RE: aspergeri laps tavakoolist erikooli, kas mul algab siis ilus elu?
Mina olen ka kaalunud Ristiku kooli, aga samas saab laps praegu tavakoolis hakkama ja tal on seal sõbrad ja … pole nagu vajadust näinud. Oma ilusa elu peale ma nii palju ei mõtle, see on juba nagu harjumuseks saanud, et temaga tuleb iga jumala päev õhtuti kolm-neli tundi õppida, aga see on ohver, mille oleme valmis tooma. Kui teaks, et lapse enda elu läheks kergemaks, siis läheks Ristikusse kindlasti, aga kui mõelda, et sõbrad jäävad maha, tulevad uued ja tundmatud õpetajad, muutub 6 kooliaastaga omaseks saanud rutiin … kardan, et ühele aspergerile põhjustab see pigem tagasilööke.
Ja tõesti – loen ja imestan, kuidas teie lastega tavakoolis käitutakse! Meil on diagnoos määratud, kool on kehtestanud lapsele individuaalse õppekava (mida kokkuleppel õpetajatega rakendatakse vaid siis, kui on näha, et lapsel on raskusi, kuni sinnamaani õpib tavaprogrammi järgi), teda hinnatakse diferentseeritult, talle on lubatud nt matemaatikas kalkulaator. Konfliktide jm eest ei kirjutata märkusi, nendega tegeleb koolipsühholoog, kes on väga pädev ja seisab lapse eest. Klassijuhataja on toetav ja teinud imelist tööd, et teda ei kiusataks ega narritaks, vaid et temaga arvestataks jne. Ühe õpetaja peale olen pidanud karjumas käima, aga ka sel puhul ei olnud asi minu lapse eripäras, vaid õpetaja suhtumises lastesse üldse. Kehalise kasvatuse õpetajaga lähen ja räägin kohe õppeaasta alguses, sest kevadel tundus, et ta kipub ühelt ülikohmakalt lapselt liiga palju nõudma, aga muid probleeme küll koolis ei ole olnud. Just selle pärast ma polegi koolivahetust kaalunud, et ei leia põhjust torkida asja, mis töötab. Kui enam ei tööta, siis lahendame.
Jutu mõte oli see, et on ka koole, kus Asperger hästi hakkama saab ja kus süsteem teda toetab. Ärge laske oma lapsi ruineerida ja nõudke oma õigusi, teie olete ainsad, kes saavad oma last kaitsta ja aidata. Ja kui tekib konflikt õpetajate, juhtkonna või tugipersonaliga, siis on tõepoolest mõistlik kooli vahetada, sest vägisi armsaks ei tee, see on selge.
Edu-jõudu!