Tal ei ole ühte kindlat algpõhjust. On pisiasjade kuhjumine. Sõbrannadega riidu minek, kodused riiud vanemate vahel. See sõbrannade teema on minu jaoks täiesti arusaamatu. Minu ajal võis olla mitu sõbrannat. Käidi koos, tehti mitmekesi asju. Kodu lähedal oli sõbranna, koolis teised, kellega läbi käidi. Aga tänapäval on üks sõbranna ja kellegi teisega käia ei tohi. Üks tülitsemine, draama, armukadetsemine. Minu ajal sellist asja polnud. Ma isegi ei mäleta, et oleks üldse riidu läinud sõbrannaga. Sõbrannatamine polnud mingi eluküsimus. Pigem lihtsalt sarnased inimesed said omavahel hästi läbi, tehti koos asju. Tänapäeval sarnaneb asi pigem nagu poisi ja tüdruku vahelise suhtega. Kui riid majas, siis nutetakse, kõnnitakse koolist minema. Jube emotsionaalne on kõik. Ja nii see depressioon tuleb. Tüdrukule käis närvidele see, et teda kasutati ära. Taheti koolis tema kõrval istuda, et saaks maha kirjutada. Laps oli nelja-viieline. Kodus õppis minimaalselt, sest koolis jäi kõik hästi meelde.
Eks see olenes ilmselt, milliste tüdrukute keskel sattusid. Minul (45+ vanuses olen) olid teismelisena just samad probleemid – vanematevaheline halb suhe ja tülid, mis tekitasid ebameeldiva koduse õhkkkona. Teiseks – kui veel varateismelistena oli meil rõõmus kamp (mina ka ei tahtnud mitte niivõrd kellegagi “paar” olla, vaid kujutasin ette, et võiks olla mingi kamp tüdrukuid, kes omavahel rohkem läbi käib ja koos asju teeb…), siis mida põhikooli lõpu poole, seda võimatumaks sõbrannadevahelised tülid, intriigid näisid seda muutvat. Mina ise püüdsin olla küll ääretult leplik ja mitte millegi peale solvuda, kuid tundsin, et teiste omavahelised solvumised muudavad sõbrannadekamba normaalse toimimise võimatuks. Isegi see kattub, et üks sõbranna või endine sõbranna (muidu ta ei viitsinud minuga enam kuigi palju tegemist teha – mingi igav õppur, mis sellisega ikka…) sõbralikuks muutumine järsku siis, kui talle tekkis idee, et minu kõrval istudes saaks ju minu kui viielise pealt maha kirjutada. Nojah, ma ei solvnud ega teinud draamat, kuid ei tekitanud head tunnet see.
Mulle käis see teismeliste tüdrukute nn. “naiselik tujukus” niiiii närvidele. Mingil põhjusel (?) olin ise ratsionaalsem. See aga pani mind jällegi tundma, et olen teistsugune, ei sobitu. (olgu öeldud, et tänaseks on neist kõigist juba ammu saanud täiesti tavalised täiskasvanud inimesed, ei tunneta enam mingit väga suurt erinevust).
Ja kuna reaalsus tundus aina enam minu ettekujutusest (sõbrannadekamp, kellega on tore asju koos teha) eemale nihkuvat, siis regeerisin sellele põhikooli lõpus/gümnaasiumis apaatseks ja ebasotsiaalseks muutumisega. Koolis suhtlemine teistega “kui küsitakse, siis vastan” – stiilis, kooliväliselt ei püüdnudki mitte midagi kellegi teisega koos teha, keegi mind oma sünnipäevale ei kutsunud, mina ka ei kutsunud jne. Kuna gümnaasiumi alguses, nagu ma oma eelmises postituses mainisisn, läksid vanemad lõpuks lahku (huh!), oli kodus äkki ahvatlevalt meeldiv ja rahulik. Veetsingi siis palju aega kodus, käisin üksi jooksmas…
Tagantjärgi ütleks, et ega see nii eraklikuks muutumine ka hea lahendus nüüd ei olnud… Oleks pidanud ikka teistele nende “ebatäiuslikkuse” ehk tujukuse nö. andestama, et ok, ei pea ju püüdma olla südamesõbranna, aga püüdma vähemalt mingeidki võimalusi koos midagi kooliväliselt teha vms.
Sinu tütrest erineb ainult see, et oma headest hinnetest ma hoidsin ka oma kõige eraklikumatel aegadel kümne küünega kinni. Sest andsin endale aru, et ok, noor poiss võib ju minna ilma igasuguse hariduseta mingit füüsilist tööd tegama ja “pappi kokku lükata” – kuid ilma hariduseta noorele tüdrukule pakutakse ainult näljapalaga töökohti! Ühesõnaga – mul pole muud teed, ma pean midagigi edasi õppima pääsema, kui ma üldse tahan täiskasvanuna ära elada. Ehk ma pean selle kooli normaalste hinntega lõpetama – olgu ma muidu õnnelik või õnnetu või mis iganes. Nii mõtlesin mina. Ma soovitaks ka sinu tütrel seda endale mingid mõistlikud eesmärgid. Kui tal on õppeedukus hea (mis pole ju keeruline saavutada, kui talle on looduse poolt antud hea pea), siis on tal ju suuremad võimalused sellest väikesest kohast, kus te praegu elate, kuhugi mujale elama/õppima saada – on ju nii? Need sõbrannad koos oma tülidega jäävad minevikku (aeg ja eluaastad kappavad edasi kiiremini, kui sa arvatagi oskad), aga enda äraelatamine on ju praktiline vajadus.
Aga muus osas… muidugi oleks kõige õigem õppida tujukate sõbrannade riiukiskumisi jms. jama mitte endasse võtma – “See on teie jama, see ei ole minu jama”, õppida suhtuma neisse leebe inimsõbralikkusega: “Ah teid tujukakesi küll!”. Kui su tütar selle ära õpiks – mitte võtma teiste ebastabiilsust/ ebaküpsust endasse, pigem vaatama seda leebe kõrvalseisja pilguga – siis poleks tal vaja enam mõelda ka stiilis: “See koht on kõiges süüdi” jms. Sest on olemas ka nö. “õppetükkide” teooria – ehk siis, kui sinu ellu saadetakse teatud tüüpi inimesed (näiteks tujukad plikad) – siis on sinu elus käimas õppetükk sellist tüüpi inimestega hakkama saamiseks! Ehk sa peadki vaimselt arenema ja ära õppima, kuidas nendega hakkama saada ilma masendusse langemata – näiteks leebelt, huumoriga… Kui sa aga seda õppetükki ära õppida ei taha – siis hakkab elu sulle nagu kiuste saatma sama tüüpi inimesi, olukordi. Et näiteks põgened sealt väikesest kohast, mõeldes: “See väike koht ongi kõiges süüdi!!!” , aga siis satud nagu kiuste sama supi sisse kuskil mujal.