ei pea tegelikult kell 23 kodus olema. See seadus kehtib alla 16-aastaste puhul. https://www.riigiteataja.ee/akt/896957 3. pt, paragrahv 5.
Siiani teadsin, et peab, ja rääkisin poisile ka, et trahv tuleb siis tema taskurahast.
Sellegi poolest vastutad sina kui ta mingi jama kokku keerab, maksad kui midagi lõhub või varastab või kakleb. Alaealise eest vastutavad vanemad ja seda ta peabki arvestama.
Olen TA. Eile avastasin, et 16-aastane ei pea tegelikult kell 23 kodus olema. See seadus kehtib alla 16-aastaste puhul. https://www.riigiteataja.ee/akt/896957 3. pt, paragrahv 5.
Siiani teadsin, et peab, ja rääkisin poisile ka, et trahv tuleb siis tema taskurahast.
Sellegi poolest vastutad sina kui ta mingi jama kokku keerab, maksad kui midagi lõhub või varastab või kakleb. Alaealise eest vastutavad vanemad ja seda ta peabki arvestama.
ja see kehtib samamoodi nii enne kui ka pärast kl 23. nii et mis vahet?
Küll hulkus mu vend
Jah, ema sai trahvi 4 korda või 3. Kui palju, pole aimugi.
ma ei tea, mida sa hulkumise all mõtled, aga lihtsalt pärast kl 23 avalikus kohas viibimise eest ei ole võimalik 16-17 a lapse vanemale trahvi teha, sest seda ei keela ükski seadus. kui sinu vanemad said trahvi, siis oli seal midagi rohkemat, 100%.
Kellegi pool külas olemist seadus küll ei keela. Ilma täisealiseta tänaval ei tohi konnata. Meie käisime enda omal järel, kui tahtis kuskil sõpradega kauem olla.
Et sul abikaasaga ei tohi reede õhtul oma elu olla, oled kogu aeg madalstardis mingi teenageri soovikontserdi pärast? Karm elu siis.
mis seadusepügala alusel neid vanemaid siis trahvitakse ka?
Paragrahv 24 mu teada. Sisuks lapse hooletussejätmine. Trahvimääradest pole mul aimu, aga kui meil naabrilaps maja ümber öösel kell 1 jooksis, siis politsei kelelgi kutse peale tuli, miskid toimingid seal olid ja vanematele trahv tehti. Mitte nii, et siin kviitung, maksa kohe, aga trahv tehti täiesti kindlasti. Tõsi, see laps oli umbes 12-13. Kodust lahkus salaja, et sõpradega suveööl hulkuda. Muidu täitsa krralik kutt.
proovid välja keerutada ennast või tõsimeeli arvad, et keegi teeks vanematele trahvi, kui 16-aastane liigub pärast kl 23 ringi? lapse hooletusse jätmine?! mida veel?
kui selline segane politseiametnik peaks kuskil leiduma, siis ma loodan siiralt, et vanematel on oidu see trahv vaidlustada.
Ma ei tea, kuidas maapiirkondades, aga kui Tallinna linnas patrull tabab või keegi kaebab, siis maksadki trahvi ja lähed politseijaoskonda oma lapsele järele. Piir vabaks liikumiseks öösel on 18 eluaastat.
Küll hulkus mu vend
ma ei tea, mida sa hulkumise all mõtled, aga lihtsalt pärast kl 23 avalikus kohas viibimise eest ei ole võimalik 16-17 a lapse vanemale trahvi teha, sest seda ei keela ükski seadus. kui sinu vanemad said trahvi, siis oli seal midagi rohkemat, 100%.
Eksid. Loe paremini seadust. Kuni 18 on tegu alaealisega.
Küll hulkus mu vend
Sa oled seda seadust ise näinud? Näita mulle ka, kus on kirjas, et üle 16a vanune ei või öösel olla väljas. Kainena. Jah alkot tarbinud alaealisi korjatakse kokku nii tänavalt kui erapidududelt, kui on alust kontrollimiseks, naabrid kaebavad.
Ma teen talle eraldi õhtusöögi valmis, sest teistega sama ei söö, ja siis ei tea ilma küsimata kunagi, kas hoian soojas või lasen selleks päevaks ära jahtuda. Aga noh, püüan siis lõdvemaks lasta.
