Alkohoolik oled siis, kui see purk õlut sul hamba verele ajab ja pead minema juurde ostma, olenemata ilmast või kellaajast. Et ei saa aru, et aitab küll, ikka on veel vaja võtta. Ja kohe väga on vaja.
Üsna võhiklik arusaam alkoholismist. Ei ole nii. Funktsioneeriv alkohoolik mõtleb ette ja ostab oma normi koju valmis, pole mingit juurde ostma mineku vajadust. Sina räägid parmudest.
Ei, ma kirjutasin, et kui toitumine on korras, siis see mingi paar klaasi veini (kas või suht iga päev) ei tee sind paksuks. Tervislik ja kasulik see loomulikult ei ole, aga see on teine teema. Puhtalt mingit kaalutõusu sellega küll ei saavuta. See on sama haige jutt nagu see, et keegi ennast puuviljadest jämmuks sööb.
Kordan. Alkohoolik ei piirdu igavesti “paari klaasi” veiniga. Üsna ruttu hakkab minema pudel veini päevas, kui veinitarbimisest räägime. Või 200-300 g kanget alkoholi. Või paar liitrit õlut. Ja teine asi, taas kordan – alkoholitarbimine ajab sööma, kontrollimatult sööma. Öösel kell 12 pelmeenide keetmine või nelja võileiva söömine on puhtalt alkoholitarbimise tagajärg. Mida järeldame? Oskad?
Mul on terve tutvusringkond inimesi, kes tarbivad veini igapäevaselt mõõdukalt, kultuurselt juba aastakümneid. Ei ole keegi neist mingiks “hakkab minema üha rohkem” joobariks muutunud.
Ning see “alkohol ajab kontrollimatult sööma” on ka mingi loll müüt. Nagu ka see, et “pärast trenni on hundiisu”. Kontrollimatult sööma ja öösel pelmeene (mida rämpsu!) keetma ajab sind su tasakaalust väljas ja süsivesikutel baseeruv juhuslik menüü mitte alkohol. Juba see, et sul on üldse harjumus süüa mingeid pelmeene ja võileibu, kinnitab seda.
Kordan veelkord – tee enda toidulaud korda ja sul ei teki mingit pelmeeniisu ei veiniga ega ilma. Enne seda pead aga endale selgeks tegema, mida “korras toidulaud” üldse tähendab. Selleks pöördu mõne toitumisnõustaja jutule.
Ah lõpeta, näost on näha, kes aastaid igapäevaselt tarbinud on. Ja teatud käitumisprobleemid. Lihtsalt kõik on viisakad, ega ütle otse näkku.