Teemaalgataja ei tea üldse, mida õppida ja mis ameteid on, tahab nullist alustada.
Teemaalgataja siiski kirjutas seda, mis talle meeldib ja mispärast praegune amet enam ei sobi.
See on siiski enam kui “ei tea üldse”. Mõistlikke ideid on talle siin antud ka, sisekujundus, lilleseade, mööbli restaureerimine, juuksur, ka õendus – need on kõik tegelikult sarnased alad sellele, mida ta praegu teeb, mitte pärs täielik kannapööre. Nendest on juuksur minu meelest kõige kaheldavam, seal on palju püstiseismist ja sundasendeid. Õe töös jälle puudub loominguline element.
Need, kes siin on koristamist või kaubapaigutamist soovitanud, on lihtsalt õelad. Ma küll tean ühte inimest, kellele meeldib koristamise valdkond ja ta on selles ka oma ettevõtte teinud ja sel alal päris edukas, kindlasti on selliseid veelgi, aga päris kindlasti ei ole koristaja amet ei lihtne ega kerge, huvi korral võib olla küll päris rahuldustpakkuv töö, aga kui just ise ei ole koristusfirma omanik, siis ikkagi on koristamine jälle selline valdkond, mis nõuab füüsiliselt küllalt suurt pingutust ja täielikult puudub loominguline element, kuid mulle tundub, et see on teemaalgataja jaoks oluline. Mingi värvide kokkusobitamine jms.
Kutsekate erialad tasub läbi vaadata, paljudes kohtades on sessioonõpe. Ja seni kuni kool läbi ei ole, saab rahulikult küünetehnikuna edasi tegutseda. 35 ei ole nüüd mingi teab mis hirmus raugaiga, et ei võiks kutsekasse minna. Praegu väga paljud selleealised ja vanemad õpivad uusi erialasid, mu enda tutvusringkonnas suurim buum matkajuhte praegu. Vahepeal oli popp maastikuarhitektuur (ehk aiakujundus). Ma ise läksin ka 40selt uuesti ülikooli ja õppisin eriala, millega varem polnud üldse kokku puutunud (humanitaar läks majandusse). Nii et mina julgustan teemaalgatajat, et võta õppekavad ette, lappa läbi, vaata, mis kõnetab. Kui sellel aastal enam ei jõua minna, et vastuvõtt maha magatud, siis otsi kasvõi mingeid kursuseid, millelt saaksid eriala kohta parema ülevaate, siis tuleval kevadel juba kindel plaan olemas. Aga täiesti töötab ka pea ees tundmatus kohas vettehüppamine, võta lihtsalt sihiks, et lõpetad ära (mina tegin nii, kaks ainet olid küll väga rasked, ühte loengut pidin teisel aastal veel kordama, aga teisel katsel sain juba kenasti hakkama). Koolidel on tegelikult huvi selle vastu, et alustanud ka lõpetaks, mitte ei jookseks laiali, nii et kõik võimalused on selleks loodud, et sa saaksid alustatu lõpule viia. Kui ise kartma ei hakka, siis on kõik korras.