Esileht Erivajadustega laps ATH ja puue

Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )

Teema: ATH ja puue

Postitas:
Kägu

Mu ATH laps sai 16-aastaseks. Taotlesin talle töövõimetust ja puuet. Esimese ma sain, aga teist mitte. Sotsiaalkindlustusamet andis teada, et seni 13 aastat raske puudega lapsel (mille nad ise tuvastasid) enam mingit puuet ei ole. Ometi on kõik näitajad samad, et mitte öelda pisut halvemakski läinud.

Lapsel on lisaks ülisuured logopeedilised ja vaimsed probleemid. See puudetoetus mind ei huvita. Küll aga see reh. abi, mida peaks puudega inimene saama. Kui ma vaatan logopeedide hinnakirju, siis ei tundu reaalne kõike oma taskust maksta.

Sostiaalkindlustusameti otsus on a la selline, et inimesel ju käed ja jalad liiguvad. Seega, kõik on korras. Ometigi on lapse psühhiaater kirjutanud väga pika ja põhjaliku selgituse lapse tervise kohta.

Kuidas arvate? Kas tasub edasi kaevata? Kas keegi on kaevanud ja tulemuslikult?

+6
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

16a ei ole enam laps, vaid tööealine. Tööealise reha süsteem on teine. Tööealine saab reha teenust ainult aasta-kaks selleks, et toetada õppima või tööle asumist. Kui laps hetkel õpib gümnaasiumis, siis ilmselt ta ei vaja toetus õppima asumiseks, sest ta juba õpibki.

ATH-ga enam puuet isegi lastel väga enam ei saa, eriti kui laps ei võta ATH ravimeid. Sisuliselt on suhtumine nagu astmagi, et kui haigus allub ravimitele, siis puuet ei saa. Kui vanem lapsele aga ravimit ei anna, siis järelikult pole lapsel väga midagi.

Puude määramise puhul vaadatakse eelkõige toimetulematust enesehooldusega. Kas laps oskab ise süüa, riietuda, pesta jne. Kui oskab, siis puuet ei saa.

+5
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ok, minu laps saab rohtu, kaks korda päevas. Concertat erinevate mg osas terve päeva jooksul. Kas see loeb midagi?

Ok, Ise suudab ta süüa, liigutada ja end ära pesta…Aga muus osas on täiega aidata.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

16a ei ole enam laps, vaid tööealine. Tööealise reha süsteem on teine. Tööealine saab reha teenust ainult aasta-kaks selleks, et toetada õppima või tööle asumist. Kui laps hetkel õpib gümnaasiumis, siis ilmselt ta ei vaja toetus õppima asumiseks, sest ta juba õpibki.

ATH-ga enam puuet isegi lastel väga enam ei saa, eriti kui laps ei võta ATH ravimeid. Sisuliselt on suhtumine nagu astmagi, et kui haigus allub ravimitele, siis puuet ei saa. Kui vanem lapsele aga ravimit ei anna, siis järelikult pole lapsel väga midagi.

Puude määramise puhul vaadatakse eelkõige toimetulematust enesehooldusega. Kas laps oskab ise süüa, riietuda, pesta jne. Kui oskab, siis puuet ei saa.

Vale info. Kui 16 aastasel on puuduv töövõime, siis Töötukassa temaga  ei tegele vaid Sotsiaalkindlustusamet.

St tööalast reahabilitatsiooni saab vaid osalise töövõime puhul.

Mina uuriks Sotsiaalkindlustusametist kuidas edasi.

Lisan veel et minu täisealine tuleb ka eneseteenindusega toime. Sööb, riietub, kõnnib, peseb ise. Aga on probleemid miks tal on puue ja töövõime puudumine.  Lisaks ATH le veel teisi diagnoose.

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ok, minu laps saab rohtu, kaks korda päevas. Concertat erinevate mg osas terve päeva jooksul. Kas see loeb midagi?

Ok, Ise suudab ta süüa, liigutada ja end ära pesta…Aga muus osas on täiega aidata.

Kas vaatamata rohule esineb igapäevane kõrvalabi, juhendamise või järelvalve vajadus?