Aga oled talle selgitanud, et selline praktiline põhjus on? St. kas ta on ka kuulanud, st. sa pole seda ainult süüdistuste vahel selgitanud? Kui hääletoon on süüdistav (jälle sa pole kodus, mina tegin kõik süüa sulle eraldi ja puha!), siis ega sisu ju ei kuulegi. Hästi rahulikult ja üksipulgi tuleb selgitada kõike, nad ei oska veel samamoodi end teise olukorda panna kui sina.
täiesti loomulik on kontrollida, muretseda oma suurte laste käike ja liikumisi. See on murekoht.
Aga see, mida tsiteerisin on absurd. Keegi ei söö sooja toitu, mida ema perele teeb…siis aga tehakse eritoit suurele inimesele. Siis veel hoitakse soojas, mis jama see on? See on ju kaugelt mööda noorte pidude ja hulkumiste asjast. Kas tõesti peab sellest numbri tegema, et kuidas noor inimene kodus köögist süüa saab. Kui kõik on olemas. Me tegime ise selles eas, kui soovisme muid asju, mida emake tegi. Jah, kui oleks laps nii haige, et kunagi ei saa süüa perega ühist sooja toitu, kuna mis tahes põhjysel seda ei tohi süüa, aga see on teine teema.
täiesti loomulik on kontrollida, muretseda oma suurte laste käike ja liikumisi. See on murekoht. Aga see, mida tsiteerisin on absurd. Keegi ei söö sooja toitu, mida ema perele teeb…siis aga tehakse eritoit suurele inimesele. Siis veel hoitakse soojas, mis jama see on? See on ju kaugelt mööda noorte pidude ja hulkumiste asjast. Kas tõesti peab sellest numbri tegema, et kuidas noor inimene kodus köögist süüa saab. Kui kõik on olemas. Me tegime ise selles eas, kui soovisme muid asju, mida emake tegi. Jah, kui oleks laps nii haige, et kunagi ei saa süüa perega ühist sooja toitu, kuna mis tahes põhjysel seda ei tohi süüa, aga see on teine teema.
Ma arvan ka, et söömine ei tohiks tänapäeval olla A ja O ning selle tõttu ei peaks inimesed jätma oma elu elamata – ei noor ega ka tema ema.
Mina ise valmistan toidu iga päev pärastlõunal, arvestades kõige varasema kojusaabujaga (noorem tütar). Järgmiseks tuleb vanem laps ja kõige viimasena isa. Midagi pole teha, kui pereliikmete graafikud tulekul töölt, koolist, trennidest on erinevad. Ei ole mõistlik paluda nooremal lapsel nälgida mitu tundi või pugida võileibu ainult selleks, et ta peab ära ootama, kuni isa millalgi kl 19 saabub. Selle arvestusega püüangi argipäeviti teha neid roogi, mis kannatavad uuesti üles soojendamist. Eks nädalavahetusel saame perega koos istuda ja süüa.
See on tänapäeva probleem, et paljud teismelised lapsed loobuvad kodusest toidust ja eelistavad selle asemel väljas kiirtoitu süüa. Esiteks on see ebatervislik ja teiseks kallim. Siin on koht vanematele endakehtestamiseks. Ja kui vahel harva tekib vajadus teha ühele pereliikmele eritoitu, siis ma kasutan selleks poolfabrikaate: nt valmiskotlet, praemuna ja purgist mulgikapsad.
Ma ei tea, kuidas maapiirkondades, aga kui Tallinna linnas patrull tabab või keegi kaebab, siis maksadki trahvi ja lähed politseijaoskonda oma lapsele järele. Piir vabaks liikumiseks öösel on 18 eluaastat.
palun seadusepunkt, kus see kirjas on.
Jah, kui oleks laps nii haige, et kunagi ei saa süüa perega ühist sooja toitu, kuna mis tahes põhjysel seda ei tohi süüa, aga see on teine teema.
miks sa arvad, et tegemist ei ole terviseprobleemiga?
