Ainult ahjuküte ongi pask. Tuled õhtul töölt koju – tuba külm nagu hundilaut, siis hakka kütma
Ahjuküte sobib sellisele inimesele, kelle elutempo ei ole selline, et hommikul läheb tööle ja õhtul tuleb koju. Näiteks sellisele, kellel on töö kodune, a la tõlgib oma tempos oma arvutis. Siis ärkab hommikul üles, teeb tule ahju alla, joob kohvi… mõnus. päeval on tuba soe, õhtul hakkab natuke jahedamaks minema, öösel hea jahe magada. Kui on käredam pakane, siis võib õhtul veel korra natuke kütta, et liiga külmaks ei läheks.
Aga selles mõttes et – minu korteris ei ole kunagi olnud “külm nagu hundilaut”, kui ma ikka iga päev korra kütnud olen. Kütsin tavaliselt hommikul kell 10 ja siis järgmisel hommikul enamvähem samal ajal. Enne ahju kütmist oli toas tavaliselt +20, ühe korra oli +18, siis see tundus küll külm, aga päris hundilaudaks vist ei kvalifitseeru. Aga see oli esimene talv pärast sissekolimist, kui ma ei olnud jõudnud veel aknaid ära vahetada. Samal ajal mu sõbranna oli ahjuküttega üürikas, no temal oli niisugune, et tuba püsis soe ainult senikaua, kuni ahjus puud põlesid. Nii kui tuli kustus, siis paari tunniga oli juba nii et hambad plagisesid. Nii et palju sõltub konkreetsest korterist ja ahjust.
Ma ise elan ahjuküttega korteris (ei üüri, isiklik) ja olen aastaid teinud tööd kodust, vahepeal just tegelesingi ka tõlkimisega. Nüüd aga tekkis vajadus tööle minna, siis sel suvel lasin paigaldada soojuspumba just selle mõttega, et kui ma ei saa hommikuti ahju kütta, siis vastu ööd ka ei taha nagu liiga kuumaks ahju ajada. Praegu on nii ahjukütmine kui ka soojuspump mõlemad töös, kodukontori päeval kasutan rohkem ahju ja pumpa vähem. Tegelikult avastasin seda, et soojuspump teeb minu jaoks toa isegi liiga soojaks, st et ma olen harjunud juba nende temperatuurikõikumistega, et vahepeal on soe ja vahepeal jahe. Pumbast loodan aga seda, et suvel kui peaks tulema kuumalaine, siis ei pea enam leitsaku käes kuhtuma, vaid saab konditsioneeri käima lükata ja ei pea enam piinlema. Ma neid suuri kuumalaineid ei talu väga hästi.
Mis aga puudutab siin eespool lingitud väikseid kortereid, siis see kesklinna oma ongi võrreldes tolle Nõmme korteriga palju kehvem. Nõmmel on vähemasti köök ja tuba eraldi, see kesklinna kööktuba on juba selle poolest palju viletsam, et see ei ole ju tegelikult mingi 1-toaline korter, vaid reaalselt kööktuba, üks tuba, mitte korter.