Teemaalgataja, sina oled ilmselt seesama, kes on siin varem ka mitmel korral kirjutanud ja kellele on soovitatud põhiliselt kahte asja – kas tuua laps eestikeelsesse keskkonda või kasvatada ta soomlaseks.
Nüüd on aeg juba nii palju edasi läinud, et sinu valikuvõimalused on üsna kokku kuivanud. Kui sa oleksid lapse toonud Eestisse, siis tõenäoliselt oleks lapsel olnud kergem ja areng kiirem, aga siiski on rõõmustav kuulda, et teil ikkagi on juba olemas üsna korralikud edusammud. Ainus häda ongi nüüd see, et kui laps peab elama Soomes ja ise on ikkagi pmst eestikeelne laps (sest ma saan aru, et need edusammud on siiki peamiselt eesti, mitte soome keeles) , kellel on nii emakeele kui soome keele omandamisega raskused, siis ilmselt on tal ikkagi väga keeruline just Soomes koolis. Sa teeksid lapsele teene, kui ei sunniks teda selleks.
Samas on loomulikult arusaadav, et peab arvestama ka pere teiste liikmetega. Kui abikaasa ja vanem laps saavad Soomes väga hästi hakkama ja nende elu on seal, siis loomulikuilt pole lihtne hakata seda elu lammutama. Seega jääb sul nüüd üle ainult vastu võtta kogu abi, mida Soomes pakutakse, sest nagu ma aru saan, pakutakse päris palju. Lihtsalt kui tulemuslik see on, kui sa last ikka eestlaseks kasvatad? Ma tõesti arvan, et sa oleksid teinud õigemini, kui selle lapse oleksid algusest peale eemaldanud kakskeelsusest ja teda ainult soomlasena kasvatanud, ausalt. Praegu ongi see oht, et laps jääb elukasjaks nö teistest maha ja ei jõuagi järele, koolis on raske, võib kiusamise ohvriks langeda ja tema tulevikuväljavaated jäävad väga niruks.
Kui sul olemas vanemad Eestis, või õed-vennad, s.t mingigi perekond, siis oleks ikkagi ehk mõttekas vähemalt kaaludagi selle lapsega mõnekski ajaks Eestisse tulemist. Isegi selle hinnaga, et pere nö poolitatakse. Tegelikult tuleb nii välja, et asi taandub sellele, kumba sa tähtsamaks pead, kas seda, et ülejäänud perel oleks Soomes edasi normaalne elu ja kannatab ainult üks pereliige (mis tegelikult mõjutab ka teisi pereliikmeid) või tuua ohver ja võimaldada ka sellele ühele pereliikmele normaalne elu nt Eestis. Mulle isiklikult tundub, et selle otsuse oleksid sa pidanud juba paari aasta eest ära tegema. Nüüd vist on juba hilja, eriti kuna sa ei ole valmis seda last Eestisse tooma. Lisaks on ta vahepeal juba liiga suureks saanud…
Samas, mina pole mingi spetsialist selliste probleemide lahendamise alal ja minu arvamus on puhtalt ainult minu arvamus, seega ära seda liialt südamesse võta. Sinu jutust ma saan aru nii, et tegelikult lapse kõne ikkagi on tublisti edasi arenenud, ehkki räägib eesti keelt vigadega (aga miks ta üldse peab selllisel juhul eesti keelt rääkima, aru ma ei saa? Hiljem ei oska ta õieti ei eesti ega soome keelt) ja soome keeles on sõnavara väike. Kas soome keelt muidu grammatiliselt räägib paremini kui eesti keelt? Kas sa tahad kindlasti punnitada laps mõlemat keelt rääkima? Kui sa ise soome keelt valödad, mees ja teine laps ka, siis las laps ometi maadleb siis ainult ühe keelega. Või sa loodad ikkagi veel, et temast tuleb kakskeelne inimene, kellel on kahel maal head võimalused elus edukas olla? Ma kardan, et kui laps satub koolis õpiraskustesse või tekivad sotsiaalsed probleemid, siis pole tal lõpuks võimalusi ei seal ega ka siin. Las ta siis vähemalt sulandub täiesti soome ühiskonda, tee talle see asi ometi lihtsamaks!
Ja võta aga tänuga vastu kogu abi, mida pakutakse.