Lugesin sellist uudist.
https://www.err.ee/1609127987/tallinna-kool-keelas-pohikooliklasside-valisekskursioonid
Kuidas see teie koolides on? Meil otsustab klassijuhataja ja aktiivsemad vanemad aitavad ka. Kummaline keeld juhtkonna poolt küll.
Lugesin sellist uudist.
https://www.err.ee/1609127987/tallinna-kool-keelas-pohikooliklasside-valisekskursioonid
Kuidas see teie koolides on? Meil otsustab klassijuhataja ja aktiivsemad vanemad aitavad ka. Kummaline keeld juhtkonna poolt küll.
Ju siis olid paljud põhikooli lapsevanemad ja klassijuhatajad vastu, kui see küsimus üldse arutlusele tuli. Meie lapsed käisid lähiriikides (Soome, Rootsi, Taani, Läti) ekskursioonidel ka põhikoolis, ja mitu korda. Samuti ka Eesti saartel. Pariisis käidi 9. klassi lõpus. Sõltus, kellel kui aktiivne klassijuhataja oli ja ise reisida tahtis (vastutada kogu pundi eest ja pidevalt korda pidada). Enamasti ei saadud gruppi vaid oma klassist kokku, pakuti reisi ka paralleelklassidele ja isegi sõpradele. Nii saadi vajalik arv lapsi ikka kokku, et võimalikult odav tuleks. Gümnaasiumis ei viitsinud paljud muidugi enam samadele reisidele minna, kuigi üritati korraldada ikka.
Mina õpetajana kiidan väga heaks. See pidev välisreisindus on osade vanemate surve, et kool võimalikult palju nende eest ära teeks. Paljusid kollektiive see lõhub, sest pere jõukuse alusel jäävad (kohati rõõmuga jäetakse) osad lapsed kõrvale. Õpetajale, kellel on omal pere, on see väga suur ja tasustamata lisakoormus (leidke kool, kes oleks nõus õpetajale päevaraha ja öiseid ületunde kinni maksma), seda enam et tavaliselt on just nende reise nõudvate perede lapsed kõige suuremate käitumisprobleemidega.
Sama käib ka pidzhaamapidude kohta – nende korraldamine on vanemate, mitte õpetajate ülesanne.
Mina õpetajana kiidan väga heaks. See pidev välisreisindus on osade vanemate surve, et kool võimalikult palju nende eest ära teeks. Paljusid kollektiive see lõhub, sest pere jõukuse alusel jäävad (kohati rõõmuga jäetakse) osad lapsed kõrvale. Õpetajale, kellel on omal pere, on see väga suur ja tasustamata lisakoormus (leidke kool, kes oleks nõus õpetajale päevaraha ja öiseid ületunde kinni maksma), seda enam et tavaliselt on just nende reise nõudvate perede lapsed kõige suuremate käitumisprobleemidega.
Sama käib ka pidzhaamapidude kohta – nende korraldamine on vanemate, mitte õpetajate ülesanne.
Õpetaja ise ei oska seda õpilastele ja vanematele selgitada või ei julge?
See on veidi nõukogudeaegne komme, et ülemuste kaela asi veeretada.
Meil on alati lapsevanemad aidanud korraldada, raha koguda jne, ühel lapsevanemal on eraldi pangakonto, kuhu kantakse klassiraha, ekskursioonid, õpetajatele kingiraha (vabatahtlikkuse alusel) jne. Kui soovitakse, et lapsed saaksid koos reisida, siis peavadki vanemad õla alla panema. Lastele mõjub väga hästi, et saavad koos olla kooliväliselt. Lastele väga meeldivad kruiisilaevaga sõita, nüüd küll on ainult Rootsi kuhu minna, oma ajal sai ka Peterburi.
Mul on küsimus õpetajatele – kui suur on lisatasu klassijuhatamise eest? Olen arusaanud, et see sõltub koolist.
Meil on alati lapsevanemad aidanud korraldada, raha koguda jne, ühel lapsevanemal on eraldi pangakonto, kuhu kantakse klassiraha, ekskursioonid, õpetajatele kingiraha (vabatahtlikkuse alusel) jne. Kui soovitakse, et lapsed saaksid koos reisida, siis peavadki vanemad õla alla panema. Lastele mõjub väga hästi, et saavad koos olla kooliväliselt. Lastele väga meeldivad kruiisilaevaga sõita, nüüd küll on ainult Rootsi kuhu minna, oma ajal sai ka Peterburi.