Mis kell teie 16-aastased reede õhtul koju jõuavad? Olen siiani poega palunud, et kell 23 olgu kodus, aga nüüd on kellaaeg hakanud nihkuma. Ise ta kunagi ei ütle, et läheb peale bändiproovi veel küla peale, aga ma tean, kus ja kellega ta on, selle koha pealt ma ei muretse. Kui helistan ja palun 23 kodus olla, on viimasel ajal hakanud mulle väga täiskasvanulikul toonil teatama, et tema ei saa lubada, et jõuab kell 23. Helistasin siis täna 23.20 uuesti et kuhu jääb. Siis lubas enne 24 kodus olla ja oli ka. Nii et oma lubadusi enam-vähem täidab, minu korraldusi mitte. Mind jubedalt häirib. Kas ma nõuan ise temalt liiga palju või on viga siiski lapses?
Kuidas teistes peredes?
Kui tead, kus ta on, siis kellaaeg küll nii oluline pole, eriti suvel. Meil mängisid 10aastased sel ajal väljas. Talvel pimedas on ehk teisiti, aga 23.00 kodus olla on üsna vara noore jaoks, kui järgmine päev pole koolipäev. Ta peab ju varem tulema hakkama ning kui sa ütlesid, et tal on bändiproov varem, siis ehk saab ainult paar tundi sõpradega olla.
Küll hulkus mu vend
Sa oled seda seadust ise näinud? Näita mulle ka, kus on kirjas, et üle 16a vanune ei või öösel olla väljas. Kainena. Jah alkot tarbinud alaealisi korjatakse kokku nii tänavalt kui erapidududelt, kui on alust kontrollimiseks, naabrid kaebavad.
Saime trahvi. Lapsed 15-16 aastased, kained, ei suitsetanud, aga hõikusid ja naersid pargis suveööl kl 23.50 paiku. Keegi kutsus politsei, sest osad neist on lühikest, pisikest kasvu ja eemalt vaadates võis tunduda, et on 11-13.
Saime trahvi. Lapsed 15-16 aastased, kained, ei suitsetanud, aga hõikusid ja naersid pargis suveööl kl 23.50 paiku. Keegi kutsus politsei, sest osad neist on lühikest, pisikest kasvu ja eemalt vaadates võis tunduda, et on 11-13.
vaata siis trahviotsuse pealt, mille eest täpselt trahvi saite. kindlasti mitte selle eest, et 16-aastane väljas oli. kui rikkus korda, siis ikka selle eest, mitte a priori avalikus kohas viibimise fakti põhjal.
Et sul abikaasaga ei tohi reede õhtul oma elu olla, oled kogu aeg madalstardis mingi teenageri soovikontserdi pärast? Karm elu siis.
Nii segane küsimus.
Sul on reede õhtul “abikaasaga oma elu” kodus laste kõrvalt? Või lapsed peavad alati kodus olema kui teie väljas käite? Ilma alkoholita ei saa abikaasaga aega veeta? Või kuidas see sinu abikaasaga aeg üldse teemasse haakub?
Lapse saab muide koju organiseerida ka ilma ise järgi sõitmata kui vaja.
Kellegi pool külas olemist seadus küll ei keela. Ilma täisealiseta tänaval ei tohi konnata. Meie käisime enda omal järel, kui tahtis kuskil sõpradega kauem olla.
Ei saa ka aru, mida sa sellega mõtlesid. Millist niisugust eraelu silmas pidasid, mis takistaks korraks omaenda lapsele järele sõitmist? Mis selles “karm” peaks olema?
täiesti loomulik on kontrollida, muretseda oma suurte laste käike ja liikumisi. See on murekoht. Aga see, mida tsiteerisin on absurd. Keegi ei söö sooja toitu, mida ema perele teeb…siis aga tehakse eritoit suurele inimesele. Siis veel hoitakse soojas, mis jama see on? See on ju kaugelt mööda noorte pidude ja hulkumiste asjast. Kas tõesti peab sellest numbri tegema, et kuidas noor inimene kodus köögist süüa saab. Kui kõik on olemas. Me tegime ise selles eas, kui soovisme muid asju, mida emake tegi. Jah, kui oleks laps nii haige, et kunagi ei saa süüa perega ühist sooja toitu, kuna mis tahes põhjysel seda ei tohi süüa, aga see on teine teema.
