Esileht Väikelaps 3 aastase lapse kõne

Näitan 10 postitust - vahemik 1 kuni 10 (kokku 10 )

Teema: 3 aastase lapse kõne

Postitas:
Kägu

Poeg vana 3a2k, olen segaduses kas peaksin abi otsima. Laps räägib küll lausetega ja kordab ka sõnu, aga kui tahab pikemalt rääkida läheb kõne segaseks, räägib nagu omas keeles. Emana saan küll tema jutu sisust aru, võõras ehk mitte. Lasteaias logopeedi pole ja õpetajad nagu kõnes probleemi ei näe. Ise emana aga kardan, et magan tähtsa perioodi lapse arengus maha kus peaks kõnet rohkem arendama (pöörduma n logopeedi poole). Peres ka vanem poeg. Tema rääkis 3a1k pikkade lausetega ja nn oma kõnet ei olnud.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Oleneb ilmselt, kui palju arengut on, st hindamine toimub dünaamikas. Võib vabalt olla loomulik vaheetapp. Kui baaslausega (sh käände- ja pöördelõppudega) muret pole, siis on juba päris hästi ja pikemad laused lihtsalt täpsustuvad vähehaaval. Normipiirid on päris laiad, selles mõttes võrdlus pere teiste lastega alati ei päde. Võib-olla tasub kodus kõnetempot allapoole tuua vm.

Logopeedi juurde võib muidugi minna.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui sa ise tunned muret, siis külasta kindlasti logopeedi. Suure tõenäosusega on kõik hästi aga üldiselt ega ema süda enne rahu ei saa, kui asjatundja ka hinnangu andnud. Ja kui ongi midagi, mis vajab tuge siis saab logopeed edasisi soovitusi jagada. Ainus probleem muidugi, et logopeedide järjekorrad on naeruväärselt pikad.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ainus probleem muidugi, et logopeedide järjekorrad on naeruväärselt pikad

Seepärast ei tasugi pikalt oodata ja vaadata, vaid kohe järjekorda panna. Kui ikka ise tunned, et tahaks konsultatsiooni, siis milleks  siit vastuseid oodata? Iga laps on erinev ja sina tunned enda oma kõige paremini. Pane järjekorda, saad spetsialisti arvamuse teada.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tasuks igaks juhuks lastelogopeedi konsultatsioonil ära käia (ja kohe järjekorda panna just seepärast, et nagunii saab alles tüki aja pärast), kui ise kahtled. Äkki on lasteaial mõne logopeediga siiski koostöö, kui pole majas sees oma logopeedi?

Eks see ole ka erinev, mul olid kaks last hästi varajase arenguga, rääkisid pikalt ja selgelt, aga kolmas 3.sünnipäevani väga vähe. Ma juba muretsesin, et no teised rääkisid juba liitalusetega sel ajal jne- jas siis äkki peale 3 sünnipäeva läks nagu “lahti”. Vait pole siiani jäänud, 10a 🙂

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Läheksin logopeedile, 3-aastane laps võiks rääkida juba moel, mis on ka võõrastele täiesti mõistetav. Mingit suurt muret ei paista, aga võib-olla vajab väikest järeleaitamist.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See sõltub ikka rohkem sinust ja logopeed saab palju vähem ära teha kui sa ise. Räägi lapsega, räägi, räägi, loe raamatuid ette.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

3-aastaselt võib esineda küll hääldusvigu, kuid nendele vaatamata peaks 3-aastase kõne olema ka võõrale inimesele mõistetav.

Mõned väljavõtted raamatust, millest lasteaias õpetajad lähtuvad.

3-aastane kasutab oma kõnes tuttavaid 1–2 silbilisi sõnu õiges vältes ja silbi struktuuris.  Hääldab õigesti enamikku häälikuid (erandid võivad olla r, s, k, õ, ü).

Kui lasteaias pole logopeedi ja lasteaia õpetajad probleemi ei näe, siis mina pöörduks rajaleidjasse. Seal on logopeed, kes lapse kõne- ja suhtlusoskusi ja kui ta leiab, et on lapsel logopeedi vaja, siis seaduse järgi peab lasteaed lapsele logopeedi tagama.

Koolieelse lasteasutuse seadus

§ 14.  Lapse erivajaduse toetamine

(2) Lapsele tagatakse vajaduse korral logopeedi ja eripedagoogi või muu tugiteenus, mille rakendamiseks loob võimalused lasteasutuse pidaja ning mille rakendamist korraldab direktor.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui olete Eestis, siis on logopeediline kontroll lasteaias kohustuslik (kui pole erahoiuga tegemist). Ei peagi nö lasteaia isiklik logopeed olema, vaid KOVil võibki olla 1 logopeed mitme lasteaia peale (sh ei keela miski KOVil teenust sisse osta).

Kõige suurema tõenäosusega on su laps ähmi täis, kui on põnev jutt ja seetõtti kiirustab ja puterdab. Vb on olnud palju olukordi, kui pikema jutuga suurem laps (või lausa isa, vanavanem jne) segab oma jutuga vahele, sest “lapse jutt pole ju tähtis, mis värvi auto oli vmt”. Ja see põhjustab.

Võta alati aeg lapse kuulamiseks, ära luba teistel, sh täuskasvanutel, vahele segada (sama ka vastupidi – teiste jutule vahele ei segata ja kõik). Palu lapsel aeglasemalt rääkida.

Mul ja 6aastane põnevat juttu rääkides kipun sõba lõppe kaotama ja pean paluma aeglasemalt rääkida.

Mulle endale tehti lapsena koguaeg etteheiteid, et räägin liiga kiiresti ja ei saa aru. Olen 3. laps – ja oligi nii, et koguaeg 1 õde segas vahele ja keegi ei keelanud teda. Alles hilisteismelisena märkasin ja sain aru, millest mu kiirustamine…. sealtmaalt minu negatiivne suhtumine ja sellesse õesse

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma soovitan ka perearstilt logopeedile saatekiri küsida, igaks juhuks tasub konsultatsioonil ära käia.

Lohutuseks niipalju, et minu poeg hakkas alles 2a7k vanuselt lühikesi sõnu ütlema, vast peale 3a hakkas kõne tasapisi arenema. Kõiges muus oli areng eale vastav, v.a. rääkimine. Ka neuroloogil käisime ära, kõik oli korras.

Oi, kus me nägime vaeva, alates 2. eluaastast käisime kord nädalas logopeedil ja seda kuni lapse 6,5- aastaseks saamiseni. Lõpuks tundus, et kõik läks ikkagi oma loomulikku rada pidi. Lasteaeda minek andis kõne arengule tõuke ja mulle tundus, et ka positiivsed emotsioonid mõjusid hästi (a’ la päkapikud jõulude ajal, suvel rannas käimine jne).

Tänaseks on laps 1. klassi õpilane. Räägib nagu muiste, loeb  (veel küll väikese veerimisega) nii trüki- kui kirjatähtedes teksti. Ka muudes ainetes on õppimine tip-top. Nii, et ära liialt muretse.

0
0
Please wait...

Näitan 10 postitust - vahemik 1 kuni 10 (kokku 10 )

Esileht Väikelaps 3 aastase lapse kõne