Enne ka olnud keraamiline pliit, aga uuega ei suuda enam kartuleid üldse teha. Jäävad magusad, vesised, liiga pehmed – või siis väljast on pehme, seest kõva.. Andke palun nõu, mis nippe kasutate keraamilisel kiirestijahtuval pliidil heade keedukartulite saamiseks. Olen proovinud erinevaid, nii praeguseid värskeid, suure toidupoed gurmee jms suvalisi talukartuleid. Kõik tuleb üks ja sama vesine magus ollus. Sellist asja pole kunagi varem olnud.
Teema: Ei oska enam uue pliidiga kartuleid keeta :( vesised ja magused jäävad
Kui sa tahad induktsiooniga kartuleid kuivaks aurutada, siis pane peale kurnamist kuumus ca 3 peale.
arvan, et viga on siiski kartulites, mitte pliidis.
Ma ei tea, ma aurutan.
mis nippe kasutate keraamilisel kiirestijahtuval pliidil heade keedukartulite saamiseks.
Kas teemaalgataja tõesti veel KEEDAB kartuleid?
Mõnele inimesele MAITSEB kenasti keedetud kartul. Nigel Slater eilses Guardianis kah keedab kartuleid. Ubade, herneste &, minesta maha, võikastmega.
Uus pliit ongi alati omade krutskitega. Katseta keeduaegade & võimsustega, kuni asjad taas paika saad. Tõsi, kui see tuleb välja magus, siis see ei ole värske kardulas, vaid kylmavõetud mugulas.
Mina panen kartulid kõigepealt keskmise kõrgema (7/10) kuumusega keema. Kui vesi tõuseb keema, keeran kuumuse 3 peale ja panen potile kaane peale ning jätan nad sinna paarikümneks minutiks nõrgalt podisema. Küpsevad ühtlaselt ja mõnusalt läbi.
Mina panen kartulid kõigepealt keskmise kõrgema (7/10) kuumusega keema. Kui vesi tõuseb keema, keeran kuumuse 3 peale ja panen potile kaane peale ning jätan nad sinna paarikümneks minutiks nõrgalt podisema. Küpsevad ühtlaselt ja mõnusalt läbi.
Miks ainult 7/10?
Ma panen mida iganes keetes ilma kaaneta 9/9, et võimalikult kiiresti keema saada; kui keema on läinud, siis 3,5-4 ja kaas peale, või 6-7, kui ilma kaaneta on vaja keeta.
Ma panen mida iganes keetes ilma kaaneta 9/9, et võimalikult kiiresti keema saada;
Sina teed igasugu põnevaid asju, millest kasu ei ole.
Näiteks talvel, kui autosse istud, siis kah krutid kliimaautomaadi 30ne kraadi peale, et kiiremini soojaks läheks.
Sest sa lihtsalt ei tea, et kui tal on 22 kraadi ees, siis ta keerab ISE alul end samuti 30ne peale ja kui 22 on saavutatud, siis krutib end TAGASI 22 peale.
Ei tohiks olla külmavõetud kartul. ostan tavaliselt neid Rimi gurmeekartuleid, nüüd suvel värsket varajast alati. Ja kogu aeg üks ja sama jama. Ei hoia külmikus ka. Ilmselt olen minetanud söögitegemisoskuse… Üks küsimus veel – millega või kuidas te aurutate kartuleid ja muid juurvilju? Kas peaks mingi eraldi aurutamisaparaadi ostma? Muidu poleks kartulitega probleem, aga mul üks laps sööbki ainult kindla tekstuuriga asju. Keedukartul on üks vähestest, mida ta soostub – kastme ja lisanditeta loomulikult – tarbima. Kui see ka nüüd menüüst välja jääb, jääbki tema õhtusöökideks ainult pasta riivjuustuga, mis on suht jõle. Panen tavaliselt kartulid kohe keema minevasse vette, siis timmin temperatuuri madalamaks, keedan. Kui saan kahvliga läbi torgata, kurnan ja panen veel korraks pliidile tagasi, et liigne vesi ära auraks. Pliidi lülitan enne välja. Ja ikka jäävad vesised, nagu tarretis.
