Räägitakse ainult Tallinna Aljosast aga Tartus Raadi pargis on ka üks sarnane sõduri kuju, mida täpselt samamoodi venelased kuhjavad punaste nelkidega jne. Kas sellel ka keegi nüüd silma peal hoiab.
Narvas on sel päeval grupiviisilised eksursioonid mälestusmärgist mälestusmärgini. Iga vahepeatuse läbimine võtab umbes ühe pudelijagu. Sõidavad ringi autokolonnid plalatitega, mootorratta kambad, lastevankrid ja taksikoerad on mässitus georgi lintidesse. Püstitatud lavad georgi lintide kujunduses, peetakse kõnesid. Mõned veteranid on toodud tänavatele, istuvad taburettidel, süled nelke täis. Ei nemad seda pidu jäta. Soovitan isegi sõita sinna selleks päevaks, päris silmiavav. CCCP lipuga tüüp räägib politseiga juttu, kuna nad elavad ühes majas ja on naabrid.
Aga ise olen lähemalt suhelnud ca 10 ukrainlasega. Kõik räägivad vene keelt, ukraina keelt ei oska. Lapsed ka vene keelt. Inglise keelt üldse mitte. Lapsed tahavad panna vene kooli. Ise on jutu järgi huvitatud eesti keele õppest kui tööd saaks. Aga nad pole putini toetajad…kuidas saakski olla…võibolla varasemalt olid aga kuna putin vahet ei tee, keda pommitab siis on meelsust muudetud. Pigem usun, et nad soovisid ka varasemalt ukraina riigis kakskeelsust jne nagu meil praegu idapoolsed elanikud.
Veel soovitan tutuvuda fb lehega tallintsõ. Mul polnud aimugi, et meie ümber on niipalju “selliseid”. Loodan, et kapo hoiab sellel grupil silma peal.
Ma ikkagi arvan, et peame kõva tööd tegema ukrainlastega. Eesti keelsed kursused, koolid, üritused jms. Julm öelda aga ei tohiks lasta tekitada neil endal oma kolmandat kogukonda.