Keeruline teema 🙂 Mul endal on üks lastest selline, IQ testi tegi ära nii, et osa vastuseid ületasid skaala maksimumpiiri. Ehk siis suunati süvaõppekooli. Õpib praegu Prantsuse lütseumis, aga ega me selle kooliga väga rahul ei ole, mõnede õpetajate suhtumise osas siis.
Jah, iga laps on milleski andekas, see on õige. Kuid samas esineb siiski ka üldist andekust, mis seisneb uue materjali haaramises lennult, kiires ajutöös, oskuses uut materjali kiiresti analüüsida ja olemasolevaga seostada.
Seega mina hoiduksin laste raamidesse surumisest ega suruks peale eeldust, et lapse keeleline andekus välistab ilmtingimata andekuse matemaatikas. On igati võimalik, et üldandekas laps katsetab erinevatesse, erineva kallakuga koolidesse ja saab kõikjale sisse.
Andeka lapse suurim probleem minu silma järgi on laiskus 🙂 Kui ikka oled terve senise elu harjunud saama kõike vähima pingutusega, saama kõigest aru kohe peale vaadates, siis sul ei kujune tööharjumust. Samal ajal su keskpärased klassikaaslased teevad tublit tööd ja jõuavad visadusega sinust vaat et kaugemalegi. Sel põhjusel olen tegelikult süvaõppekoolide poolt, ehk et andekal lapsel võiks olla vähemalt teoorias võimalus õppida pisut rohkem.
Samas teeb mõnevõrra kurvaks see, et süvaõppekoolid on muutunud pigem eliitkoolideks, kuhu on eeskätt oodatud rikaste ja kuulsate vanemate lapsed. Õpetajate poolt on tajutav suhtumine, et viimastele on kuidagi rohkem lubatud. Vaja oleks koole lihtsalt sünnipäraselt andekatele lastele, kus tegeldaks neis just selle poolega, mis piirkonnakoolis võib jääda piisavalt välja arendamata, nagu nt tööharjumuse kujundamisega.