Esileht Väikelaps 3,5a kõnelemist soodustavad huvirühmad vm?

Näitan 12 postitust - vahemik 1 kuni 12 (kokku 12 )

Teema: 3,5a kõnelemist soodustavad huvirühmad vm?

Postitas:
Kägu

Teen siis ka siis eelmisest teemast inspireerituna ühe 3,5a kõne teema – ma ei ole eelmise teema postitaja, lihtsalt samuti sarnane vanus.

Kui laps kodus kuuleb vähe kõnelemist, sest üksikvanem on vähese jutuga. Teine vanem ja vanaema ka pigem vähese jutuga või kordavad lapselikku juttu teleka taustal. Muidugi laps kuuleb ka normaalset täiskavanute vestlust, kuid tunnen, et seda on vähem, kui mõnes sõnaderohkemas peres. Laps haarab sõnu lennult, kahes keeles hääldus ja käändelõpud ea kohta täiesti õiged esimese korraga või esimeste parandustega jätab kiiresti edaspidi õigesti meelde jne.

Aga praktikat on mu arust vähe 😀 sest mul ükskivanemana lihtsalt ei tule niipalju juttu suust välja, kui võib-olla kõnerohkemates peredes 🙂 Ja näen, et mõnikord ta otsib sõnu, et kirjeldada, mida ta öelda tahab ning arvan, et rohkem suhtlemine muudaks ta kõne ladusamaks ja sõnavara suuremaks.

Olen vaadanud nt et Keskraamatukogu pakub väikelastele lugemishommikuid ja kord ka käisime seal.

Eks ma üritan mõnikord mõne teise täiskasvanuga kokku saada, et me saaks omavahel lobiseda ja laps ka kuuleks.

Muinasjutu raamatuid loen lapsele. Aga ma peaks vist juurde laenutama või ostma, sest ma ei suuda väga ühte ja sama juttu üle 10x korra lugeda talle ette 😀 Mõnikord lausa suurest igavusest, on 3,5a laps ise hakanud kõige lihtsamaid raamatuid veerima endale unejutuks.

Kuidas veel saada last pigem kõne keskele, kui kodus on kõne vähene?

0
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lasteaias, teiste emadega lobisedes, kui lapsed mängivad.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

TA

Lisan, et kuna elame Lasnamäel, siis mänguplatsidel ka enamik ajast laps ei saa kahjuks eesti keeles suhelda.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lasteaed.

Raamatute lugemine ja arutamine koos lapsega.

Ise võib ka teadlikult rohkem lapsega rääkida ja asju arutada.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No pane vikerraadio käima või nende podcastid.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen teadlikult lapsele kogu aeg jutustanud, mida me näeme ja mis ümberringi toimub, isegi kui see endale tobe tundub. Minu meelest ei maksa ka keelt liigselt lihtsustada vaid kasutadagi ka sõnu, mille tähendust laps ei tea, kuhugi need ikka kinnistuvad.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Raamakogust laenuta erinevaid raamatuid.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

3,5-aastane on enamasti juba võimeline pikemaid (aga siiski lihtsaid, eks – Lotte, Sipsik, Naksitrallid…) raamatuid kuulama – võtad ette ja enne järgmist lugu meenutate, mis eile juhtus.

Huviringidest soovitaks muusikat (rütmipillidega ja mitmekesist, mitte ainult laul või tants) – mõju sõnavarale on küll kaudne, aga on muidu üldarendav, valmistab aju õppimiseks ette.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Muinasjutu raamatuid loen lapsele. Aga ma peaks vist juurde laenutama või ostma, sest ma ei suuda väga ühte ja sama juttu üle 10x korra lugeda talle ette 😀 Mõnikord lausa suurest igavusest, on 3,5a laps ise hakanud kõige lihtsamaid raamatuid veerima endale unejutuks. Kuidas veel saada last pigem kõne keskele, kui kodus on kõne vähene?

Igal õhtul ikka uus raamat ja uus lugu, miks sa sama juttu loed ? Raamatukogust laenuta, kui osta ei taha, kuigi lasteraamatud ei ole ju nii kallid Seda, et laps ise veerib, igal juhul toeta ja kiida. Käi lapsega looduses ja muuseumides. Kas siis ka ei hakka jutt jooksma, näiteks lapse küsimustele vastates ? On olemas mängu- ja tegelusringid, kui laps lasteaias ei käi – kord või 2 nädalas 1-1,5 tundi.  Kui nüüd suvel ei ole, siis septembrist kindlasti hakkavad, jälgi näiteks linnaosa lehte või kodulehekülge.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina armastasin lapsena kogu aeg kahte raamatut kuulata. Ema luges ette ja ma usun, et tal oli ikka täiesti kopp ees. Üks oli “Sipsik” ja teine “Totu ja ta sõprade seiklused”. Kusjuures Totu raamatust pidi lugema ainult ühte juttu, seda, kus doktor tuli Totul pepust pindusid välja tõmbama :). Ma ei kujuta ette mitu sada korda ema mulle seda lugu pidi ette lugema.

Olen kuulnud, et enamus lapsi tahavad pidevalt samu jutte kuulata. See on täitsa tavaline. Eks ettelugejatel on muidugi tüdimus peal. Et sõnavara suureneks, ei olegi vaja pidevalt erinevaid raamatuid lugeda.

Nii kirjutab ühes heas artiklis: Iga kord ei peagi võtma uut raamatut lugemiseks. Kui laps tahab sama raamatut ikka uuesti ja uuesti kuulata (mis võib olla tüütu vanemale), näitab see, et ta mõistab kuuldut, iga kord käivitab tekst tema peas kujutluspildid, ta leiab kuuldust ikka ja jälle midagi uut ning laused ja sõnad kinnistuvad. Lisaks tajuvad väikesed lapsed kordustes turvatunnet, mitte igavust.

https://logopuu.ee/miks-on-raamatute-ettelugemine-lastele-oluline/

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Soovitaks lugemiseks Pettsoni sarja raamatuid. Väga mitmekesine sünavara ja toredad, fantaasiaküllased pildid

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Igal õhtul ikka uus raamat ja uus lugu, miks sa sama juttu loed ?

Lapsed tihtipeale tahavad samu jutte uuesti ja uuesti kuulata.

+4
0
Please wait...

Näitan 12 postitust - vahemik 1 kuni 12 (kokku 12 )

Esileht Väikelaps 3,5a kõnelemist soodustavad huvirühmad vm?