Mis see muu osas konkreetselt on???? Ei oska bussiga sõita, ei oska mobiiltelefoni kasutada. Ei saa aru raha väärtusest, nt ei tee vahet 1 ja 10 eurol.

ATH-ga ongi väga keeruline saada puuet, kui on normintellektiga tavaprogrammil õppiv laps.

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Vale info. Kui 16 aastasel on puuduv töövõime, siis Töötukassa temaga  ei tegele vaid Sotsiaalkindlustusamet.

Mina taotlesin oma 16-aastasele töövõimetust just Töötukassa kaudu. Ja puude teema käib läbi Sotsiaalkindlustusameti.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas vaatamata rohule esineb igapäevane kõrvalabi, juhendamise või järelvalve vajadus? Mis see muu osas konkreetselt on???? Ei oska bussiga sõita, ei oska mobiiltelefoni kasutada. Ei saa aru raha väärtusest, nt ei tee vahet 1 ja 10 eurol. ATH-ga ongi väga keeruline saada puuet, kui on normintellektiga tavaprogrammil õppiv laps.

Jah, vaatamata ravimi võtmisele vajab pidevat kõrvalabi ja juhendamist. Samas järelvalvet otseselt vaja pole. Kellelegi teisele ega endale ta ohtlik ei ole. Siiski, vajab järelvalvet söömise koha pealt. Tal puudub tunnetus, millal saab kõht täis. Seega, süüa võib oksendamiseni.

Oskab ise bussiga sõita, kooli-koju minna (mujale üksinda ei lähe). Mobiili oskab kasutada. Raha väärtuse kohta on raske midagi öelda, kuna kodulähedases toidupoes on ta paar korda üksinda käinud. Aga maksab siis alati oma pangakaardiga, millele ma pärast raha oma kontolt tagasi kannan. Seega, ega tal ei olegi olnud põhjust raha väärtusesse süveneda. Natukene ebaratsionaalseid oste teeb küll. Näiteks, saadan ta poodi leiba ostma. Palun ainult leiba osta ja muud ei midagi. Ta tuleb koju ja on lisaks leivale ostnud veel 10 pulgajäätist, 8 kohukest, 5 kohupiima magustoitu jne.

Koolis õpib ta küll tavaklassis, aga on seal kindlasti pigem kehvake. Vajab pidevat kõrvalabi ja järelaitamist õpetajate poolt. Samuti on tema õppimise tempo üliaeglane. Põhimõtteliselt kunagi ei jõua tunnis valmis ja peab hiljem töö järele esitama.

Nagu öeldud, siis mind puue või puudetoetus kui selline ei huvita. Küll aga vajaks laps kõvasti logopeedi abi. Samuti teraapiat.

Kas siiski tasuks vaidlustada.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas vaatamata rohule esineb igapäevane kõrvalabi, juhendamise või järelvalve vajadus? Mis see muu osas konkreetselt on???? Ei oska bussiga sõita, ei oska mobiiltelefoni kasutada. Ei saa aru raha väärtusest, nt ei tee vahet 1 ja 10 eurol. ATH-ga ongi väga keeruline saada puuet, kui on normintellektiga tavaprogrammil õppiv laps.

Jah, vaatamata ravimi võtmisele vajab pidevat kõrvalabi ja juhendamist. Samas järelvalvet otseselt vaja pole. Kellelegi teisele ega endale ta ohtlik ei ole. Siiski, vajab järelvalvet söömise koha pealt. Tal puudub tunnetus, millal saab kõht täis. Seega, süüa võib oksendamiseni.

Oskab ise bussiga sõita, kooli-koju minna (mujale üksinda ei lähe). Mobiili oskab kasutada. Raha väärtuse kohta on raske midagi öelda, kuna kodulähedases toidupoes on ta paar korda üksinda käinud. Aga maksab siis alati oma pangakaardiga, millele ma pärast raha oma kontolt tagasi kannan. Seega, ega tal ei olegi olnud põhjust raha väärtusesse süveneda. Natukene ebaratsionaalseid oste teeb küll. Näiteks, saadan ta poodi leiba ostma. Palun ainult leiba osta ja muud ei midagi. Ta tuleb koju ja on lisaks leivale ostnud veel 10 pulgajäätist, 8 kohukest, 5 kohupiima magustoitu jne.