Su pliidiplaadil ei ole piisavalt jääksoojust, et vesi ära auraks. Kindel, et ei ole induktsioonpliit vaid tavaline keraamiline nagu varem? Induktsioonil see plaat ei kuumenegi, kuumeneb ainult pott.
Kui kurnatud kartulid tagasi pliidile paned, ära kuumust maha keera. Pigem keera kuumust juurde, et vesi kiiremini ära auraks. Vahepeal raputa ka kartuleid potis.
Esimesed värsked kartulid kipuvadki KÕIK üsna vesised olema. Vahet pole, mis pliidi peal keeta.
Ma panen mida iganes keetes ilma kaaneta 9/9, et võimalikult kiiresti keema saada;
Sina teed igasugu põnevaid asju, millest kasu ei ole.
Näiteks talvel, kui autosse istud, siis kah krutid kliimaautomaadi 30ne kraadi peale, et kiiremini soojaks läheks.
Sest sa lihtsalt ei tea, et kui tal on 22 kraadi ees, siis ta keerab ISE alul end samuti 30ne peale ja kui 22 on saavutatud, siis krutib end TAGASI 22 peale.
Eksid, sina oled see, kes krutib talvel kliima 30 peale ja siis tagasi – krutid ju alguses 7 peale, ja kui keema hakkab, siis 3 peale. Miks sa seda teed, kui sul pliit sama tark on kui kliimaseade – miks sa kohe 3 peale ei pane?
Miks sa seda teed, kui sul pliit sama tark on kui kliimaseade – miks sa kohe 3 peale ei pane?
Miks sa miksitad, kui sa kõige targem ei ole?
Loomulikult, panen kohe 3 peale.
Ükskord isegi stopperi ja termomeetriga mõõtsin, kas on mingi vahe. Ei olnud.
Seega, su miksitamine on ülirumal.
Pliit ei tee kartuleid magusaks, ainult külmavõetud kartul on magus.
Värske köögivili ei ole alati nii väga värske. Lisax võib teel põllult poodi paljutki juhtuda. Kartul on ses osas eriti pirtsakas, yxainus kylmavõetud mugul ‘maitsestab’ ära terve potitäie. Liiati kipub mõnigi kunagine hea tootja ajapikku kvaliteedi osas laisax minema — kaubamärk on sisse töötatud, rahvas ostab niikuinii.
See-eest võid kartulid vabalt panna keema kylma veega. Isegi selline nipp on, et suuremate pidude või pingelise päevaplaani puhul koorid kartulid paar tundi varem valmis, paned koos soola & tilliga potti kylma vette & lykkad vajalikul hetkel lihtsalt tulele. Katsetatud, mugav, maitsevahe puudub.
Kui pliit on kiire jahtumisega, keera aurutamise ajax tõesti pigem kuumust juurde. & suuremad kartulid lõika poolex või lausa mitmex tykix, siis ei jää seest kõvad.
Varajane värske kartul ongi vesisem.
Mõni sort laguneb väljast enne ära, kui seest päris pekmeks läheb, neid ma tervena ei keeda, lõikan suured pooleks või isegi kolmeks. Jälgin, et kõik kartulid oleks potis enam-vähem ühes mõõdus.
Värske kartul läheb kindlasti keevasse või vähemalt kuuma vette, vana kartul külma.
Keetes vesi podiseb vaikselt, ei kee suure mulliga, pärast aurutan korralikult kuivaks. Kindlasti ei pane kuumale kartulipotile jahtumise ajal kaant peale.
Pliidist küll kartuli maitse ei sõltu. Värske kartul ongi vesine ja magus. Täna just võtsin põllult esimest korda ja olidki vesised ja magusad, lapsed ei tahtnudki neid.
Kartuleid keedetakse nii, et vett pannakse nii, et pealmine kiht poleks veega kaetud. Esiteks keevad rutem ja ei jää vesised, soola pannakse alles veidi enne valmimist.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.