ldse ei tunta aga huvi, kas tolle spetsialisti nõuanne lapse olukorda kuidagi parandas või vastupidi – muutis selle veelgi halvemaks kui enne. Lapsel ja vanematel sõnaõigus puudub, ent tagajärjed jäetakse lapse ning tema vanemate kaela.
Aga lapsevanem peakski ju esmajoones oma last kasvatama ja temaga tegelema.
Teiseks. Väga paljud asjad lähevad enne halvemaks kui paremaks. Ka lastel. Kui kästa tuba ära koristada lapsel, kes seda ei taha, siis 8 korda peksab uksi puruks ja nutab. Kui kaks korda on koristanud, hakkab meeldima puhtas toas olla. Teine asi, kas vanematele tunnistab, eks. Kui inimene võtab antidepressante, esimese päevad võivad olla langus ja suur. Kui palavikus noor saab aspiriini, siis teki all näeb ta unes selliseid kolle ja tal on nii halb, et jätaks äkki andmata? Kui lapsele anda uus kohustus, näiteks puhastada kassi veenõud, siis suur osa lastest unustaks selle või ei viitsiks või ei teeks, sest see on nii igav või mis iganes põhjendus. Kui aga tekib rutiin ja harjumus, siis nad ei märkagi seda 50 sekundit, mis see päevas neilt võtab. Kui laps ei taha lugeda, siis ongi pisarad, jonn, kisa, suurematl isegi sõim mõnikord. Aga kui ema oskab ma ematööd ja oskab õigel kraadil survestada ja samas jätta illusioon vabadusest ning kui raamat haarab kaasa, siis on lehekülg 82 ja sina pead minema ja ütlema, et aeg on magama jääda.
Kui eeldada, et psühholoogi juurest tulles laskub roosa udu ja pärast 4. seanssi on kõik korras…kuule….võta aru pähe. See enese avamise protsess ongi valus. Kuna ta aga sulle ennast ei ava, siis see valu läheb psühholoogi juurde. Sinu asi on võtta teadmiseks, et sina oma last avada ei suutnud ja toetada psühholoogi.
Nii suurt hulka süüdistusi emade aadressil kui sinu poolt siia paisatud, pole ammu enam lugenud 🙁
Ei hakka detaile avama, aga lühidalt olukord selline: viisin lapse spetsialisti juurde, paludes temale abi. Spetsialist keeldus talle abi andmast, kuna ei suutnud last avada. St, mina emana suutsin, hoopiski õppinud psühholoog EI SUUTNUD.
Läksime koju tagasi. Otsisin lapsele uuesti abi. Siis pakuti näiliselt abi, aga sellist, mis ei haakunud üldse mu lapse konkreetse probleemiga. Ehk siis, see “abi” oli vale. Kui seda ütlesin, ei uskunud spetsialist mind. Ütlesin, et see ei aita mu last. Kuid spetsialist hakkas survestama, tajusin tema poolt pigem solvumist, et julgen kahelda spetsialisti autoriteedis. Ta ei mõistnud, et mind huvitab eelkõige mu lapse heaolu. Aga andsingi ta survestamisele viimaks järele, sest mõtlesin, et mida mina kui ema kah tean, küllap spetsialist teab alati paremini!
Tagajärjeks oli, et see spetsialist oma valediagnoosi ja valeabiga tekitas mu lapsele tõsised vaimsed häired, mida tal enne kindlalt polnud. See spetsialist määras mu lapsele 20-minutilise põgusa kohtumise järel kanged antidepressandid. Pärast nende võtmahakkamist muutus lapse mõtlemine, ta muutus suitsiidseks, samuti kinniseks kõigi suhtes, sõbrad kadusid, õppeedukus langes, energiatase langes, ta ei jaksanud äkki enam midagi teha, enne energiline ja rõõmus laps lamas ainult voodis ja jäeti lõpuks ka koduõppele.
Kuna meile tehti ajupesu, täpselt sama nagu sinagi siin teed, a la “esimesed päevad võib olla langus ja suur”, siis jätkasime hoolega lapsele AD-de sisse toppimist, hoolimata tema seisundi halvenemisest. Tegime seda mitu aastat, kuni lapse eneselõikumine ja suitsiidikatsed (mida tal enne AD-de võtmahakkamist kunagi ei esinenud) muutusid juba ikka väga tihedaks, peaaegu igapäevaseks. Arst aga käskis ikka edasi võtta, hoolimata vähimagi positiivse efekti puudumisest ja lapse seisundi üksnes silmnähtavast halvenemisest. Lõpuks võtsin ühendust lastekaitseametnikuga ja küsisin talt nõu, et miks ma pean pressima oma lapsele sisse ebasobivat ravimit, kui neil mitte mingit head efekti ei ole. Mu laps sureb nii varsti ja see ei huvita mitte kedagi peale vanemate. Lastekaitseametnik lõpuks ütles, et sina oled ju ikkagi selle lapse ema ja sinul lasub vastutus – seega seaduse järgi tohid sa siiski natuke otsustada lapse ravi üle, ja lubas meid toetada, et arst vanemaid kohtusse ei annaks.
Ajasin oma lapsele ise, omaalgatuslikult välja lisauuringud, mis tuvastasid, et mu lapsele need antidepressandid üldse ei sobi.
Ma olen nii väsinud. Tahaksin, et spetsialistid teeksid perega koostööd lapse heaolu nimel, mitte ei vastandaks ennast perele. Tahaksin, et nad lõpuks pühiksid oma silme eest minema oma armastatud müütide udu, kus “vanem keeldub ravist, keeldub oma last abistamast” ja muu sihukese pahna, ning teadvustaksid lapsevanema poolt toodud argumente (näiteks selle, et 3 aastat igapäevast AD-de söömist ei ole andnud nende lapsel mitte vähimatki posit. raviefekti, äkki oleks aeg raviskeem üle vaadata!).