Head Perekooli külastajad!

Perekool on Eesti esimene pereportaal. Ehkki viimastel aastatel on loodud uusi kaasaegseid suhtlus- ja infokanaleid, on Perekoolil jätkunud pikaajalisi ja aktiivseid külastajaid - oleme selle üle rõõmsad ja tänulikud.
1. juunil 2024. aastal lõpetab Perekooli foorum oma tegevuse. Hoolimata me püüdlustest hoida Perekooli heatahtliku ja toetava keskkonnana, võivad ka üksikud sobimatud postitused teha palju kurja, kahjustades asjaosaliste enesetunnet ja suhteid.
Jätkame Perekooli lehel igakuiselt uute artiklite ja taskuhäälingu osade avaldamist. Olete südamest oodatud ammutama kaasaegseid tõenduspõhiseid teadmisi naise ja lapse tervise, pere ja suhete teemadel.

Foorumihuvilistel on üks võimalus edaspidiseks suhtluseks näiteks äsja loodud Elufoorumis: elufoorum.com

Sisukate kohtumisteni Perekooli lehel.
Eesti Ämmaemandate Ühing

Esileht Kodunurk Ebaõnnestunud piparkoogitainas

Näitan 8 postitust - vahemik 1 kuni 8 (kokku 8 )

Teema: Ebaõnnestunud piparkoogitainas

Postitas:

Tere,

Elan Eestist kaugel ja siin maal piparkooke ei tunta ega müüda Jõulude eel poodides piparkoogitainast. Ega siis ei jää muud üle kui ise teha. Ja olengi teinud mitu aastat ja alati on ilusti õnnestunud. Sel aastal enne Jõule ei olnud mul aega, kuid kohe peale pühi tegin taigna valmis ja täna tahtsin küpsetama hakata. Aga midagi on valesti: peaaegu võimatu on tainast rullida. See läheb tükkideks ja osaliselt rulli külge kinni. Kui ma peale mitut katset sain väikese tüki lahti rullitud, proovisin kooke vormida (lihtsaid, südamekujulisi). Aga võimatu oli neid ahjupannile tõsta: kohe olid kõik katki, puruks, tükkideks…

Mida ma seekord valesti tegin? Kas saaks kuidagi seda tainast päästa? Ei tahaks mitte kõike ära visata ha hakata otsast peale suhkrut kõrvetama.

Või kas äärmisel juhul ei saaks sellest mingi koogipõhja. Aga mida sinna peale panna võiks?

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Valesti on see, et sa ei lasknud taignal soojeneda. Piparkoogitaina sees on palju võid ja külmkapis see taheneb nagu või ikka. Enne kui rullima saab hakata, tuleb lasta taignal peaaegu toatemperatuurile soojeneda, muidu ei ole tainas töödeldav.

+2
-6
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kui rulli küljes kinni, pakuksin, et rasvainet on liiga palju. Ma lisaks jahu.

Variant on rullida ka otse küpsetusplaadil, et piparkooke ühest kohast teise tõstma ei peaks.

 

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Pakun ka, et jahu on liiga vähe. Selle lisamine on muidugi paras piin.

Võib ka pallikesed teha ja pannile laiaks vajutada näiteks.

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

See läheb tükkideks ja osaliselt rulli külge kinni. Kui ma peale mitut katset sain väikese tüki lahti rullitud, proovisin kooke vormida (lihtsaid, südamekujulisi). Aga võimatu oli neid ahjupannile tõsta: kohe olid kõik katki, puruks, tükkideks…

Kasuta nagu plastiliini, vormi näppudega pallikesi ja natule lapikuks, neist saab kenad pehmed küpsised. N’agu lapsena voolid vorstikese ja sellest kringli, spiraali, teo jne. Ma vahepeal lasen lastel nii mätserdada oma piparkoogiküpsised kokku, kui ei viitsi neil lasta taignarulliga teha.

Jahu iseenesest saab toasoojale taignale sisse sõtkuda küll, aga vast ei ole sellel enam mõtet.

 

Abslouutselt saab sellise taigna ära kasutada koogipõhjaks, toorjuustu-pohlakook tuleb esimesena pähe, kohupiimakook (kui sul seal on kohupiima kui sellist, aga cheesecake materjali ikka on).

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.

mis retseptiga teed ? Nami-nami oma on parim ja õnnestub küll alati.

Aga tainas peab vähemalt üleöö seisma külmas, ja enne rullimist mõnda aega toatemperatuuril. Jahud on ka erinevad, vahel lihtsalt tuleks rohkem jahu panna (saab ka enne rullimist lisada).

0
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Mina oma piparkoogi tainast ei lase kunagi enne rullimist toas pikalt seista, pigem on isegi vastikum töödelda kui liiga pehmeks muutub. Alguses ehk pisut raskem rullida, aga liiga pehme hakkab just liigselt kleepuma. Kui liigselt murenema hakkab, siis vastupidi on just jahu liiga palju ja tainas liiga kuivaks läinud. Aga kuna retseptid ja taignad on erinevad, siis ega vist konkreetselt kasutatud retsepti teadmata ei saagi konkreetset viga otsida.

+3
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

missugust jahu sa kasutasid?

Ma tegin sel aastal oma piparkooke veidi teisiti ja lisasin tavalisele jahule tavapärasest rohkem sõmerat (täistera) jahu. Oleks pidanud väiksema sõmera koguse juurde jääma, sest ka veidi rabe oli rullimiseks, aga mitte nii hull nagu sina kirjeldad.

Tõenäoliselt panid sa sel aastal taignasse kas liiga vähe jahu või siis kasutasid teistmoodi jahu?

Tainas lase enne rullimist alati ka toatemperatuuril pehmeneda ja piparkoogitainas peaks seisma enne kasutamist vähemalt ühe öö külmkapis.

Palju sõltub ka taigna valmistamisel juba näiteks sellest, kas sul olid munad toasoojad, kas või oli õigel temperatuuril, kuidas sa ntx jahu mõõtsid (kuhjaga, ilma jms) ja kui kaua sa tainast töötlesid. Siin väike nimekiri vigadest, mis ehk aitab jälile jõuda, mis sul seekord valesti läks:

https://www.allrecipes.com/article/common-cookie-baking-mistakes/

 

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Näitan 8 postitust - vahemik 1 kuni 8 (kokku 8 )


Esileht Kodunurk Ebaõnnestunud piparkoogitainas