Koolis õpib ta küll tavaklassis, aga on seal kindlasti pigem kehvake. Vajab pidevat kõrvalabi ja järelaitamist õpetajate poolt. Samuti on tema õppimise tempo üliaeglane. Põhimõtteliselt kunagi ei jõua tunnis valmis ja peab hiljem töö järele esitama.

Nagu öeldud, siis mind puue või puudetoetus kui selline ei huvita. Küll aga vajaks laps kõvasti logopeedi abi. Samuti teraapiat.

Mis lapse psyhhiaater arvab, kas tasub? Et teraapiate vajadus ja kuidas neid siis saada, kui riik ei toeta. Eks 16 aastane veel ongi ju laps ja vajabki tuge ja ei peagi ise majandada oskama. Eriti ATH laps, kes kypsebki aeglasemalt.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vale info. Kui 16 aastasel on puuduv töövõime, siis Töötukassa temaga ei tegele vaid Sotsiaalkindlustusamet.

Mina taotlesin oma 16-aastasele töövõimetust just Töötukassa kaudu. Ja puude teema käib läbi Sotsiaalkindlustusameti.

Ma kirjutasin rehabilitatsiooniteenustest.  Mitte puude ega töövõime taotlemisest.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kirjelduse järgi vajaks laps pigem eripedagoogi abi. Hetkeseisuga on riigi seisukoht et seda peaks pakkuma KOV.

Minu kogemus on , et puude saamiseks peaks lisaks ATH-le olema ka teisi diagnoose. Vbl peaks psühhiaatriga konsulteerima enne vaidlustamist.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tööealisel  (al 16a) ei ole vaja puuet rehabilitatsiooniteenuste saamiseks, piisab osalisest töövõimest. Osalise töövõime puhul tuleb pöörduda Töötukassasse rehabilitatsioonivajaduse hindamiseks (helistage ja registreerige aeg), seal esitatakse erinevaid küsimusi toimetuleku kohta ning vajaduse ilmnemisel on võimalik pöörduda rehabilitatsiooniteenustele.  Rehabilitatsiooni saavad ka inimesed, kes töötavad või õpivad, ei pea olema töötu, teenused on mõeldud ka töö säilitamiseks või õpingutes toetamiseks (kooli lõpetamiseks). Mis teenuseid nooruk vajab, selgitatakse välja rehabilitatsiooniasutuses kohapeal koos kliendiga, vajalik vähemalt kahel teenusel osalemine. Vaiet ei ole vaja esitada kui olete huvitatud teenustest, küll annab see mingi lisaraha ja oleneb puude raskusastmest, ka mõned lisasoodustused.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tööealisel (al 16a) ei ole vaja puuet rehabilitatsiooniteenuste saamiseks, piisab osalisest töövõimest. Osalise töövõime puhul tuleb pöörduda Töötukassasse rehabilitatsioonivajaduse hindamiseks (helistage ja registreerige aeg), seal esitatakse erinevaid küsimusi toimetuleku kohta ning vajaduse ilmnemisel on võimalik pöörduda rehabilitatsiooniteenustele. Rehabilitatsiooni saavad ka inimesed, kes töötavad või õpivad, ei pea olema töötu, teenused on mõeldud ka töö säilitamiseks või õpingutes toetamiseks (kooli lõpetamiseks). Mis teenuseid nooruk vajab, selgitatakse välja rehabilitatsiooniasutuses kohapeal koos kliendiga, vajalik vähemalt kahel teenusel osalemine. Vaiet ei ole vaja esitada kui olete huvitatud teenustest, küll annab see mingi lisaraha ja oleneb puude raskusastmest, ka mõned lisasoodustused.

Aitäh, see on väga hea info! Sel juhul ei ole tõesti puuet vaja, kui vajalikke teenuseid saab ka teistmoodi.

Seda tuleb küll öelda, et see varasem puude taotlemine/pikendamine (mida olen ju korduvalt teinud) ja nüüd siis töövõimetuse taotlemine, on kliendi jaoks suht segane teema. Metsikult palju infot ja üsna keerukas on enda jaoks vajalikku kätte leida. Isegi mina, terve inimene, ei suuda seda infotulva hallata ning ei taipa kohe täpselt, mida tuleb teha, et üht või teist asja taotleda ja saada. Kuidas siis näiteks kergema vaimupuudega inimesed või muidu lihtsama taipamisega inimesed, kellel ei ole esindajat või abilist olemas, selles maailmas orienteeruvad?

