Mina arvan samuti, et naiivne on täna loota, et vene rahvas kukutab Putini “sisemise revolutsiooni” tulemusena. Samas kui sanktsioonid on kestnud no ma ei tea näiteks pool aastat ja vene inimesel on peenike pihus, siis ehk mingi osa muudab neist ka meelt. Aga jah lihtne vene inimene on harjunud vähesega läbi ajama ja propaganda korrutab kogu aeg neile, et nende hädades on süüdi neetud kapitalism ja lääs, mis ei lase vene inimesel normaalselt elada. Toon veel ühe võrdluse. Venelane sõdis omal ajal afgaanis ca 10 aastat, langenuid oli ametlikult 15 000. No mingid pisikesed miitingud olid, aga mingeid suuremaid proteste ei olnud. Aeg oli stagnatsioon. Maeti langenud maha, kes kodumaale tinakirstus toodi ja nuteti, aga ei mingeid suuri proteste. Usun, et ka praegu saab nii olema. Putini reziim sarnaneb üha rohkem Stalini omale, kõik kruvid keeratakse kinni, keegi midagi öelda avalikult ei julge, sest pannakse istuma. Kõik kordub. Oleks see sõda rutem lõpeks, aga Venemaa jääb ilmselt veel aastateks paariariigiks (Põhja Korea vol.2) ja vene inimesega maailmas keegi suhelda väga ei taha. Palju neid vene inimesi muidugi sinna välismaale üldse varsti lastaksegi.
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Venemaa alustas Ukraina ründamist.
Teema: Venemaa alustas Ukraina ründamist.

Neile, kes arvavad, et “ega lihtne vene inimene seda agressiooni ei poolda”:
https://twitter.com/gkates/status/1499500401904787462
Vaid umbes iga kümnes on sõjale vastu, osad kõhklevad. Rõhuv enamus toetab, osad täiesti pimesi: “Juhtidel on suuremad pead, kui nad nii otsustasid, siis järelikult oli vaja. Teist võimalust polnud.” “Mina ei usu mingit pommitamist” “Mina toetan kõiges Putinit, lõpuni välja!”
Masendav.
Loen päris paljusid venekeelseid foorumeid või foorumeid, kus käivad ka venemaa venelased. Võimalik, et poliitikast muidu kaugel olevad hobi- ja harrastusfoorumid ei esinda hästi Venemaa elanikkonda ja kindlasti on seal ka trolle, aga rõhuv enamus on Putini kiitjaid. Milline vägev riik ja vägev juht! Kõik te roomate tagasi! Venemaa suudab kõike ja õigesti teete, et meid kardate! NSVL lagunemine oli katastroof ja see viga tuleb ajaloos õigeks parandada!
Ja kes ei ole Putini kiitjad, nendest nimede järgi on 90% väljastpoolt Venemaad. Rõhutan, see on minule isiklikult jäänud mulje, mitte statistika.
Kusjuures ise olen tähendanud seda sama. Ma just eelmine laupäev läksin põhimõtteliselt oma UKRAINLASEST sugulasega meeletult tülli, sest sõda UKRAINAS ju ei ole. (kusjuures ta toetab oma Lääne-Ukrainas elavad vanemaid), aga nüüd sõda ei ole. Elab vaid vene inforuumis (eesti keelt tõesti põhimõtteliselt ei oska).
Ja tööstustes kus suured kollektiivid on samuti väga palju seda Putini kiitmist ja Ukraina/EL laitmist. Seda tehakse vaikselt suitsunurgas. Kui ERR kaamera ette pannakse, küll siis öeldakse, mida vaja aga tegelikkus on teine.
Võin Ausalt öelda, hetkel olgu sugulane või varasem hea tuttav. Putini toetaja – kes toetab Ukraina segipeksmist, inimeste tapmist jne – mina nendega lihtsalt ei suhtle. EI huvita ka, minu enda närvisüsteemile on see parem!

