Esileht Väikelaps lapse aastane kontroll perearsti juures, tehakse pealiskaudselt??

Näitan 25 postitust - vahemik 1 kuni 25 (kokku 25 )

Teema: lapse aastane kontroll perearsti juures, tehakse pealiskaudselt??

Postitas:
kalli24

Tere,

meil tuli hiljuti uus perearst, kuna eelmine kolis ära ning nimistu võttis üle mingi firma, kes meile nüüd tervishoiuteenust osutab. Kui lapsega 1-aastase tervisekontrolli läksin, siis ainult kaaluti ja mõõdeti pead, küsiti, kui palju sõnu teab ja kas sööb iseseisvalt lusikaga. Olime hiljuti haiglas olnud seoses hingamisteede infektsiooniga (see oli neil teada), kuid nad ei kuulanud kopse, ei vaadanud kõrvu ega kurku.  Lisaks oli mul küsimus toitumise osas, kuna laps põlgab ära kõik tavatoidu, peretoidu ja tahtsin nõu küsida, aga arst ainult vastas, et katseta erinevaid.. Ühesõnaga sama targalt läksime koju. Kuidas teil on perearsti juures lapse tervisekontroll läinud, kas tehakse pigem pealiskaudselt või olete ka asjalikku nõu saanud?

+3
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Oleneb perearstist. Minu oma on küll väga põhjalik.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil perearsti juures mõlema lapsega on olnud sarnane kontroll 1-aastaselt. Küsitaksegi toitumise ja magamise kohta ning mõõdetakse ja kaalutkse. Kui laps pole parajasti haige, siis ei peagi kõrvu ja kurku vaatama. Ühe lapsega olen olnud palju kordi haiglas ravil, aga perearst pärast midagi muud uurinud pole selle kohta eriti, sest nende asjdega tegeleb/tegeles haiglas töötav raviarst. Toitumise kohta saab asjakohasemaid vstuseid toitumisnõustajalt.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mõni ootabki igal arstilkäigul mingit asjade nii- ja naapidi arutamist, selleks on eraarstid olemas, kellel visiidiaeg pikem.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mõni ootabki igal arstilkäigul mingit asjade nii- ja naapidi arutamist, selleks on eraarstid olemas, kellel visiidiaeg pikem.

Aga pearaha saab perearst ikkagi. Eeldaks, et antakse mingit nõu ka, kui juba seal olen.

+2
-4
Please wait...

Postitas:
kalli24

Olen teemaalgataja. Eesti ravijuhendi järgi peaks aastase lapse kontroll hoopis teistmoodi välja nägema. Miks peaksin eraarsti juurde pöörduma, kui tegemist plaanilise kontrolliga, mis on ettenähtud.

+3
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen teemaalgataja. Eesti ravijuhendi järgi peaks aastase lapse kontroll hoopis teistmoodi välja nägema. Miks peaksin eraarsti juurde pöörduma, kui tegemist plaanilise kontrolliga, mis on ettenähtud.

Mis moodi siis peab välja nägema aastase lapse visiit?

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Eesti ravijuhendi järgi peaks aastase lapse kontroll hoopis teistmoodi välja nägema.

Ei ole seal midagi eriti teistmoodi kirjas. Lihtsalt paljusid asju sealt näeb-kuuleb arst ilma küsimata. Ka suur osa palpatsiooni käib peamõõtmise käigus nii, et ei pane tähelegi.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Oma mured tuleb ikka ise letti laduda,  kui neid on.

+2
0
Please wait...

Postitas:
kalli24

Mis moodi siis peab välja nägema aastase lapse visiit?

Siin on link juhendile lapse vanuse kaupa:

https://www.ravijuhend.ee/uploads/userifles/Lapse_tervise/Kontrollkaart_A4.pdf

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Põhilise tegi perearst ära. Ma ei ootagi temalt toitumisnõu. Küsin teistelt lapsevanematelt või guugeldan.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis siis sinu arvates tegemata jäi?

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tundub, et mitte midagi, lihtsalt ei kuulanud piisavalt tähelepanelikult ema heietamist erinevatel teemadel ja ei nunnutanud last piisavalt. Selleks ongi eraarstid. Olen kindel, et meditsiiniliselt kontrolliti kõike mis vaja.

