Ma hakkasin mõtlema, et kui palju ma neid tean, keda kolmelapseliste toetuse suurtõus puudutaks.
Suguvõsas on üks selline – naine, kellel lapsed kolme erineva mehega. Koos elab viimasega. Kas on ikka võimalik öelda, et selline pere on riigi jaoks kuidagi väärtuslikum, kui üksikema lapsed? Paljud kolme- ja enamalapselised kooslused pannakse kokku kärgperede lastest.
Eks igaüks vastavalt oma tutvusringkonnale. Pea kõigis kolme-neljalapselistes peredes, keda mina tunnen, on vanemad kõrgharidusega (kuni teaduskraadini välja), lapsed sama ema-isa omad, ei mingit kärjendust, kõik huviringitatud, muusikakoolitatud, hästi õppijad. No ei tule mingeid eluheidikuid ega erinevate meestega sarisigijaid kuskilt meelde. Üks miinus, mis toetuste tõusu vastu räägib, on küll – need pered saavad majanduslikult üsna hästi hakkama…
Ma olen varemgi mõelnud, et huvitav, kuidas mul saab olla ebaproportsionaalselt palju tuttavaid, kellel on 3-4 last (ei, ma ei ole mingites paljulapseliste seltsides tegev). Oluliselt rohkem, kui riigis üleüldiselt. Kõigi laste lasteaiarühmas oli u kolmandikus peredes kolm last ja kõigi laste klassides oli ligi kolmandik kolmelapselisi peresid, nii et vahepeal tundus see mulle nagu uus normaalsus juba.
Meie sõpruskonnas on veel enam suhe kolme- ja neljalapseliste kasuks. Sõpruskonnast on kahel kolmandikul 3-5 last, kõik sama ema-isa lapsed, laste klassides-huviringides umbes pooltel kolm voi enam last. Tallinn, kõik jõukad haritud inimesed ja laste koolide osas statistika kesklinna headest koolidest. Kogu selle 200+ inimese peale tean mina ühte üksikema, kellel on ainult üks laps.
Miks paljud arvavad, et palju lapsi on vaid madala haridustasemega maapiirkondades elavatel inimestel, kel asotsiaalsed elukombed ja paljulapselise toetus ongi pere söögiraha ja kommunaalide tasumise võti?
Mina ei tunne selliseid. Küll aga võin kinnitada, et jõukas Eestis on kolm last täiesti tavapärane, imelik on vastupidi üks laps. Ja mitte keegi pole saanud neid lapsi raha pärast. Ja me ei räägi kärgperedest, sama ema-isa lapsed on ja vanemad elavad aastakümneid juba koos.
Siis ma mõtlen, mis traagiline üksikemade, kärgperede ja raha pärast lapsi saavate jorsside maailm see kuskil paralleelselt eksisteerib, millest siin räägitakse.