Nii nagu me vaatame mõrvafilme, on varsti ka sellest sõjast saamas lihtsalt uudiste osa televiisoris, kui midagi otsustavat ette ei võeta. Kui terroristide kamp on metroojaamas võtnud 10 inimest pantvangi, siis dislike panemine FB-s ja kohtuga ähvardamine pole meetmed. Tahaksin väga loota, et EL- s ja Natos- s toimub plaanide B, C ja D arutelu ja me lihtsalt ei tea sellest, aga vaadates neid euroametnike üllatunud nägusid, ei julge seda uskuda. Ning nagu kirjutab Meelis Oidsalu ERR-i arvamustes, siis surnu mängimise ja tuumasõja vahel peaks olema ka vahepealsed võimalused tegevuseks.
Mida küll teha? Kas tõesti https://www.ypsilon.ee/7465908/ainukesed-asjad-mis-meil-ukraina-heaks-on-on-veidi-raha-ja-pisarad

Venelane sõdis omal ajal afgaanis ca 10 aastat, langenuid oli ametlikult 15 000. No mingid pisikesed miitingud olid, aga mingeid suuremaid proteste ei olnud. Aeg oli stagnatsioon. Maeti langenud maha, kes kodumaale tinakirstus toodi ja nuteti, aga ei mingeid suuri proteste.
Protestimiitingud aastani 1987??? Olete elanud sellel ajal? Kujutate tagajärgi ette?
Esimene suurem üritus Eestis oligi 1987 Hirvepargis. Muidu oli 1987 olukord liidus veel suht kontrolli all, mai ja novembri nn demonstratsioonidel liikus rahvas kenasti kolonnides ja punalippude ja -loosungite all. Ise nõuk ajateenijanatena ääristasime kolonne ahelikuna – ülesanne oli et keegi putku ei paneks enne tribuunide eest läbi liikumist. Mingit relva kaasas ei olnud.
1988 hakkas juba liidus rohkem logisema ja pilt nimetet nn demonstratsioonidel varasemast palju kirjum. Varem tõenäoliselt ladudes olnud kumminuiad ja kilbid hakkasid roodus seisma kappide otsas (mitte relvaruumis). Muide meil olid iga väljaku ja platsi kohta olemas skeemid rahva laiali ajamiseks. Kui 1988 olid Riias miskid sündmused pidime sõitme neid maha suruma, öö labi 66-d seisid töötavate mootoritega meil kasarmu akna all. Mingil põhjusel Riia-sõit jäi siiski ära.

Putini reziim sarnaneb üha rohkem Stalini omale, kõik kruvid keeratakse kinni, keegi midagi öelda avalikult ei julge, sest pannakse istuma.
Venelased venemaalt rääkisid mulle, et eile või üleeile võeti vastu seadus, et sõjavastaste loosungitegi eest saab 15 aastaks vangi panna. Vahistatud olevat isegi 10-aastaseid vene lapsi, kel käes plakatikene, millel sooviti sõja lõppu. Tõsi, vahistati mitte kauaks. Täpselt ma aru ei saanud, mida tähendas “mitte kauaks”, aga jäi mulje, et ikka päev, mitte tund. Ja jutt pole ühest lapsest. Oma FB lehele näiteks midagi sõjavastast kirjutades võib/võis päris suurtesse pahandustesse sattuda. PS Facebook on kas juba Venemaal kinni keeratud või kohe keeratakse, eile tuli neil selline otsus välja. No et “ilge lääne valepropaganda” ei jõuaks vene inforuumi. Ametlikult öeldi põhjenduseks, et vastukäik FB poolt kehtestatud piirangutele Vene firmadele ja organisatsioonidele. Messenger veel töötab.

Protestimiitingud aastani 1987??? Olete elanud sellel ajal? Kujutate tagajärgi ette?
Seda ma ju räägingi. Ei olnud sel ajal mingeid miitinguid, maeti tinakirst vaikselt sugulaste seltsis maha ja saab ka 2022 nii olema. Kui need vene sõdurite surnukehad Venemaa eri paikadesse jõuavad (kui jõuavad), siis maetakse sammuti vaikselt maha. Suuri miitinguid ja proteste ei tule. Putin on kruvid juba kinni keeranud. Lähed miitingule, istud pärast vanglas. Kurb muidugi, mida diktaator riigiga teeb, aga see on ainus võimalus tema enda jaoks, et ta ellu jääks.

