Tööealisel (al 16a) ei ole vaja puuet rehabilitatsiooniteenuste saamiseks, piisab osalisest töövõimest. Osalise töövõime puhul tuleb pöörduda Töötukassasse rehabilitatsioonivajaduse hindamiseks (helistage ja registreerige aeg), seal esitatakse erinevaid küsimusi toimetuleku kohta ning vajaduse ilmnemisel on võimalik pöörduda rehabilitatsiooniteenustele. Rehabilitatsiooni saavad ka inimesed, kes töötavad või õpivad, ei pea olema töötu, teenused on mõeldud ka töö säilitamiseks või õpingutes toetamiseks (kooli lõpetamiseks). Mis teenuseid nooruk vajab, selgitatakse välja rehabilitatsiooniasutuses kohapeal koos kliendiga, vajalik vähemalt kahel teenusel osalemine. Vaiet ei ole vaja esitada kui olete huvitatud teenustest, küll annab see mingi lisaraha ja oleneb puude raskusastmest, ka mõned lisasoodustused.
Aitäh, see on väga hea info! Sel juhul ei ole tõesti puuet vaja, kui vajalikke teenuseid saab ka teistmoodi.
Seda tuleb küll öelda, et see varasem puude taotlemine/pikendamine (mida olen ju korduvalt teinud) ja nüüd siis töövõimetuse taotlemine, on kliendi jaoks suht segane teema. Metsikult palju infot ja üsna keerukas on enda jaoks vajalikku kätte leida. Isegi mina, terve inimene, ei suuda seda infotulva hallata ning ei taipa kohe täpselt, mida tuleb teha, et üht või teist asja taotleda ja saada. Kuidas siis näiteks kergema vaimupuudega inimesed või muidu lihtsama taipamisega inimesed, kellel ei ole esindajat või abilist olemas, selles maailmas orienteeruvad?
Kui on puuduv töövõime, siis pole Töötukassas midagi teha. Teenuseid saab Sotsiaalkindlustusameti kaudu asju ajades.
Mina sain aru ,et on puuduv töövõime- TA kirjas on, et taotlesin töövõimetust ja seda ka sain.
Reaalsus on see, et jäädki oma lapse eest neid asju ajama kui laps on vaimupuudega või lihtsama arusaamisega. Võimalus on taotleda kohtu kaudu ka eestkoste. siis saab 100% tema eest otsustada aga pead ka aru andma mida teed kohtule.
Minul on laps juba 28 kelle eest asju ajan kuna ta ei tule nö paberimajandusega täielikult toime. Teeme kõike koos. Ka arstide, juuksurite ajad panen mina. Teraapias käib Tallinna Vaimse Tervise keskuses, nende asjaajamistega tuleb toime, ju seal aidatakse rohkem. Puuduv töövõime ja alguses oli raske puue, nüüd keskmine. ATH ja muid diagnoose, ei ole vaimupuuet.
Ka osaajaga töökohad olen mina aidanud otsida. Ta käib osaajaga tööl vaatamata töövõime puudumise otsusele. Ta ise tahab ja suudab. kui keskkonda vastavalt kohendatakse kuna töövõimetustoetusega ei ela ära ning oluline on ka mingi tegevus.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 01.01 20:51; 02.01 15:16; 02.01 15:20; 03.01 13:02;