Isa on vähemalt enamiku minu elust joonud. Varem olid nn “tsüklid”, kui töölt puhkus, siis tinutas kogu aeg ja kui töölkäimine (graafiku alusel), siis enamasti kaine ikkagi. Viimasel ajal aga on nii, et kaineid päevi enam pole näinud. Ema elab temaga veel koos. On aga suur AGA – isa muutub alkoholi juues täielikult ning sõimab kõiki (eriti ema) igal hetkel ja seda täiesti absurdsetel põhjustel (nt miks keegi vihmaga õues aiamaal ei rohi, miks söök 24/7 soe pole, miks telekat vaadatakse jne). Karjub pea enamus ajast, mil ta ärkvel on (ja mitte ilusate sõnadega). Ühesõnaga on alati kõik teised tema probleemides süüdi, tihtipeale räägib ta ka endale vastu (kuna ta on purjus, siis ta lihtsalt ei mäleta, mida ta just ütles). Kainena rääkimine ei aita enam, ta saab aru, et ei tohi vōtta ning teadvustab endale, milliseks ta purjuspäi muutub. Aga sõltuvus on niivõrd tugev, et nii kui ema tööle läheb, on minek poe juurde alkoholi ostma (selle takistamiseks ka võetud juba kõiksugu meetmed kasutusele, aga kahjuks on ta kavalaks muutunud). Ilmselgelt peaks ta ravile minema, jah, aga tegemist on mehega, kes muidu kardab kōiksugu haiglaid-arste ja keeldub minemast (vägisi ju viia kedagi ei saa kahjuks) – uhkusest või kartusest.. kes seda teab. Ema minema ka uue elu peale minna ei saa, sest sõna otseses mõttes ei saaks isa enam hakkama – talvel ei saa vana talumaja kütetud või süüa tehtud, purjuspäi kukuks kuskile maha ja sinna ta jääks. Samas tervel perel on närvid täiesti läbi sellest sõimamisest ja hing ning vaim on täiesti läbi. Ema ju tahaks näha ning seetōttu käime ka tal külas (ehk näeme ka isa).
Kas kellelgi on samu kogemusi olnud ja kas mingit pääseteed siit lõputust nõiaringist üldse on?
Minu isa oli ka alkohoolik. Ja ema muutus aja jooksul kaassõltlaseks. Aina rääkisime, et peaks ära minema, aga midagi ette ei võtnud. Nüüd on isa surnud, aga ema on ikka selline inimene, kes enda eest seista ei oska. Kurdab, aga ei võta midagi ette. Ehk kogu see elu on teda muutnud. Minu soovitus – isa ei muutu. Pole mõtet loota ega arvata midagi. Ära tuleb minna kohe – enne kui isa päriselt abivajajaks muutub. Minu ema nt mingi hetk arvas, et seadus kohustab hooldama, et ei saa lahutada jne. Aga kui ema pole nõus muutust ette võtma, polegi midagi teha. Sa ei saa seda otsust tema eest teha.