Suuri miitinguid ja proteste ei tule.
Tänaseks on rahvas Venemaal tänavatele kutsutud, Hodorkovski tegi üleskutse nt.
Sergei Pugatšov pakkus intervjuus Gordonile mõni päev tagasi et 5000 inimest tuleb välja. Saame näha.

Mida neil venemaalastel karta? Tervet rahvast ei saa ju kinni panna. Oluline on, et KÕIK tuleks välja tänavatele. Lastakse kõik omad ka maha või? Oligarhid oma Putleri ja omani nuiameestega jäävad üksi üksteist k****ma?

Mida neil venemaalastel karta? Tervet rahvast ei saa ju kinni panna. Oluline on, et KÕIK tuleks välja tänavatele. Lastakse kõik omad ka maha või? Oligarhid oma Putleri ja omani nuiameestega jäävad üksi üksteist k****ma?
Vaata, sama naiivselt küsivad praegused 20-sed minuvanuste (55-65) käest, et “MIKS te kõik koos Nõukogude võimu vastu ei hakanud? Üles ei tõusnud? Kõiki poleks saanud ju kinni panna… KUi see kord juba nii halb oli. Mis teil oleks olnud karta? Kõiki nad maha lasta poleks ju saanud!”
Mis omakorda kõlab ka nagu osade välis-eestlaste küsimus, kes enne okupatsiooni olid juba kodu näiteks Kanadas sisse seadnud: “Kui vene väed okupeerisid, kutsunud siis politsei? Miks te seda ei teinud???”

Vaata, sama naiivselt küsivad praegused 20-sed minuvanuste (55-65) käest, et “MIKS te kõik koos Nõukogude võimu vastu ei hakanud? Üles ei tõusnud? Kõiki poleks saanud ju kinni panna… KUi see kord juba nii halb oli. Mis teil oleks olnud karta? Kõiki nad maha lasta poleks ju saanud!”
Mis omakorda kõlab ka nagu osade välis-eestlaste küsimus, kes enne okupatsiooni olid juba kodu näiteks Kanadas sisse seadnud: “Kui vene väed okupeerisid, kutsunud siis politsei? Miks te seda ei teinud???”
No muig, ah et see politsei küsimise müüt on juba muundunud väliseestlaste poolt esitatuks. Sellel on nii palju versioone, kes seda küsis ja keegi ei tea, kas keegi üldse küsinud. Esimest korda kuulen sinu versiooni – väliseestlased.
Nõukogude võim kartis hirmsasti proteste ja lõpuks me ju ikkagi saime nõukogude liidu ära lammutatud läbi protestimise, mis algas nn fosforiidisõjaga ja see kõik lõppes täitsa ilma sõjata ja meie taasiseseisvumisega.
Meenuta, kuidas nõukogude süsteem üldse alguse sai – laialdaste potestidega tsaarvivõimu vastu, kes enne seda tundus ka aastasadu kõikvõimas valitseja.