+4
-3
Please wait...

Postitas:
kalli24

Tundub, et mitte midagi, lihtsalt ei kuulanud piisavalt tähelepanelikult ema heietamist erinevatel teemadel ja ei nunnutanud last piisavalt. Selleks ongi eraarstid. Olen kindel, et meditsiiniliselt kontrolliti kõike mis vaja.

Kontrollimata jäi palju asju: hammaste lõikumine, süda ja veresoonkond- rütm, löögisadedus, kahinad. Puusaliigeste liikuvus. Luustik ja lihaskond: lihastoonus, alajäsemete teljed.

Nõustamise osas: Toitmine/toitumise nõustamine,  õnnetuste vältimine.

+2
-5
Please wait...

Postitas:
kalli24

Vanema tähelepanekud, kaebused on üks osa tervisekontrollist, lihtsalt sulle teadmiseks..

+3
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kontrollimata jäi palju asju: hammaste lõikumine, süda ja veresoonkond- rütm, löögisadedus, kahinad. Puusaliigeste liikuvus. Luustik ja lihaskond: lihastoonus, alajäsemete teljed.

Nõustamise osas: Toitmine/toitumise nõustamine, õnnetuste vältimine.

Enamus neist mis sa siin ette loetleda, teeb pereõde. Pereõde uurib ema käest, kas ja mitu hammast lõimunud, kuidas söömisega ning õnnetusi arst ei aita vältida- selleks ikka lapsevanemad. Puusaliigesed tehakse ju varem ja kui siis oli korras ja emal kaebusi nüüd polnud, siis miks oleks pidanud? Mul perearst alati lihtsalt koputab rindkerele, mingi hetk ka kuulas kuuldetoruga, aga ei mäleta kas nüüd aastaselt või varem

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nõustamise osas: Toitmine/toitumise nõustamine,  õnnetuste vältimine.

Kas sa nende kohta ise ei ole siis midagi lugenud, et aastase lapse emale peab hakkama kõike üksipulgi seletama?

+2
-2
Please wait...

Postitas:
kalli24

Nõustamise osas: Toitmine/toitumise nõustamine, õnnetuste vältimine.

Enamus neist mis sa siin ette loetleda, teeb pereõde. Pereõde uurib ema käest, kas ja mitu hammast lõimunud, kuidas söömisega ning õnnetusi arst ei aita vältida- selleks ikka lapsevanemad. Puusaliigesed tehakse ju varem ja kui siis oli korras ja emal kaebusi nüüd polnud, siis miks oleks pidanud? Mul perearst alati lihtsalt koputab rindkerele, mingi hetk ka kuulas kuuldetoruga, aga ei mäleta kas nüüd aastaselt või varem

Tänud vastuse eest,

õnnetuste osas jah, ema ise jälgib. Aga mõni esmakordne vanem ehk ei tea kõiki ohtusid.

Aga teiste kogemuse järgi tundub, et kõik käibki nii ja ilmselt muretsen liiga. Samas ma tahan ise ka veenduda, et midagi ei jää tähelepanuta. Aga see on ka ju osa emaks olemisest. Loen teema lõpetatuks,

aitäh kõigile vastajatele.

+3
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Perearst näeb väga palju beebisid ja eks ta teab millal millelegi rohkem tähelepanu pöörata. Kui sulle endal tundub, et midagi on väga valesti, siis loomulikult suhtle arsti v pereõega uuesti🙂 aga hetkel küll ei tundu miskit hullu su jutu põhjal

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Väga õelad vastused siin teemas. Ma arvan ka, et kui värske ema murega tuleb, siis on arsti asi vastata. Või siis pereõele suunata kui ise nii hõivatud. Perearstidel ka igasuguseid brošüüre  toitumise ja ohutuse osas – kasvõi seda emale näppude vahele anda.

p.s, toimumishäirega lapse emana olen ka mina kogenud, et kvaliteetset abi on üliraske saada. Enamasti nõuanded stiilis “pakkuge erinevaid asju”.

p.p.s. Käin oma lastega perearstikeskus, kus lastega tegeleb lastearst, visiidid on enamasti asjalikud olnud. Kord olin küll hämmingus, kui minu küsimuse peale vastas arst, et meie visiidiaeg (20 min) on lõppemas ning minu tõstatatud teema arutamiseks pangu ma kinni uus aeg.

