Mul on väga kahju mis hetkel toimub Ukrainas, kuid nähes, et kõik annetavad, näiteks keskerakond 10 000 , isegi mu enda sugulane ostab ja viib asju, samas tal õde on üksikema kes kaotas töö ja mees ei maksa elatist lastele jne, neil oleks abi vaja, ühel lapsel uut voodit aga sellest ei huvitu. Ma ei mõista seda hukka aga meie enda rahvas ja lapsed vajavad abi. See on minu arvamus…. Aga pooldan seda, et sõjapõgenikud saavad varju kuid väga tahaks lugeda, et iga riigikogu liige loobub sellel raskel ajal mingist osast enda palgast ja see läheks sõjapõgenike abistamiseks… Hetkel on nii, et lihtrahvast kõike hoiab ja toetab…
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Annetused
Teema: Annetused
Mul on väga kahju mis hetkel toimub Ukrainas, kuid nähes, et kõik annetavad, näiteks keskerakond 10 000 , isegi mu enda sugulane ostab ja viib asju, samas tal õde on üksikema kes kaotas töö ja mees ei maksa elatist lastele jne, neil oleks abi vaja, ühel lapsel uut voodit aga sellest ei huvitu. Ma ei mõista seda hukka aga meie enda rahvas ja lapsed vajavad abi. See on minu arvamus…. Aga pooldan seda, et sõjapõgenikud saavad varju kuid väga tahaks lugeda, et iga riigikogu liige loobub sellel raskel ajal mingist osast enda palgast ja see läheks sõjapõgenike abistamiseks… Hetkel on nii, et lihtrahvast kõike hoiab ja toetab…
Täpselt. Ja täiesti uskumatu oli kuulda, et ärgu võetagu seda kui võimalust oma kasutatud asjadest lahti saada – esemed olgu uued!

Mul oli ka natuke imelik lugeda, et PERH kuulutab, et võtab haavatuid vastu, kuigi eelmisel nädalal tahtsid piirangud kehtestada, sest pole võimalik enam inimesi ravida. Üks mu tuttav suri hiljuti, sest ei saanud tükk aega kardioloogi juurde, plaaniline ravi on juba ammu häiritud.

Ma selles kõigest ei olnudki teadlik. Hoidkem ennekõike ikka üksteist ja siis võimalusel ka teisi.

Kasutatud asjad sobivad oma eestlastele. Mina küll ära ei ütle. Aga siin vist rohkem oli see sellepärast, et sorteerimine raske, kuid samas neid kes aidata tahavad ja jagavad on palju, ehk saaks ka sorteerijaid.

Sina oled elus ja sul on käed-jalad küljes. Kui väiklane peab olema, et isegi tekkidest ja patjadest kahju on, mida personaalselt sinult keegi polegi küsinud? Annetavad need, kes soovivad.

Tead, see on ikka suur vahe, kas lapsel on vaja UUT voodit ehk siis tal on voodi olemas või magab laps palja maapeal, healjuhul kilekott alla pandud. Sa nagu vahest saad aru? Sul pommitatakse kodu segamini ja kuidas sa ennast tunneks, kui keegi ütleb, et tegelikult vajavad mu lähedased ka abi. voodi vajab väljavahetamist. Iga inimene on vaba hoidma ja toetama ja sa pead olema väga hästi informeeritud, kui tead, mida nn mitte lihtrahvas teeb oma vahenditega. Annetamine on vaba. Ja inimesed kindlasti käituvad sellises olukorras nii ,et asetavad end selle inimese olukorda, kelle kodu on segamini pommitatud ja kes on lageda taeva alla ja siis ta käitub nii nagu tahaks, et temaga käitutakse. Kui sina jääd koduta, kuidas sa tahaks, et sinuga käitutakse? Ja nii käitud sina ju ka kui näed teisi mingis olukorras. Ja kes lihtrahvast veel paremini saab aru, mis tähendab kodu kaotus, mis tähendab kodumaa kaotus. Pane ennast nüüd kodutud ja palja inimese seisukohta ja käitu nii nagu tahad, et sinuga käitutakse. Miks sa tahad, et sind hädas keegi aitama ei tuleks?