No muig, ah et see politsei küsimuse müüt on juba muundunud väliseestlaste küsimuseks. Sellel on nii palju versioone, kes seda küsis ja keegi ei tea, kas keegi üldse küsinud. Esimest korda kuulen sinu versiooni.
Nõukogude võim kartis hirmsasti proteste ja lõpuks me ju ikkagi saime nõukogude liidu ära lammutatud läbi protestimise, mis algas nn fosforiidisõjaga ja see kõik lõppes täitsa ilma sõjata ja meie taasiseseisvumisega.
Ja meenuta, kuidas nõukogude süsteem üldse alguse sai – laialdaste potestidega tsaarvivõimu vastu.
Ega ma ajalooliselt ei vaidlegi. Üldse ei vaidlegi. Lihtsalt ütlen, et nii nagu meie ei suutnud KÕIK välja astuda ja kukutada vaenuvõim aegsasti, ei saada ka Venemaal. Vähemalt pole meie siin mingid õpetajad.
Või ma siis küsin teisiti. Mida sina vastaksid noortele, miks KÕIK nõukogudevastased ei astunud kui üks mees välja ja nõudnud Eesti Vabariiki tagasi? Minu arvates on naiivne ja vähese empaatiaga need hüüded, et venelased peavad P režiimi vastu KÕIK üles astuma. Nüüd nemad äkki peavad?
Miks me ise. Mina, sina ja kõik teised, kes olid siis juba lapseeast väljas, ei astunud KÕIK nagu üks mees üles NSVL vastu siis? Ei astunud ju. Kas nad oleksid KÕIK maha lasknud, nagu sa küsid. Parafraseerides sind: mida meil oleks olnud karta?
Ja nüüd oleme kanged õpetama, mida nemad peavad. Ise kirusime salaja, protestisime ehk ainult nii et kommunistlikusse noorsooühingusse ei astunud. Parimad pead paljundasid ajaloolisi dokumente või kirjutasid mõne laulu, millest aimdus kummardust Eesti Vabariigile. Käisime korra-kaks mingil miitingul fosforiidi asjus ja kolm korda Kuperjanovi haual. Sedagi salaja. Suurim julgustükk oli, kui lasime ennast ristida ja leeritada. Salaja. Kas nüüd oleme enda meelest õiged mehed, prill ninal ja tark nägu peas, õpetama, kuidas nemad peavad terrorirežiimi vastu kõik avalikult üles astuma? Mina ei ole.
Silmakirjalik seda nüüd teistele ette heita, et miks teie ei tee nüüd seda, mida meie ei teinud ka 🙂 Teie, venemaalased, PEATE KÕIK! Mida teil karta! Aga meie oleksime ka siis PIDANUD KÕIK, sest mida meil karta! Aga vat ei. Meenutades seda, võiksime mõista, miks need KÕIK ei tule sarnaste hüüete peale tänavale ja ei lohuta end mõttevälgatustega, et noh lasevad maha minu ja perekonna ning lapsed-sugulased saadetakse siberisse, aga pole hullu – Naabri-Ants jääb ehk ellu. Mälu!
Sind ebatäpselt tsiteeerides – mis, kas nad oleksid KÕIK inimesed vangi pannud või Siberisse saatnud või maha lasknud?
PS meie, eesti rahvas ja isegi mitte kogu Baltimaade rahvas, ei lammutanud NSVLiitu ära. See on sul väga kunstipärane liialdus. Me ehk soodustasime seda, aga ega see nüüd eriti kiiresti ju ei käinud, eks? 🙂 Ma endale küll pai teha selle eest ei oska, veel vähem nõuaksin seda venelastelt või kukuks neid õpetama, kui ise pole eeskuju näidanud, aga praktiliselt samas olukorras olnud.
Ilmselt sureb 40 aastaga ka putinlaste/putinitaolisete režiim ja siis käivad ka osad ja taovad rusikaga rinnale, et MEIE saavutasime selle, ise käisid ehk aastal 2022 ühel miitingul ja kirusid viie sõbraga köögilaua taga seda võimu ja suur-Venemaa ideed.

Meenuta, kuidas nõukogude süsteem üldse alguse sai – laialdaste potestidega tsaarvivõimu vastu, kes enne seda tundus ka aastasadu kõikvõimas valitseja.
Huvitav arutelu. Jätkame. Ma ei usu, et Venemaal tulevad miljonid eri linnades tänavatele puhtalt poliitilistel põhjustel (paha Putin tapab Ukrainas inimesi ja vaja lõpetada sõda, sõnavabaduse piiramine). Tulevad tuhanded, aga seda on vähe. Küll aga tulevad inimesed tänavatele, kui poliitilistele põhjustele lisanduvad muud põhjused. Kõige käegakatsutavam oleks toidunappus poodides, tööpuuduse järsk kasv (mõnes linnas pannakse autotehas kinni, kus töötab pool linna elanikest). Seda Putin ka tegelikult kardab. Eks 1917 aasta oktoobrirevolutsioon toimus paljuski eelpoolnimetatud põhjustel (nälg, tööpuudus).

18-kuune laps sai mürsutabamuse ja suri haiglas. Postimehes südantlõhestavad fotod vanematest ja surnud lapsest.
Ole sa neetud, Putin!

