Mul on 4aastane poeg, kes on senimaani olnud üsna aeglase arenguga (ennekõike kõnes ja peenmotoorikas) ja muidu ka kergelt ummamuudu. Rajaleidja, logopeed ja eripedagoog hindavad intelligentsilt teda normiks ja diagnoosida teda keegi ei taha. Ei hakka pikemat loetlema tema omamoodi olekut ja maneere, aga just kaht eritunnust tahaks autistlike lastega kursis olevate inimestega siin arutada.
Milline on teie laste pilk ja kõne?
Mul poiss beebina oli kehva silmkontakti looja. Mõnel hetkel püüdis pilku ka siis, aga pigem vältis. Täna otsa vaatab, mitte küll pikat, aga tema silmavaade kipub olema ujuv, uimane – libiseb sulle otsa vaatamiselt sujuvalt mujale ja vajub siis sageli justkui oma sügavasse mõtteuima. Erilisi tähelepanekuid sellele noorteadlase mõtisklemisele paraku enamasti ei järgne… Natuke keerukas seletada, aga me teistel lastel on silmavaade konkreetne, terav, kontaktne. Tema oma ikka tunduvalt eristub oma ebakonkreetse uitlemise ja suvalistesse kohtasse pikalt peatuma jäämistega. On teil sarnaseid kogemusi?
Teine väga omamoodi asi on tema kõnega. Sellega oleme usinasti tegelenud juba 2,5a vanusest saadik, kui ta oli vaid üksikute sõnadega ja iseloomuliku lapselalinata. Tänu pidevale ja väga tõhusale sekkumisele oleme ta 2 aastaga juba üsna tubliks ja jutukaks saanud, aga see kõne on oma maneerilt tal samuti isevärki. Justkui hakkiv, järsk, masinlik. Puudub normaalsele kõnele iseloomulik sujuvus ja intonatsioon. Räägib pigem nii nagu oleks tal tekst pähe õpitud. Osadele teistele lastele on see naljakas ja lausa jäljendavad teda, aga tegelikult teeb see mind murelikuks. Logopeed on iseenesest rõõmus sõnavara juurdevoo ja grammatika paranemise üle, ent tema sõnutsi autistlikel lastel on sellist kõnemaneeri sageli. Praegu on ta veel väike ja iga päevaga arenev, aga kas vanusega see siiski paraneb? Logopeed annab selles osas lootust, aga mures olen ikka.
Olen väga tänulik, kui analoogse murega vanematel on omi kogemusi jagada, aitäh! 🙂
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 15.01 00:57; 15.01 18:47; 15.01 18:49; 15.01 23:47; 25.01 10:25;