Mul on küsimus õpetajatele – kui suur on lisatasu klassijuhatamise eest? Olen arusaanud, et see sõltub koolist.
Pole küll õpetaja, kuid tuttavate pealt tean, et see varieerub 100-200 euro vahel (brutotasu), millest lähevad omakorda maksud maha. Võtame aga näiteks Rootsi kruiisi, mis kestab 3 päeva (mööndustega) ja mille eest saaks tavaline lapsevanem ilmselt 3×50 eurot päevatasu välislähetuse eest ja ettevõte tasuks ta reisikulud, kuid klassiõpetaja saab 0 eurot, ostab oma piletid ja katab toitlustuskulud ning selle 0 eest veel veendub, et tema lapsed ei korraldaks laevas mingeid suuremaid jamasid ega kukuks-tõukaks üksteist üle reelingu.
Eraldi teema on see, et kõikidel vanematel ei ole võimalik tasuda praegusel ajal reiside eest – enamik inimesi vaatab, et kuidagi tuleks toime elementaarsete elamiskuludega. Eesti majandus on praegusel ajal halvas seisus! Minu lapse koolis oli võimalik 10 lapsel minna keelereisile Inglismaale (eelnevalt tuleb läbida keeletest ja vanematel tasuda u. 1000 eurot) ning mitmed muidu tublid lapsed ei kandideerinudki. Põhjus lihtne: vanemad ei suuda seda neile lubada. Ja see põhjustab mitmeski klassis juba eelnevalt välja toodud lõhestumist.
Ühesõnaga – pisut on vaja sellel teemal kaasa mõelda ja oma empaatiat rakendada. Kuigi sinul võib olla veel hästi, siis paljudel see nii ei ole.
Viimasele. Reisibüroo kaudu korraldatud koolireisidel on saatjad (s.t. emamasti õpetajad) tasuta ja maksavad vaid lapsed.
Ja veel. Minu kogemus ühest teisest pealinna koolist on, et pigem on justnimelt osad õpetajad need, kes välisreisi välja pakuvad.
Tegelikult on klassiekskursiooni eesmärk ju see, et klass saaks koos midagi koolivälist ette võtta ja ehk paremat oma klassi meeskonnatunnet tekitada. Selleks ei pea tõesti välismaale minema, Eestis on toredaid kohti küllalt.
Meie klassis jõuti välisreisi teemani nii, et õpetaja hakkas lastega planeerima klassiõhtut, et klassis ühtsustunnet tekitada. Ja õpetaja arutelud lastega viisid selleni, et võiks hoopis reisile minna. Nojah, soodsamalt saaks ju ka tiimitunnet tekitada.
Meil korraldab kool ürituse,kus lapsed jäävad ööseks kooli, magavad magamiskottides, vaatavad õhtul multikaid jne. Väga tore üritus on ja olen siiani arusaanud, et vähemalt meie kooli õpetajad lähevad selle ideega kaasa (kõik õpetajad muidugi ei pea ööseks kooli jääma).
Kurb aga lugeda, et õpetajatele on sellised üritused vastukarva.
Minu töö spetsiifika võimaldab inimestele teha tasuta või soodsamalt tööd, usun, et on õpetajaid, kes on nõus tulema reisile (reisibüroo kaudu saavad ju tasuta), et olla koos klassiga.
Kuidas saab lapsevanem eeldada, et klassijuhataja PEAB olema nõus minema lastega mitmepäevasele reisile?
Viimasele. Reisibüroo kaudu korraldatud koolireisidel on saatjad (s.t. emamasti õpetajad) tasuta ja maksavad vaid lapsed.
Ehk maksavad reisibürood päevaraha ka? Ei maksa. Kas oled puutunud kokku sellega, et kui õpetaja palub mõnel lapsevanemal kaasa tulla, siis kas neid vanemaid ikka päriselt ka leidub? Eriti just käitumisprobleemidega õpilaste vanemate puhul ja seda põhikooli II-III astmes. Vastus on, et ei leidu neid vanemaid nii naljalt ja just kõurikute vanemad keelduvad kaasa tulemast ja oma lapsi ohjamast ning soovivad, et õpetaja oma pisukese klassijuhatamistasuga klatiks suhteid klassiga, teiste aineõpetajatega, organiseeriks teatriskäike ja kinosessioone, klassiõhtuid ja siis viiks ja vastutaks õpilaste eest ka välismaal.