Eile vaatasin live tiktokis saksamaalt. Venelased vene lippude ja sirbivasara lippudega. Käisid kordamööda mikrofoni karjumas, et see sõda on nende inimeste vastu, kes venekeelseid kiusavad. Et venelased üle maailma on ahistatud ja piinatud. Ja putin on tubli.
Ok, meeleavaldused on lubatud. Aga selline agressioni õhutamine ja cccp lipud!?

Eile vaatasin live tiktokis saksamaalt. Venelased vene lippude ja sirbivasara lippudega. Käisid kordamööda mikrofoni karjumas, et see sõda on nende inimeste vastu, kes venekeelseid kiusavad. Et venelased üle maailma on ahistatud ja piinatud. Ja putin on tubli.
See tundub veel eriti uskumatu – venelased, kes ei ela ise venemaal, ei ole venemaa inforuumis, neile on vabalt kättesaadavad tõesed uudised…
Ma vaidlesin ka ühes jututoas noormehega, kelle üks vanematest venelane, teine ukrainlane. Ta elab USAs ja mul ei õnnestunudki talle selgeks teha, et ukrainlased ei soovinud venelasi sinna sõjaga. Nii veendunud on ta, et ukrainlased ise tahtsid venelasi endid vabastama.

Jaapani analüütikud väidavad Hiina viimase nädala teleprogrammidele ja meediale toetudes, et Hiina valmistuvat lähitulevikus Venamaa Siberi ja Kaug-Ida demilitariseerimiseks ja denatsifitseerimiseks…seda enam, et VF vähegi võitlusvõimelisemad üksused olla riigi Euroopaossa liigutatud.

Jaapani analüütikud väidavad Hiina viimase nädala teleprogrammidele ja meediale toetudes, et Hiina valmistuvat lähitulevikus Venamaa Siberi ja Kaug-Ida demilitariseerimiseks ja denatsifitseerimiseks…seda enam, et VF vähegi võitlusvõimelisemad üksused olla riigi Euroopaossa liigutatud.
Mulle see hiina-teema ka ei meeldi, aga seekord…naiss…

See tundub veel eriti uskumatu – venelased, kes ei ela ise venemaal, ei ole venemaa inforuumis, neile on vabalt kättesaadavad tõesed uudised…
Ma vaidlesin ka ühes jututoas noormehega, kelle üks vanematest venelane, teine ukrainlane. Ta elab USAs ja mul ei õnnestunudki talle selgeks teha, et ukrainlased ei soovinud venelasi sinna sõjaga. Nii veendunud on ta, et ukrainlased ise tahtsid venelasi endid vabastama.
See tundub olevat mingi asi neil, et nad default on Mother Russia poolt, vahet pole, et võibolla juba mitmendat põlve enam seal ei ela.

On piisavalt ka eestlasi, kes pole ei vene päritolu ega ole vene sugulasi neil, kes jauravad muudkui seda “putin on valgusolend ja Ukraina tegi sõjakuritegusid ja Ukrainas on katselaborid viiruste tootmiseks ja lastega katsete tegemiseks ja Venemaa teeb praegu õigesti” juttu. Ometi on neilegi kõik vaba maailma uudised kättesaadavad.
Hullumeelsus ei sõltu päritolust.

Tehniliselt on võimalik, et Ukraina ründamine sündiski Hiina mahitusel selleks, et saaks Venemaa küljest veel tükke ära ampsata. Põhjus on lihtne: World population density map – Rahvastikutihedus – Vikipeedia (wikipedia.org)

Tehniliselt on võimalik, et Ukraina ründamine sündiski Hiina mahitusel selleks, et saaks Venemaa küljest veel tükke ära ampsata. Põhjus on lihtne: World population density map – Rahvastikutihedus – Vikipeedia (wikipedia.org)
Olen näinud NATO kaarte aastast 2022 võrrelduna 1998 aasta seisuga ja lugenud hämminguga õigustusi, et näete! kuidas Venemaa on sisse piiratud! selgelt mõistetav julgeolekuoht! jmt iba, vabandust.
Ukraina pidanuks nende õigustajate meelest leppima neutraalsusega, noh nagu Valgevene.
Samas, kui reaalne territoriaalne julgeolekuoht asub otse Venemaa kõhu all ja Venemaa ei tee piiksugi, vaid on selle riigiga sõbralikes suhetes. Jaa.

