Ei söödud nii sageli väljas, poes ei müüdud valmistoitu jne.
Siinkohal vaidlen mina, nõukaaegne, küll vastu.
Toonased nn töölissööklad olid hommikust õhtuni rahvast täis, enamikel asutustel oli ka omad sööklad ja mitte kõik need ei olnud tasuta.
Meie pere kõik täiskasvanud – ema, isa, vanaema, vanaisa – sõid igapäevaselt töölõunat väljas. Oma võileibade või salatikarbiga tööle tulek oli pigem erand.
Tõsi, hinnad olid madalad, aga seda olid ka palgad.
Ka meie lastena käisime palju väljas söömas, küll pontšikubaaris, küll kohvikus, küll sööklas. Huvitav oli, tundsime ennast täiskasvanutena.
Samuti olid olemas spetsiaalsed kulinaariapoed, kust sai poolfabrikaate koju osta. Jah, ei olnud supermarketeid ega kuumalette, aga sülti, pasteeti, rulaadi, kotlette, hapukapsast jm sai ikka osta. Ja osteti palju, sest tihtipeale tööpäeva lõppedes haigutasid sealgi tühjad letid.
Lisaks muidugi sai igast kohvikust kooke-pirukaid kaasa ja vähemalt meie suur pere (7 liiget) tarbis neid tooteid tihti ja palju. Praegu ei kujuta tõesti ette, et ostaks paari sorti kooki seitsmele inimesele (siis umbes 14tk) hinnaga 5-6€/tk.
Need sulepea otsast väljaimetud säästunipid on pigem kõrva taha panemiseks, et kui käsi haarab kohvitopsi võtma mõtled, kas seda on ikka vaja. Isiklikult minule ei meeldi papimaitseline kohv, autos ei söö-joo kunagi ja tänaval liikudes on mul asjaajamisi, mida kotike käevangus suurte sallide lehvides ja topsikuga balansseerides on ebamugav teha. Ajakirjast staaripilte on tore vaadata, reaalsuses ei kujuta sellist uimlemist ette. Ma ju kah pool muumiat juba – linnas käin asjal, mitte igavusest jalutamas. Jalutan metsas värskes óhus (ilma söögi-joogita).
Vanem generatsioon oskab ilmselt ilma ka nende kunstlike õpetussõnadeta säästa. Pigem on artikkel artikli pärast või siis nö elu alustavatele noortele.