Ainuke reaalne asi, mis aitab, on lõunaune ärajätmine, aga…
… kui sa plaanid teda järgneva paari aasta jooksul lasteaeda panna ja teda seal ka peale lõunasööki hoida, siis lõunaune magamise harjumuse puudumine saab olema suur probleem.
Minu esimene laps läks lasteaeda Rootsis ja seal on süsteem, et kes ei jää unejutu lugemise ajal magama, need ei magagi. Minu laps lõpetas lasteaias lõunaune magamise 2,5selt. Kodus ma ponnestasin sellega kauem, sest minul oli seda lõunast rahulikku aega vaja. Reaalsus on see, et peale lõunaunedega lõpetamist, muutus õhtune magamaminek palju mõistlikumaks.
Lapsed 2 ja 3 on käinud lasteaias Eestis ja suhtumine lõunaune pühadusse on niivõrd kinnistunud, et kui 5-aastase puhul saab veel seadusega lehvitades ja õiguskantsleriga ähvardades mitteuinunud lapse lõunaune ajaks rahulikele tegevustele suunata, siis 3-4-aastaste puhul pole lootustki, et nad lõunasest voodis lebamisest pääseks. Seega minu soovitus on kodune lõunauni ära jätta alles peale lasteaiaga kohanemist, muidu saab sellest lõunaunest üks suur lasteaiatrotsi allikas.
Lapsel aitab uinuda kindel rutiin ja päevakava. Sa pead ise pingutama, et nii enne lõunaund kui õhtust magamaminekut toimuksid võimalikult rutiinsed ja rahulikud tegevused. Näiteks vann võib mõnele väikelapsele vägagi ergutavalt mõjuda. Sel juhul tuleks teha vann varem ja sellele järgnevalt rahulikke suunatud tegevusi veel vähemalt tunni jooksul. Kui tead, et kellaaeg ei soosi veel magamist, suuna voodisse pigem hiljem, sest une ootamine tekitab ka lapses stressi ja see omakorda trotsi ja soovimatut käitumist. Mina mängisin lapsega enne magamaminekut mänguasjade magamaminekut. Kõik mänguasjad panime vooditesse, tekikesed peale, laulsime unemaulu jne, aga ise veel voodisse ei läinud, lugesime raamatut, hiilisime vaatama, kas magavad, vajadusel kohendasime tekke ja laulsime veel. Siis võtsime ühe mitteuinunud mõmmi ja võtsime oma kaissu ning laps siis pidi mõmmi magama kaisutama, kui hästi läks, uinus ka ise. Kui nii hästi ei läinud, siis võtsime paha une tõttu ärganud mõmmi ja laps sai siis teda magama kaisutada. Ise pidi hästi vaikselt olema, et mõmmi ikka uinuks.