On piisavalt ka eestlasi, kes pole ei vene päritolu ega ole vene sugulasi neil, kes jauravad muudkui seda “putin on valgusolend ja Ukraina tegi sõjakuritegusid ja Ukrainas on katselaborid viiruste tootmiseks ja lastega katsete tegemiseks ja Venemaa teeb praegu õigesti” juttu. Ometi on neilegi kõik vaba maailma uudised kättesaadavad.
Hullumeelsus ei sõltu päritolust.
Nende eestlaste puhul on huvitav see, et muidu räägivad, et ärge uskuge peavoolumeediat, miski pole nii nagu näib jne, aga Putini peavoolumeediat usuvad ja Kremli näidatav on nende meelest just nii nagu näib…

PS meie, eesti rahvas ja isegi mitte kogu Baltimaade rahvas, ei lammutanud NSVLiitu ära. See on sul väga kunstipärane liialdus. Me ehk soodustasime seda, aga ega see nüüd eriti kiiresti ju ei käinud, eks? 🙂 Ma endale küll pai teha selle eest ei oska, veel vähem nõuaksin seda venelastelt või kukuks neid õpetama, kui ise pole eeskuju näidanud, aga praktiliselt samas olukorras olnud.
Kas polnud mitte nii, et tähesõdade programm kurnas NSVL majandust. Peale selle olid ju Kuuba ja teised, kellele naftat ja muud kraami poolmuidu anti, et sotsialismi seal ehitada. Elu läks üsna kehvaks, kuidagi järsku-alates Gorbast. Ja ilmselt Gorba võimule saamine oli ka nõrgeneva NSVL tunnuseks, mitte et Gorba pärast lagunes NSVL. Ta lihtsalt sai aru, et nii enam ei saa see vaene tühjakspumbatud riigikolakas edasi eksisteerida. Juba 90 või oli see 89 aastal oli Hoiukassas rublade kättesaamiseks järjekorrad. Isegi raha ei olnud saada. Majanduslikud sanktsioonid ilmselt töötavad, aga mõju võtab aega, seni aga inimesed surevad-nii ukrainlased, kui ka need noored vene ajateenijad, kes võiksid oma vene riiki muud moodi teenida.
Totalitaarses riigis osatakse hirmutada oi kui hästi. Ei, kõiki ei lasta maha, aga iga 10. küll. Ja see hirmutamine mõjub väga tõhusalt.

Kes vene keelt mõistavad, kuulaku. Tegu on vene sõdurite ja omaste omavaheliste kõnede salvestustega. https://www.youtube.com/playlist?app=desktop&list=PL8ao2ZjeM9mslBOATvDa87lvgELw281lF

“ Tuleb luua juba praegu Venemaa vastavate organite juurde asutus, mis hakkab tegelema bandeeralaste ja muude natside kohtu ette toomisega. See on pikaajaline protsess, mis kestab palju kauem kui demilitariseerimine, nagu näitab ka varasem kogemus.”
Back to the USSR. “Varasem kogemus” – et need nõukogudeaegsed repressioonid siis vist, mis nagu peaks olema hukka mõistetud ammu. Ühtlasi – Venemaa peaks looma mingi asutuse Venemaale, mis hakkab siis teises riigis mingeid inimesi taga ajama. Krt, nad on ikka haiged seal.

Nägin just Delfis neid pilte 18-kuusest poisikesest opilaual, kes oli Ukrainas venelaste poolt tapetud … ja tema leinavatest vanematest .. ma ei oska isegi väljendada oma emotsioone … pisarad voolavad … mida need vanemad peavad tundma …

Pariisis naiste sõjavastane aktsioon.
https://www.facebook.com/watch?v=2739762086329978

Sõda oma täies hiilguses.
https://www.youtube.com/watch?v=ZqMIiXchCjQ
Nõrganärvilistele rangelt mittesoovitatav.

Vaheltvõetud telefonikõne vene sõdur oma naisele.
Vägistasime ja tapsime tsiviile.
https://www.youtube.com/watch?v=lLMfNvk32aA

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Venemaa alustas Ukraina ründamist.