+2
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma arvan ka, et kui värske ema murega tuleb, siis on arsti asi vastata.

Kui ema oleks rääkinud mingist murest, ilmselt oleks sellele siis ka tähelepanu pööratud. TA ei ütle ju, et tema küsimustele ei vastatud. Ilmselt ta ei küsinud midagi, lihtsalt pärast hakkas mõtlema, et oleks ikka võinud rohkem temaga tegeleda.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kord olin küll hämmingus, kui minu küsimuse peale vastas arst, et meie visiidiaeg (20 min) on lõppemas ning minu tõstatatud teema arutamiseks pangu ma kinni uus aeg.

Ju sa siis olid nii pika jutuga, et ta ei arvanud, et mingist konkreetsest vastusest sulle piisaks, sellepärast palus panna uue aja. Ega sulle ka ei meeldiks, kui sinu vähesest ajast veel kellegi teisega tegeletakse ja sina pead ootam, järgmisele patsiendile ka ilmselt ei meeldiks. Nagu teemaalgataja on pahane, miks tema toitumisteemat ei soovitud pikemalt arutada, kui selle peale ongi lühike vastus, et katseta erinevaid asju. See ei sobinud. Ilmselt poleks ka sulle lühike ja konkreetne vastus sobinud.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mul on küll kõik lapsed suuremad, aga kuigi meie perearstikeskuses on kõigil alati kiire juba aastaid-aastaid, siis nii on küll, et kui mina ise millelegi perearsti kbinetis (esmaslt tuleb jõuda selleni, et üldse päris perearsti näha) tähelepanu juhin või midagi konkreetselt küsin, siis perearst selle probleemiga ka tegeleb. ka juhul, kui see on ainult minu jaoks probleem. kui mina midagi ütlen, et see või teine asi on nii ja ma muretsen, siis ikka vaatab üle ja tegutseb vastavalt oma nägemusele, aga kindlasti olen saanud alati kas siis lihtsalt vastused või saatekirja vms.

mina arvan, et perearst kindlasti peab kuulama ära 1aastase lapse ema mured ning nendesse süvenema.

mis puutub soovitusse minna toitumisnõustaja juurde, siis toitumisnõustajad on minu teada tasulised ning kui 1aastasel pole mingeid eriprobleeme selles osas, võiks ikka esmalt saada perearstikeskusest haigekassa kulul nõu. need 1. aasta visiidid ongi ju rohkm nõuandmised ka vanematele – eriti esimeste laste puhul.

toitumisnõustaja juurde peaks minema, kui on probleemid tervisega, perearst on teinud analüüsid, mis on korras või mitte ja leidnud omapoolsed lahendused, mis ikka ei toimi. saad aru, et toitumisega saaks seda muuta ja paned aja toitumisnõustaja juurde. ma ei tea, paljud seal siis 1aastastega käivad. pigem ikka suuremad lapsed või täiskasvanud.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kord olin küll hämmingus, kui minu küsimuse peale vastas arst, et meie visiidiaeg (20 min) on lõppemas ning minu tõstatatud teema arutamiseks pangu ma kinni uus aeg.

Ukse taga on uus patsient koos oma väikelapsega. Kaua tema peaks Sinu arvates ootama?

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ukse taga on uus patsient koos oma väikelapsega. Kaua tema peaks Sinu arvates ootama?

Tema arvab, et kui proua juba oma lapsega kohal on, siis tuleb perearstil sajaprotsendiliselt talle pühenduda ja hakata tema lapse toitumist risti ja põiki arutama nii kaua, kui ta seda ise vajalikuks peab.

0
0
Please wait...

Näitan 25 postitust - vahemik 1 kuni 25 (kokku 25 )

Esileht Väikelaps lapse aastane kontroll perearsti juures, tehakse pealiskaudselt??