Ma arvan ka, et söömine ei tohiks tänapäeval olla A ja O ning selle tõttu ei peaks inimesed jätma oma elu elamata – ei noor ega ka tema ema.
Mina ise valmistan toidu iga päev pärastlõunal, arvestades kõige varasema kojusaabujaga (noorem tütar). Järgmiseks tuleb vanem laps ja kõige viimasena isa. Midagi pole teha, kui pereliikmete graafikud tulekul töölt, koolist, trennidest on erinevad. Ei ole mõistlik paluda nooremal lapsel nälgida mitu tundi või pugida võileibu ainult selleks, et ta peab ära ootama, kuni isa millalgi kl 19 saabub. Selle arvestusega püüangi argipäeviti teha neid roogi, mis kannatavad uuesti üles soojendamist. Eks nädalavahetusel saame perega koos istuda ja süüa.
See on tänapäeva probleem, et paljud teismelised lapsed loobuvad kodusest toidust ja eelistavad selle asemel väljas kiirtoitu süüa. Esiteks on see ebatervislik ja teiseks kallim. Siin on koht vanematele endakehtestamiseks. Ja kui vahel harva tekib vajadus teha ühele pereliikmele eritoitu, siis ma kasutan selleks poolfabrikaate: nt valmiskotlet, praemuna ja purgist mulgikapsad.
Sul on tütar ja laps?
Ei saa ka aru, mida sa sellega mõtlesid. Millist niisugust eraelu silmas pidasid, mis takistaks korraks omaenda lapsele järele sõitmist? Mis selles “karm” peaks olema?
Sest ma ei viitsi. Autod mõlemad juba garaažis, vaatame filmi. Veikilaasid ja snäkid. Kuhugi ei sõida enam.
Kuidas saab siis laps koju, kui teatab et jääb öö peale? Kõige lihtsam on käskida, olgu u 22 kodus. Ise ei viitsi ju järgi minna. Kas annate taksoraha? Taksoraha tuleb anda sest oma taskutahast nad ei raatsi maksta. Seega kas mõtlete lapse turvalisusele või ongi meil üldiselt turvaline.
Sest ma ei viitsi. Autod mõlemad juba garaažis, vaatame filmi. Veikilaasid ja snäkid. Kuhugi ei sõida enam.
Einoh kui auto lausa garaažis on!
Jube tormiline oma elu teil tõesti 🙂
Kuidas saab siis laps koju, kui teatab et jääb öö peale? Kõige lihtsam on käskida, olgu u 22 kodus. Ise ei viitsi ju järgi minna. Kas annate taksoraha? Taksoraha tuleb anda sest oma taskutahast nad ei raatsi maksta. Seega kas mõtlete lapse turvalisusele või ongi meil üldiselt turvaline.
Kui laps teatab, et ta näiteks saab tulla kell 2 öösel, siis 16-aastasele me lubaksime seda, kui on teada, kus ja kellega ta on. 13-aastasele muidugi mitte. 15-16 aastasele me taksoraha ei andnud, ta pidi oma taskurahaga siis arvestama. Või muidugi alati oli lubatud, et ta võtab normaalse takso, st umbes nagu Tulika endise nimega või Tallink või sarnast, kuigi tal raha pole või on vähe. Taksosse istudes helistab, et on taksos ja hakkas sõitma, mina või mees läksime pangakaardiga alla maksma. Kui tead, et kell 1.55 selline kõne tuleb, pole ju hullu.
Aga need olid ka väga kontrollitud sõbrad, kes käisid ka meil ja istumine oli kellegi teise kodus, kus vanemad olid ka kodus, mitte et lapsed oleks kuskil…baaris või pargis kell 2 öösel. Eks nad mingeid lauamängu- või filmiõhtuid muidugi korraldasid. Kui keegi tahab nüüd öelda, et niikuinii asi polnud nii siivas, siis muidugi mitte. Meil oli laste sõprade vanematega väga selge, mis on lubatud. 16-aastastele 5-6 noore peale pudel veini oli lubatud.
Tunne oma lapse sõprade vanemaid, kelle poole nad seltskondelma lähevad.
magab seal, kus pidutseb. ei mingit koju tulemist enne hommikut.
Esileht › Pereelu ja suhted › 16-aastased, mis kell reede õhtul kodus?