kui teha Narvas vastav referendum, siis mis riigi koosseisus Narva edaspidi oleks? Kui teha Maardus või Lasnamäel rahvahääletus, mis sa arvad, mis keeles peab seal edaspidi suhtlema iga teenindaja, müüja?
Rahvahääletusele ei saa panna eelarve, maksude, riigi rahaliste kohustuste, välislepingute ratifitseerimise ja denonsseerimise, erakorralise seisukorra kehtestamise ja lõpetamise ning riigikaitse küsimusi.
Muide, Ukrainal on palju maavarasid ja kui sõda poleks tulnud, oleks ilmselt juba lähiaastatel Ukraina suurim Euroopa gaasiga varustaja.
Muidugi ma olen viimase lausega nõus!
Aga küsin esimese osa kohta. Niisiis sa arvad, et rahaääletusi võiks seaduse piires rohkem olla?
Kas Maardus või Ida-Virumaa linnades elavad vene rahvusest Eesti kodanikud hääletaksid referendumil eestikeelse koolihariduse poolt? Panevad ise referendumi püsti – see ei puuduta ju neid teemasid – “eelarve, maksude, riigi rahaliste kohustuste, välislepingute ratifitseerimise ja denonsseerimise, erakorralise seisukorra kehtestamise ja lõpetamise ning riigikaitset” ja otsustavad, et edaspidi peab neil olema õigus selles omavalitsuses saada poes ja tänaval venekeelset teavet, st kõik infosildid peavad olema dubleeeritud vene keelde?
Soovmõtlemine, et oi nad armastavad eestit ja ei nad suuda, pole asjakohane, enne kui kõik võimalikud tulemid on läbi vaadatud. Kõik.
Okei, sa nüüd ehk ütled, et nad ei koondu niimoodi, nad ei suuda isegi üht parteid luua. Minu isiklik seisukoht on, et vaatevinklid, et “ehk nad ikka ei tee” ja “ehk nad ikka ei saa hääli kokku” on liiga udused, et võimalust välistada.
Seega minu seisukoht on – rahavahääletusi ei pea kartma, aga enne võiks veidi mõelda, et “aga mis siis, KUI”
Nii mõnigi tank või soldat või muu sovjettide mälestis seisaks uhkelt senini, kui seda oleks kohalikelt kodanikelt küsitud.