Ma oleks alates 7. klassist juba üsna ettevaatlik nende klassiöödega ja muude ööbimisega üritustega. Ei oleks esimene kord peale seda rasedat last näha…
Ehk maksavad reisibürood päevaraha ka? Ei maksa. Kas oled puutunud kokku sellega, et kui õpetaja palub mõnel lapsevanemal kaasa tulla, siis kas neid vanemaid ikka päriselt ka leidub? Eriti just käitumisprobleemidega õpilaste vanemate puhul ja seda põhikooli II-III astmes. Vastus on, et ei leidu neid vanemaid nii naljalt ja just kõurikute vanemad keelduvad kaasa tulemast ja oma lapsi ohjamast ning soovivad, et õpetaja oma pisukese klassijuhatamistasuga klatiks suhteid klassiga, teiste aineõpetajatega, organiseeriks teatriskäike ja kinosessioone, klassiõhtuid ja siis viiks ja vastutaks õpilaste eest ka välismaal.
Kuule, rahune maha.
Mis päevarahast sa siin jahud? Klassijuataja ei pea üldse korraldama reise ja klassiõhtuid. Aga vale on väita, et õpetaja peab ka reisi eest maksma.
Tegelikult peaksid vanemad õpetajale veel peale maksma. Näiteks päevaraha 50 eurot päev. See ehk motiveeriks mõnda õpetajat.
Meil korraldab kool ürituse,kus lapsed jäävad ööseks kooli, magavad magamiskottides, vaatavad õhtul multikaid jne.
Meil oli selline asi lasteaia viimases rühmas.
Ma oleks alates 7. klassist juba üsna ettevaatlik nende klassiöödega ja muude ööbimisega üritustega. Ei oleks esimene kord peale seda rasedat last näha…
Seitsmendas klassis veel ei tehta “seda”, mis hirmujuttu sa ajad.
Tegelikult peaksid vanemad õpetajale veel peale maksma. Näiteks päevaraha 50 eurot päev. See ehk motiveeriks mõnda õpetajat.
Tegelikult võivad vanemad oma lastele ka ise reisi korraldada ju.
Jah see on kõige parem variant, iga pere reisib sinna kuhu tahab.
Naiivitar
Õnneks meie lapsed käisid koolis ajal, mil õpetajad ise algatasid neid reise ja ka kool leidis palju võimalusi lastele kas lühiajalistes vahetusõpilaste programmides vm kuskilt poolt toetatud reisides osaleda. Ja tõesti oli reisibüroodega nii, et kui kooligrupp, siis iga 10 õpilase kohta üks saatja tasuta. Käidi nii bussidega (Pariis), lennukitega (Amsterdam) kui ka laevaga (Helsingi, Stockholm). Lisaks Hispaanias ja Itaalias mingi programmi raames, samuti Soomes ja Rootsis kodudes elamas ning ringi reisimas huvitavates kohtades. Lastel oli väga tore. Meil endil sel ajal polnud mingitki võimalust ise koos lastega reisida, et neile maailma näidata nii palju, kui nad kooliekskursioonidel nägid. Polnud nii palju raha, et reisida koos kogu perega, äärmisel juhul nädalaks mõnda odavasse kuurorti. Väga hea võimalus oli lapsi kooliekskursioonile saata või mõne paarinädalase kümblusprogrammi eest suht väikest summat tasuda. Nägid maailma ja teistsugust elu palju rohkem kui me ise samal ajal.
Praegu on võimalused muutunud, aga ei pea õigeks, et kool lausa keelab. Õpetajatel ja klassidel/paralleelidel peaks jääma otsustusõigus. Mis puudutab lõhestumist – no see tekib ju nagunii, kui osa lastest käib vaheaegadel koos vanematega mööda maailma ringi, osa mitte. Ikka ju räägitakse, ollakse sotsmeedias pidevalt kursis klassikaaslaste tegemistega.
kõike arvestatakse tänapäeval rahaks. Töötasin EV alguses kohalikus omavalitsuses, siis toimus igasuguseid reforme – tegidki nädalavahetusel tööd, käisid peredele humanitaarabi viimas, istusid peale tööd volikogus ja andsid aru, panid poole ööni eelarvet kokku jne. Keegi ei oodanud käsi pikkal, et su tööaeg kinni makstakse.
