ilus aeg
Minu kogemused nelja lapsega.
Mul on tunne, et Eestis on kusagil käärid seoses imetamise-teemaga. Teatud inimesed propageerivad ja plakatid sünnitusmajade seintel samamoodi soovitavad imetada, aga minu meelest meditsiinipersonal soovitab väga kiiresti rinnapiimaasendajat ehk ei viitsi kannatlikult süüvida, kuidas imetamist takistavatest teguritest üle saada.
Enne esimese lapse sündi eeldasin, et imetamine on käkitegu!
Kui laps oli sündinud, ei hakanud mul kohe piima tulema. Olin kauem haiglas, kuna lapsel oli bilirubiinitase kõrge. Hakkasin kartma mõnede lasteõdede palatisse tulekut, sest nad tulid oma külmade kätega, ütlesid: rind paljaks!- ja keerasid ja pigistasid valusalt mu nibu- ei midagi- piima ei kusagil! Kohe hakati rääkima, et laps peab saama glükoosivett ja rinnapiimaasendajat, et ega siis laps nälga ei saa jääda, kui emal piima pole. Tundsin, et ei oska enda eest seista, sest näiteks viidi laps arstile näidata, anti talle seal süüa ja pärast toodi tagasi, öeldes, palun söötke! Aga laps ei tahtnudki enam minu rinda- tal oli juba kõht täis!
Nutsin törtsu mehe najal ära ja teadsin, kuidagi peab piima saama- sest tahan kindlasti imetada! Perekooli foorumitest panin endale “diagnoosi”- olematud rinnanibud. Mees ostis poest rinnapumba ja rinnanibude kaitsmed ning hakkasin peale: esiteks pumpasin rinnast piima välja, et tekiks rohkem piima. Siis andsin lapsele. Siis paralleelselt proovisin kogu aeg õppida imetama nibukaitsmetega.
Kui me haiglast koju jõudsime, oli see kõik ikka veel keeruline- piim oli mul küll tekkinud ja seda oli nüüdseks ülipalju, aga lapseke imeda hästi ei osanud. Esimesel päeval tuli mulle lausa ema appi, toetas beebi selga ja pead ja mina ise samal ajal hoidsin nibukaitset, et see märja libeda piima voolades nibu pealt ära ei libiseks ja üritasin õigel hetkel õigesti lapsele nibu suhu pista, et tekiks vaakum ja ta imeks nibu ikka nibuks. Etteruttavalt võib öelda, et kõik loksus lõpuks paika- imetasin esimest last pea kaks aastat. (ühel hetkel jätsin ära nibukaitsmed ja elu läks veel kergemaks. Teisel hetkel “häbenesin” perearsti ees, et “ikka veel imetan”- laps oli siis 10-kuune- ta soovitas järele jätta- niii suur laps enam ei pea rinda saama)
Teise lapsega ma juba teadsin rohkem ehk esiteks ei lubanud sünnitusosakonnas lasteõdesid oma nibusid kruttima, samuti oskasin öelda: ahah, te tahate last vaadata, oodake, ma proovin ta enne ära toita. Ehk esiteks olin valmistunud, et laps peab ka õppima imema, ja et on vaja aega piima tekkeks. Rahulikult ja tasakesi õppisime sööma. Imetasin oma last kuni 2 aastaseks saamiseni.
Kolmanda lapse kohta öeldi sünnitusosakonnas, et emal jälle piima ei ole, laps ei võta kaalus juurde. Palusin, et kaalume enne ja pärast söötmist, sest mul oli kindel teadmine, et ta saab söödud. Lasteõde oli üllatunud, et nii suur kogus piima korraga vastsündinul sisse söödud! Tegigi järelduse, et jah, pikk ja suur laps, ehk ta vajab siis veel rohkem ja tihedamalt tissi otsas olemist- seda nõu võtsin ka kuulda ja esimesed 2 nädalat veetsin tissitades. Selleks olin ma ka juba valmistunud, mida esimese lapsega ei teadnud- esimeste nädalate imetamised on nii intensiivsed, et nibud võivad muutuda valulikuks. Aitas ilma rinnahoidjata ja särgita ringikäimine- õhuvann. Samuti kohe, kui hakkasin rinnas kuumust tundma, tõi abikaasa poest kapsa, panin lehed rinna vastu ja juba paari tunni pärast oli raskustunne kadunud- ptüi-ptüi- see päästis mind nii mõnestki rinnapõletikust. Imetasin oma kolmandat last 2,5 aastat.
Nüüd, pesamuna imetades, on mul lõpuks ära kadunud see kerge süü-või häbitunne, kui kergitatakse kulmu, miks on vaja nii suurele lapsele rinda anda (hetkel 1 aasta ja 10 kuune). Vastan, et tahan ja annan ja nii on hea. Neljanda lapsega on kõige kergem olnud- lõpuks on mul sellised tavalised nibud, mida ei pidanud tekitama, nii nagu esimest last imetades oli. Samuti keha juba teadis: piisab mul see 2-3 päeva pärast sünnitust vaimselt vastu pidada ehk teada- piim tuleb, samuti laps õpib õige nibu suhuvõtmise võtte ära (minu nipp oli see, et ma ei oodanud kunagi, millal laps juba rahutuks muutus ja nutma hakkas, ma panin hoopis rahulikule puhanud lapsele nibu suhu- algul võttis ta selle valesti, siis võtsin tasakesi nibu suust välja, proovisin natuke paremini- ikka veel polnud väga hästi, proovisin kolmandat korda, siis juba sobis!