Ei ole väiklane ja pole annetuste vastu, pigem on ju see, et meil endal ka nii palju kehvas seisus peresi, kunagi kodutunner vaadates alati kui oli võimalik siis annetasin.

Sellist teemapüstitust lugedes tekib küsimus, kui vana sa oled või milles probleem on, et sa ei saa aru nendel inimestel seal ei ole enam kodu ega seda materiaalset vara. Poed on kinni.
Annetavad need, kes saavad. Kui ei saa, ole parem vait.

Need kodutunde pered on enamuses ise süüdi oma hädades. Mis teha, kui inimesed ei oska majandada. Võid anda neile õnge või kala, veidi aja pärast on kala söödud, õng kadunud või katki või ei osata kasutada. Iga kell annetan ukrainlastele, kui meie oma saamatutele hädavarestele. Aga annetan esmajärjekorras sõjaväele, et põgenikel oleks pärast koht, kuhu tagasi minna.

Sellist teemapüstitust lugedes tekib küsimus, kui vana sa oled või milles probleem on, et sa ei saa aru nendel inimestel seal ei ole enam kodu ega seda materiaalset vara. Poed on kinni.
Annetavad need, kes saavad. Kui ei saa, ole parem vait.
Jaa, see vihane suhtumine teistesse on annetajatele millegipärast väga omane. Osad on hurjutanud ka Facebookis neid, kes enda profiilipildile Ukraina lipu lisanud on, a la mis sellest kasu, häbenege ja olgu annetatud. Eks seal ka püüti selgitada, et luba ikka igaühel oma toetust välja näidata selliselt, nagu keegi võimalikuks peab jne, aga ega see ei mõju.

Kui üksikema ei saa laste isalt elatist kätte, siis saab ta taodelda riigilt muide abi, riik maksab hüvitist ja kempleb ise laste isaga. Ma ei näe põhjust toetada inimesi, kelle toetamiseks on olemas süsteemid ja kes pmt on võimelised hankima tasuvama töö/lisatöö jne, kelle olukorra parandamine on ka nende endi kätes.
Sõjapõgenikel sellist võimalust pole. Kui selline õudus su üleöö kõigest ilma jätab, siis pole olukord võrreldav jagelevate lapsevanematega turvalises keskkonnas.
Arvan ka, et tahetakse uusi asju, sest reaalselt inimesed “annetavad” ka palju rämpsu, ning hetkel pole aega ega ressurssi kõike läbi sorteerida.

Paljudel Ukraina peredel polegi enam isa, kellelt elatist nõuda.
See, kui ma kirjutan, et ole parem vait, ei ole üleolev. Sama kehtib peielauas- kui sul midagi head öelda pole, ole parem vait.

Ja palju sa ise annetad? Või oma kaasmaalasi aitad?

Mida sa õigemini ette heidad? Nt sinu toodud juhtmi puhul on tegemist tõesti turvalises keskkonnas toimetava täiskasvanud inimesega, kes saab tööle minna ja nõuda õigskaitseorganite kaudu oma laste teiselt vanemalt elatise välja. Ja seda ei tasu jaurata, et tööd ei ole, sest meil on kriisidest hoolimata tööjõupuudus. Täiskasvanud vastutustundlik inimene soetab ka ise oma lastele vajalikud esemed: kui uuena ei jaksa osta, siis on tihti tasuta gruppides igasugust mööblit uut omanikku otsimas. Mõne väiksese kriisipaki kokku pannud õde siunata… no see on alles tase!
Uuena otsitakse asju, mida ei ole võimalik ajalise piirangu tõttu sorteerida, kuid juba Eestisse kohalejõundud perede puhul võetakse vastu igasugust abi, st. seal saavad abivajajad ise juba omalt poolt panustada.

Millises paralleelmaailmas sa küll elad? Eestlased annetavad iga aasta erinevatel eesmärkidel tuhandeid eurosid. Mul endal on neljale heategevusorganisatsioonile tehtud igakuine püsimakse, alati toetan suuremalt jõulude ajal erinevate kanalite kaudu ja lisaks panustan ka aasta läbi tunde järgi erinevate üleskutsete raames. On meelest läinud, kui kiiresti ühe väikese tüdruku raviks ulmeline summa kokku annetati? Annetan ka ukrainlaste toetuseks. Olen varasemalt ka ise Eestis vabatahtliku tööd teinud ja kui lapsed veits suuremad, naasen selle juurde. Mida sa ise peale irisemise teiste heaks igapäevaselt ära teed?

