Neid unegraafikuid on netis erinevaid. Mõned näitavad, kui palju eri vanuses beebi ööpäevas kokku umbes magab – kui päeval vähem, siis öösel pikemalt ja vastupidi, kui päeval magab palju, siis öösel lühemalt. Aga kokkuvõtteks – laps magab ööpäevas ja öösel ainult teatud arv tunde. Kui ta kl 22 magama jääb ja 09.30 ärkab, siis magab ta magab öösel 12,5h – täiesti normaalne ju.Kui sa ta kl 19 magama saaksid, siis ega ta selle pärast kauem, kui 12,5h ei magaks – siis äraks ta kl 07.30 hommikul, ta ei magaks 09.30-ni, nagu praegu, ärkaks ka varem. Netist uneõpetuse lehelt lugesin, et hommikust ja õhtust uneaega ei saa väga järsult nihutada. Et beebid lähevad magama ja ärkavad enam-vähem samal ajal, iga päev saaks max 30 min siia-sinna nihutada ärkamise/uinumise aega. Kui beebi unine ei ole, siis ei saa magama panna. Ma ei näe, milles probleem – läheb magama siis kui väsinud ja ärkab siis, kui välja maganud, ööpäevane magamise aeg jääb ikka samaks. Peaasi, et oma vanusele soovitusliku une enam-vähem kätte saab, kui väsinud ja viril ei paista, siis korras. Kui vanematele oleks mugavam varasem magama mineku aeg ja sellega koos ka varasem ärkamise aeg, siis võib kuni 30 min kaupa üritada iga päev nihutada uneaega. Mitu tundi varem on liiga järsk, kui tal just mõni päevane uinak vahelt ära või lühemaks ei jäänud ja selle võrra unisem pole õhtul.

Mu beebi magas nooremana öösel umb 13h, üle 1,5 aastasena umb 11h öösel. Nooremana päeval iga mõne tunni tagant, vanemana läksid ärkveloleku ajad pikemaks ja uinakute arv lühemaks. Mu beebi tundis esimestel elukuudel paremini kella, kui mina 😀 kindlal kellaajal kl 19 (päikeseloojanguga koos, kui pimedaks läks) tuli uni, umb kl 06 ärkas. Suvel nihkus uneaeg päikeseloojanguga koos kogu aeg edasi, kuni oli lõpuks kl 23- umb 09.30, täpselt ei mäleta enam. Vanemana on see uneaeg natuke nihkunud siia-sinna. Esimestel elukuudel uinus kella pealt.
Tore, et olete päeval ka magama saanud 🙂