On hea, et kõrgkoolides on erialasid, kuhu raha eest õppima ei saagi.
Kõrgkoolid ei asu ainult Eestis. Kirurgiks saab õppida ka Saksamaal, Suurbritannias, USAs, Soomes, Rootsis jm.
Ma pigem suhtuksin kahtlevalt nendesse, kes piiravad oma valikuid vaid Eesti kõrgkoolide tasuta kohtadega.
Ka siis, kui õpid Eesti kõrgkoolis tasuta kohal, võid kasutada võimalust õppida aasta-paar mujal. Isegi kui sa saad mingi stipendiumi, siis mitte kunagi ei kata see su tegelikke kulusid, vaid sul tuleb juurde maksta. Kohe alaväärne valmis, kui oled nõus oma hariduse eest maksma?
Minu kogemus näitab seda, et tasulistes koolides on olnud parem haridus, kui tasuta ülikoolis. Olen käinud EHIs, EBSis ja ka Tartu ülikoolis. EHI ja EBS olidki tasulised, osad said õppemaksu soodustusi. TÜ-s õppisin tasuta kohal, see oli suur pettumus. Arvasin tõesti, et oo, Tartu Ülikool! Tegelikkuses oli akadeemilist vaimu, erudeeritust, haritust, nõudlikkust ja taset EHIs kordades rohkem, väga kõrge tasemega kool. EBSis käisin hiljem uut eriala omandamas, ka jäin väga rahule sealse süsteemiga ja õppejõududega. Tartu Ülikoolis oli umbes kaks eredat lektorit ja sellega asi piirdus. Kursus oli tore, sealne tudengielu oli suureks boonuseks, samasugust ma tasulistes ülikoolides ei kogenud. Tasulistes tegeles igaüks rohkem õppimise kui seltsieluga, tasuta kohal oli esiplaanil seltsielu ja õpiti paar päeva enne eksamit. Võimalik, et sõltub ka erialast, arstiteaduskond vast on parema tasemega ja teaduskonniti see erineb, ma olin sotsiaalteadustes, kõigis kolmes koolis, seega võrdlusmoment on olemas.