RE: alkohoolikute naistele
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Jah, mina olen jäänud. Seni veel. Aga mitte sellepärast, nagu oleks mul illusioon, et alkohoolik võiks muutuda. Ei, seda illusiooni ei ole mul juba ammu. Aga, alkohoolikud on erinevad. Minu mees ei joo end nii lauspurju, et see välja paistaks, või mis veel hullem, magaks põrandal või lärmaks või oleks agressiivne. Ta joob niimoodi salaja, varjatult ja teiste jaoks pole see aru saadagi, kui ta joonud on, mina saan küll aru, kui joomaperiood käes. Lõhnast ja tuhandest muust pisiasjast, mida aja jooksul olen õppinud märkama. Tema alkoholismgi süvenes väga tasapisi ja varajatult ja minule kuidagi märkamatult. See ei ole seni seganud tema tööelu. Ja ta ei joo kogu aeg. Ta võib olla mitu kuud joomata ja siis juua mõne päeva või mõne nädala ja olla jälle mitu kuud kaine ja samas siis juua näiteks paar kuud. Ehk siis kainet aega on ikkagi enamus ja ka joomaperiood on selline, et tema teab, et ta joob, mina tean ka, aga kõrvalseisjad ei saa aru ilmselt eriti. Ja on ikka suht-koht adekvaatne sel ajal.
Joomaperioodide ajal puudub meil igasugune intiimne lähedus, ma ei talu isegi tema puudutusi või tema kõrval istumist. Räägin neutraalsel toonil, aga kunagi ei halvusta laste ees nende isa ega võta tema joomist teemaks laste kuuldes. Sellest räägime omavahel. Et ma ei tolereeri tema joomist absoluutselt, et see on minu jaoks väga vastik ja et ta on minu jaoks nagu teine inimene sel ajal kui joob. Ja varem oli ikka nii, et kainetel perioodidel, mis olid ikka väga suures ülekaalus, oli kõik kena ja hästi. Aga nüüd ma ei suuda enam ka sel perioodil nii vabalt ennast tunda ja muretult ja vabalt ja lähedaselt. Mingi sein on nagu vahel ikkagi, õigemini, olen vist paksu naha kasvatanud, et kui ma olengi selline pigem neutraalne ka siis, kui ta ei joo, siis ei tee see joomine mulle nii haiget. Kusjuures ei teegi enam niiväga, kuigi, jah, häirib ikka, muidugi ja mu käitumine on ka endiselt eemaletõmbuv sel ajal, aga sisemiselt pole see nii haigettegev kui enne. Võtan vabalt, üks päev/nädal/kuu korraga, ei mõtle pikalt ette. Illusioone enam ei loo, vaatan rahulikult, et kuidas kujuneb.
Kui välja arvata see, et ta on alkohoolik, kes ei tohiks juua tilkagi, aga ikkagi joob ja ma muretsen nii tema tervise kui ka pikemas perspektiivis ka pere pärast ehk pigem siis kartus, et kui alkoholism niipalju süveneb, et see hakkab pereelu ikka väga segama ja mõjutab ka töökohta + nagu öeldud puudub selline soe ja lähedane suhe meie kui naise ja mehe vahel, siis kõik ülejäänu on ju hetkel kombes – ta suudab hoida seda joomist siiski kontrolli all, nii et see vähemalt seni ei ole seganud tema tööd, peres on siiski õhkkond rahulik ja stabiilne, mingeid tülisid, nääklusi meil ole. Nii et mina olen küll jõudnud arusaamisele, et mehe alkoholism, mis häirib kõige rohkem mind ja kindlasti ka teda ennast, aga mis kulgeb niimoodi varjatult ja mingit agressiivsust ega vägivalda sellega ei kaasne, siis see pole küll hetkel minu jaoks põhjus peret lõhkuma hakata. Ja paremaid päevi on ju vähemalt siiani kõvasti rohkem. Nii et mees ise siiski püüab ja mingi aja see ju õnnestub.
Aga ma tean ka seda, et kohene põhjus tegutsemiseks oleks see, kui mees oleks vägivaldne või kui see joomine oleks selline, et mees ongi täis kui tinavile muudkui ja tema kodune olemine piirdukski vaid peatäite väljamagamisega. Sellist vaatepilti, et isa magab pidevalt põrandal hommikust õhtuni oma peatäit välja, seda pole vaja eelkõigele lastele mõeldes.
Aga teemaalgatajale – kui mees ise üldse ei püüa ja probleemi ei näe ja asi läheb vaid hullemaks, siis on lootust muutumiseks muidugi vähe. Ja mees peab ise tahtma, see on põhiline. Ja muidugi, on alkohoolikuid, kes on suutnud aastaid kained olla, aga no neid on paraku rõhuv vähemus.
[/tsitaat]
Lapsed ei ole rumalad, et aru ei saa. Soovitan lugeda ühte head raamatut \”Jõehobu elutoas\”
Endal õnneks mees võtab napsu mõistuse piirides ja rohkem pidudel. Alkohoolikuid on kahjuks mu enda lähisugulaste hulgas ja ka mehe omas. Kurb kuidas inimesed hävitavad enda ja ümbritsevate elu 🙁
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 24.01 15:30; 24.01 23:32;