Teema: Apelsinikoor – kas võib süüa?
Olen apelsinikoori ahju peal kuivatanud ja siis blenderiga peenikeseks jahuks jahvatanud. Säilitan purgis ja panen koos jahuga küpsetiste sisse. Annab väga hea tugeva maitsenüansi ja muudab küpsetised ilusaks kollaseks. Tekitab kiusatuse kohe rohkem panna, maitse on ju hea.
Nüüd jäin mõtlema, et apelsinikoori siiski vist ei sööda? Samas, sukaadi ju keedetakse, järelikult pisut ikka võib?
Olen kookidesse ja lihale värsket koort riivinud. Sukaati meil ei keedetud, lihtsalt segati koored rohke suhkruga. Miks ei peaks võima? Sidrunikoorega maitsestatakse ju väga paljusid küpsetisi.
Ma ei ole poest ostetud apelsine kasutanud, kahtlustan, et need on liiga kemikaale täis ja kas ma saan selle sealt koore pealt maha pestud.
Küll aga ma kasutan pomerantsi apelsinikoorte asemel, see teeb sama välja, st pomerants ongi see õige asi, mida kasutada, nõukaajal sai seda asendada apelsinikoortega.
Pomerantsi müüakse näiteks Stockmannis, ma mujal pole kaupluses seda näinudki. Tavaline Meira toode, mitte mingi udupeen asi.
Selline: https://www.megaturg.ee/maitseained-toitudele/meira-pomerants-25gjahvatatud/6507
Selline: https://www.megaturg.ee/maitseained-toitudele/meira-pomerants-25gjahvatatud/6507
ehk on sama keemiaga mürgitatud viljadest tehtud kui poes olevate koored?
Ma ei ole poest ostetud apelsine kasutanud, kahtlustan, et need on liiga kemikaale täis ja kas ma saan selle sealt koore pealt maha pestud.
Ma olen sukaadi jaoks ökopoest apelsine ostnud. On kallis, aga ega neid ju metsikult ei kulu.
Ma tavapoest ei ostaks, ma arvan, et neid pritsimiste jääke ja mustust ei pese ka kuuma vee, harjaga pealt ära ja ei keeda välja. Kas Sa koorid need õhemaks, ei kuivata ju selle valge kihiga koos? Väga palju pole mõtet panna, teeb küpsetise kibeda kõrvalmaitsega.
ehk on sama keemiaga mürgitatud viljadest tehtud kui poes olevate koored?
Pomerantsi puhul võib siiski eeldada, et kuna sellest taimest kasutataksegi ainult koort, siis neid niiväga ei pritsita midagi. Pomerantsi viljaliha ei sööda, seega need viljad ei pea ka püsima pikka aega kaubanduslikud. Korjatakse ära ja kohe kõik töötlusesse.
Jõuluaegne mandariinide uuring Eestis näitas, et jutt, et taimekaitsevahendite jääke on koores tunduvalt rohkem kui viljalihas, ei ole müüt, vaid ongi nii.
Nii et kui tahaksin tsitrusviljade koort kasutada, siis mahetoodang.
Ma olen juba ammu mõtelnud, et aina soovitatakse riivida sidruni ja apelsini koort toitudesse (küpsetistesse), kuid on ju teada, et tsitrusviljad, nagu ka viinamarjad, on ühed enim mürkidega pritsitud viljad. Ja mida paksem koor, seda rohkem neid mürke seal on. Seega, ei mingit sukaadi ega riivitud koort, see oleks nagu virutaks keemiatehase ühekorraga sisse. Ja see jutt, et kulub ju nii vähe – aga milleks siiski endale vabatahtlikult mürke sisse süüa. Kui ökopoest ostetud, siis ehk veel.
Ma olen juba ammu mõtelnud, et aina soovitatakse riivida sidruni ja apelsini koort toitudesse (küpsetistesse)
Tõlkeretseptid enamasti – ilmselt riikides, kus kasvavadki tagaaias või siis lähemal
Ma olen juba ammu mõtelnud, et aina soovitatakse riivida sidruni ja apelsini koort toitudesse (küpsetistesse)
Tõlkeretseptid enamasti – ilmselt riikides, kus kasvavadki tagaaias või siis lähemal
Arvan sama. Eks ma ise riivisin ka vanasti, aga peale seda, kui teada sain, millistes kogustes neid vilju pritsitakse ja et mida paksem koor, seda rohkem neid seal on, ma lõpetasin selle jama ära.
Samas ma tahaks, et keegi toitumisspetsialist selle asjaolu ka avalikus ruumis valjusti välja ütleks, et lõpetataks selline totter soovitamine, või kui muidu ilma ei saa, et siis soovitataks kasutada neid ökovilju või sedasamust pomerantsiõli või -pulbrit.
Tegelikult on seda uuritud palju ja testitakse ka pidevalt. Kirjutatakse samuti. Nt siin on üks 10 aasta tagune artikkel:
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/65705874/ettevaatust-sidruni-soomisel-selle-koor-peidab-endas-murke
Aga ikka panevad inimesed sidruniviile koos koorega veekannu ja tee sisse ja lisavad sidrunikoort paljudele toitudele. Ei ole veel näinud, et ka kala küpsetataks kooritud sidruniga.
Tegelikult on seda uuritud palju ja testitakse ka pidevalt. Kirjutatakse samuti. Nt siin on üks 10 aasta tagune artikkel: https://maaleht.delfi.ee/artikkel/65705874/ettevaatust-sidruni-soomisel-selle-koor-peidab-endas-murke
Aga ikka panevad inimesed sidruniviile koos koorega veekannu ja tee sisse ja lisavad sidrunikoort paljudele toitudele. Ei ole veel näinud, et ka kala küpsetataks kooritud sidruniga.
Parem oleks tõesti koorida. Või osta sidrun ökopoest. Tee maitsestamiseks või kala peale ei kulu sidrunit nii palju, et pankrotti läheks.
Sa pead olema sisse logitud, et vastata selle teemale.