TA, aga miks sa ise seda üksikema ei abista? Või on see, et ainult rikkurid peavad abistama? Ei peagi kohe 10 000 andma, aidata saab ja vähemaga. Vingumine ei aita küll kedagi. Olen annetanud nii eestlastele (peamiselt haiguste puhul) ja kavatsen annetada ka ukrainlastele. Neil ei ole isegi katust pea kohal, saad sa aru? Mitut üksikema sa tead, kes laste ja kohvriga kuskil õues puu all elavad?

TA, aga miks sa ise seda üksikema ei abista? Või on see, et ainult rikkurid peavad abistama? Ei peagi kohe 10 000 andma, aidata saab ja vähemaga. Vingumine ei aita küll kedagi. Olen annetanud nii eestlastele (peamiselt haiguste puhul) ja kavatsen annetada ka ukrainlastele. Neil ei ole isegi katust pea kohal, saad sa aru? Mitut üksikema sa tead, kes laste ja kohvriga kuskil õues puu all elavad?
Ma arvan, et ta ise ongi see üksikema. On häiritud, et ta õde tema toetamise asemel hoopis ukrainlastele annetas.

Kui ei taha ise annetada, siis ära anneta. Kui teised annetavad, siis pole sinu asi kommenteerida.

Ma arvan ka, et lihtsam on kirjutada konkreetselt “uued asjad”, kui et “võivad olla kasutatud, aga heas seisukorras” ja hakka siis läbi tuuseldama, et mida see “hea seisukord” nüüd konkreetse annetaja meelest tähendab. Lisaks saabub abi väga paljudest riikidest, ehk et loodame, et katastroofiline see asjade nappus seal veel ei ole. Võib juhtuda, et millalgi on olukord kehvem ja siis on tõesti vaja, et kõik, mis kodudes vähegi leidub, saatke edasi, aga praegu loodavad saada nii hakkama. Ja ma arvan, et meie kōik loodame ka seda!

Ja veel. Ma teen selle sulle nüüd hästi puust ja punaseks. Kui me hetkel ei aita ukrainlasi vähemalt sellegagi, et hoiame nende naisi ja lapsi kuni mehed riigi eest võitlevad, on varsti voodi olemasolu meie endi kõige väiksem mure. Aidates neid, me aitame ka ennast. Kui me ei näita hetkel maksimum toetust igal võimalikul moel Ukrainale, siis ei ole enam küsimus selles, kas Venemaa ründab veel kunagi mõnda oma naabrit, vaid selles keda ja millal.

Tasuta asjade grupis antakse tihti voodeid ära. Hoidku silma peal, kellel vaja.

See on muidugi soovmõtlemine, et annetavad ainult vaesed – rikkad olevat vait. Ettevõtjad on väga palju annetusi ukrainlastele teinud, nii rahas kui tegudega. Mingi jaapanlane saatis neile just 7.7 milli dollarit, Hans H Luik saatis 100 tuhat €, Sõõrumaa ka midagi, GoBus ja Lux Express käisid pagulasi vedamas, need on üksikud näited. Annetab see, kes saab, nii palju kui saab. Mõni ootab palgapäeva ära ja annetab siis.

Mul on väga kahju mis hetkel toimub Ukrainas, kuid nähes, et kõik annetavad, näiteks keskerakond 10 000 , isegi mu enda sugulane ostab ja viib asju, samas tal õde on üksikema kes kaotas töö ja mees ei maksa elatist lastele jne, neil oleks abi vaja, ühel lapsel uut voodit aga sellest ei huvitu. Ma ei mõista seda hukka aga meie enda rahvas ja lapsed vajavad abi. See on minu arvamus….
Aga miks sa ise siis sellele lapsele uut voodit ei osta, saaksid ju 110% kindel olla, et abi ja annetus läks õigesse kohta.