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tööealisel (al 16a) ei ole vaja puuet rehabilitatsiooniteenuste saamiseks, piisab osalisest töövõimest. Osalise töövõime puhul tuleb pöörduda Töötukassasse rehabilitatsioonivajaduse hindamiseks (helistage ja registreerige aeg), seal esitatakse erinevaid küsimusi toimetuleku kohta ning vajaduse ilmnemisel on võimalik pöörduda rehabilitatsiooniteenustele. Rehabilitatsiooni saavad ka inimesed, kes töötavad või õpivad, ei pea olema töötu, teenused on mõeldud ka töö säilitamiseks või õpingutes toetamiseks (kooli lõpetamiseks). Mis teenuseid nooruk vajab, selgitatakse välja rehabilitatsiooniasutuses kohapeal koos kliendiga, vajalik vähemalt kahel teenusel osalemine. Vaiet ei ole vaja esitada kui olete huvitatud teenustest, küll annab see mingi lisaraha ja oleneb puude raskusastmest, ka mõned lisasoodustused.

Aitäh, see on väga hea info! Sel juhul ei ole tõesti puuet vaja, kui vajalikke teenuseid saab ka teistmoodi.

Seda tuleb küll öelda, et see varasem puude taotlemine/pikendamine (mida olen ju korduvalt teinud) ja nüüd siis töövõimetuse taotlemine, on kliendi jaoks suht segane teema. Metsikult palju infot ja üsna keerukas on enda jaoks vajalikku kätte leida. Isegi mina, terve inimene, ei suuda seda infotulva hallata ning ei taipa kohe täpselt, mida tuleb teha, et üht või teist asja taotleda ja saada. Kuidas siis näiteks kergema vaimupuudega inimesed või muidu lihtsama taipamisega inimesed, kellel ei ole esindajat või abilist olemas, selles maailmas orienteeruvad?

Kui on puuduv töövõime, siis pole Töötukassas midagi teha. Teenuseid saab Sotsiaalkindlustusameti kaudu asju ajades.

Mina sain aru ,et on puuduv töövõime- TA kirjas on, et taotlesin töövõimetust ja seda ka sain.

Reaalsus on see, et jäädki oma lapse eest neid asju ajama kui laps on vaimupuudega või lihtsama arusaamisega. Võimalus on taotleda kohtu kaudu ka eestkoste. siis saab 100% tema eest otsustada aga pead ka aru andma mida teed kohtule.

Minul on laps juba 28 kelle eest asju ajan kuna ta ei tule nö paberimajandusega täielikult toime. Teeme kõike koos. Ka arstide, juuksurite ajad panen mina. Teraapias käib Tallinna Vaimse Tervise keskuses, nende asjaajamistega tuleb toime, ju seal aidatakse rohkem. Puuduv töövõime ja  alguses oli raske puue, nüüd keskmine. ATH ja muid diagnoose, ei ole vaimupuuet.

Ka osaajaga töökohad olen mina aidanud otsida. Ta käib osaajaga tööl vaatamata töövõime puudumise otsusele. Ta ise tahab ja suudab. kui keskkonda vastavalt kohendatakse kuna töövõimetustoetusega ei ela ära ning oluline on ka mingi tegevus.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sama mõte vaevab mindki. Ent hiljuti kuulsin, et sotsiaalosakonnast saab vastavalt ametniku abi paluda, kui vaja.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Soovitan liituda Facebooki grupiga Meie Päikesed. Seal saad adekvaatsed vastused kõigile küsimustele 🙂

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Soovitan liituda Facebooki grupiga Meie Päikesed. Seal saad adekvaatsed vastused kõigile küsimustele 🙂

Vabandust, et teemat ära kasutan, aga kuidas selle grupiga liituda saab. Facebookis ei leidnud selle nimelist. Kodus kasvab asperger ja oleks väga vaja mõnda toetavat gruppi.

0
0
Please wait...

Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )

Esileht Erivajadustega laps ATH ja puue