Minu tütar on praegu 14-aastane ja samuti on tal kogu kooliaja olnud probleemid häälikupikkuste eristamisega. Kirjutab nt: joppe, hüpasin, sõper.
Kunagi 2. klassis suunati ta koolis õpiabi tundidesse, aga sealt ta mingit kasu ei saanud, kuna need ei olnud tema profiilile vastavad. Õpiabi oli pigem üleüldiselt nõrgematele lastele, kuid tema ei ole seda. Kõike muud omandab normaalselt, ainult need häälikupikkused on tema jaoks otsekui hiina keel. Kuid häälikupikkustega tegeldi õpiabis kõige vähem ja nii ei näinud ma sellel mõtet.
Kusjuures tegemist on suurest raamatusõbrast lapsega, kes on mitmeid aastaid järjest võitnud oma klassi suurima lugeja aukirja. Seega väheses lugemuses asi ei ole.
Õpetajad ei ole vanematega ühendust võtnud, et lapse häälikupikkuste murest rääkida. Vaid seda saime teada alles tema õpiabisse määramisel, kui ise põhjust küsima läksime. Tõtt öelda ebameeldiv tunne oli, et õpetaja kohe üldse koduga ei kommunikeeru, vaid muudkui “määrab” mu last kuhugi, ilma lapsele endale ja ta vanematele sõnakestki ütlemata. Okei, see selleks. Aga nii pole tal düsgraafiat ka diagnoositud.
Olen läinud seda teed, et teen lapsele aeg-ajalt ise kodus etteütluseid ja siis parandan ta töid temaga koos ning tuubime koos sõnade õiget kirjapilti pähe. Ehk siis puhas tuupimine, iga sõna eraldi. Nüüd on ta juba võimeline kirjutama rahulikus olekus “jope”, aga niikui vähegi kiirustama hakkab, tuleb kohe jälle “joppe”. Kuna aga koolis muud asjad on tal korras, pole sellele keegi tähelepanu pööranud. Mõtlen nüüd, et äkki on mu lapsel düsgraafia?
Lõpetab põhikooli järgmisel aastal.