Igal juhul annetan. Ma ei kujuta ette, mida elavad läbi need inimesed, kes on pakkinud kiiruga oma kõige hädavajalikumad asjad seljakotti, võtnud lapsed käe otsa ja läinud pommide ja mürskude eest minema. Teadmata, kus nad magavad järgmise öö, kuhu nad välja jõuavad ja kui kaua see kõik aega võtab. Võimalik, et neil on kõhud tühjad, neil on külm. Nad ei saa pesta ega välja puhata. Ja neil on paljudel väikesed lapsed, kes vajavad mähkmeid. Nende seas on tütarlapsi ja naisi, kes vajavad hügieenisidemeid. Neid ei pruugi olla piisavalt kaasas ja ostuvõimalust ka ei ole.
Mina tahan toetada lapsi ja lastega peresid ja seetõttu viin kogumispunkti mähkmeid ja hügieenisidemeid mõne paki. Ma arvan, et igaüks ei peagi viima kastitäie viisi. Need kellel on võimalik, viivad rohkem. Aga ka mõni pakk on juba abiks.
Seda ei saa võrrelda olukorraga, kus inimestel on kodu olemas ja neid ei ähvarda ükski oht.

Soovitan kuulata Mondo esindajat, kes ilmselgelt teab olukorrast realistlikumalt kui isegi Punase Risti omad. Tore on küll tavaar kokku koguda, aga KUIDAS peaks see praegu abivajajateni jõudma, kui lennukid ei lenda ja maismaad pidi kohale pääsemine on enam kui kahtlane? Lubavad asjad Ukraina Punasele Ristile üle anda… huvitav, kuskohas. Poola piir on ammu umbes, isegi kui Ukraina Punane Rist sinna inimesed vastu saadab, ei jõua need ka sugugi kiiremini kohale kui teed põgenikest umbes. Siis peab keegi kogu seda lasu veel sorteerima hakkama. Kui lahingutegevus hoogustub, panevad rahvusvahelised abiorganisatsioonid teadupärast sageli üldse putku.
Kiievi metroos magab jah laps paljal kivipõrandal ja ma tahaks ka kohe praegu sinna madrartseid, magamiskotte, tekke ja patju teleporteerida, aga see pole kahjuks võimalik. Kogu see teistest riikidest saadetav nodi laekub paremal juhul nädalate pärast. Mingi osa ei jõua ilmselt kunagi Ukrainassegi. Veoautodega abipakkide vedamine on kulukas, ebatõhus ja väheefektiivne meetod sõjapiirkonnas olijate abistamiseks. Neil oli vaja seda kuradima magamiskotti juba üleeile öösel, eks ole. Seega kõige mõistlikum on annetada raha organisatsioonidele, kes on kohapeal ja saavad selle eest sealsamas vajalikku muretseda ning kiiresti kohale toimetada.

Meil on ka tööl hügieenitarvete kogumine, kõik tahavad küll aidata ja see on hea, aga mõtlesin samamoodi, et kuidas see siis sinna kohale toimetakse.

Appi, mida ma just lugesin?? Päris karm, et selliseid inimesi on olemas..Inimesed on just kõigest ilma jäänud, mis neil on ja mis homme saab, ei tea. Ei tea ka, kas seda homset üldse tuleb. Ja sina hakkad heietama mingist üksikema lapsevoodist. Kui ise annetada ei soovi või ei taha, siis see on täiesti ok, aga tulla sellist teemat tegema siia, no tõesti, pole sõnu!

Mina annetan raha. Pool pagulasabile ja pool sõjaväele. Loomulikult tahetakse uusi asju. Üks põhjus nt -tänapäeva patjadest suur osa ei kõlbagi edasi anda. Siis nt meie taaskasutuskohad on hädas sellega, et päris palju tuuakse kraami, millega polegi muud teha, kui sisuliselt ära visata. Milline abiorganisatsioon jõuaks praegu veel sellega tegeleda.

Ta võiks ju fbsse panna, et väga vaja lapsele uut voodit. Ma usun, et see voodi talle ka leitakse! Olen ka erinevates abivajajate gruppides ja üldjuhul saavad kõik probleemid lahenduse.

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Annetused