Nüüd saavad õpetajad tasuta reisile, samal ajal ka jookseb töötasu ning nüüd maksku vanemad neile selle eest raha juurde.
Kui selles vanuses laps tahab seksida, siis leitakse selleks hoopis sobivam võimalus, kui kogu klassiga ühes klassiruumis ööbides.
Oi, kuidas tehakse!
See on ikka õudselt suur vastutus laste eest. Ma ei tahaks seda teha mingi raha eest. Valva ja vastuta et nad ära ei kaoks, kuskilt alla ei kukuks, alkot ei tarbiks, öösel kuhugi ei läheks. Äkki peaks valvama et nad seal ei seksiks. Tegelikult nad ju võivad omavahel seksida vanuse poolest.
Mu laps juba nii suur, et klassiekskursioonide korraldus/otsustus/arutelu käinud eelkõige ikkagi klassis omavahel ja siis ka läbi laste nö vanematele arvamuseks hinnaklass ja koht, et kas sobiks. Õnneks on olnud väga toredad klassijuhatajad, kes ka ise olnud nõus vlja pakkuma ja kaasa minema. Nii, et ainult suured tänud neile. On olnud ka toredaid (ja ikkagi mõistlikus hinnaklassis) välisreise. Seega kurb, kui lihtsalt juhtkonna otsuse tõttu võetakse eos kõigilt ehk ka tegelikult vastuvõetav tegevus ära. Meil on need klassi ekskursioonid olnud ikkagi sisuliselt õppetegevuse lõpus, kus niikuinii tihti nö igasuguseid kooliväliseid tegevusi (vanemate klasside eksamite ajaks kool vabamaks vms). Seega ekskursioonid pole minu arust ka pingelisema aja õppetegevust seganud.
Täiesti saan ka aru, et ülevõlli ideed või väga paljude ka rahaliselt keerulisem olukord võib tekitada ka olukorra, kus kõik ei saaks jne. Aga see peaks ikkagi kuidagi klassisiseselt lapsed, õpetaja, lapsevaneamad saama omavahel selgeks räägitud ja arutatud, mis summa läheb mõistlikust piirust üle ja kas on oht, et pooled ei saaks raha pärast tulla. Siin ei mängi minu jaoks rolli sõna välismaa, vaid ka Eestis toimuv kallim reis/ettevõtmine võib olla paljudele raske tasuda. Ning olen näiteks ka ise lapse kaudu pakkunud välja, et kui teada, et keegi tõesti raha pärast ei saaks tulla, siis mõni lapsevanem oleks nõus panustama ka rohkem (näiteks mina mingil hetkel ja ehk mõni veel), kui oleks teada. Ja olemegi ka kodus rääkinud teemal, et ühisüritused ei tohiks ikkagi üleliia kalliks minna, et ühisüritusele, nagu see mõeldud on, ei saaks pooled raha pärast tulla.
Eks ole erinevaid klasse, meil lähevad vanemad meelsasti kaasa, aitavad organiseerida üritusi, koguvad ise raha. Klassijuhtaja tööd tunnustame erineval moel – näiteks ostisme 1 septmebril õpetajal nii kingituse (õpetajal on 2 sept. sünnipäev), kui katsime klassis laua, lisaks teeme kingituse jõuludeks. Rõhutan – kõik on vabatahtlikkuse alusel, igaüks panustab vastavalt oma võimalustele ja ei pea ka üldse panustama. Kui kogutakse õpetaja õpetajale kingiraha 3 eurot, kannan üle 5 jne. Ikka üks vastavalt majanduslikule võimalusele, sest klassijuhtaja tasu on ikka väga väike.
See on veidi nõukogudeaegne komme, et ülemuste kaela asi veeretada.
Mõnes kohas on hakatud tasapisi aru saama, et ülemuste rida pole ainult palka vastu võtta, vaid ka vastutada – muuhulgas seista ebapopulaarsete otsuste taga ja nende eest s*tta kaela saada.
Tänapäeval hakkavad nad nii varakult alkot ja narkot tarbima ja e-piibud suunurgas. Mina küll ei tahaks olla õpetaja, kes nendega kuhugi välismaale reisib. Sa ei saa neid ju öösel kuhugi lukustada. Minnakse välja kekutama, aga muu maailm pole nii turvaline nagu me siin Eestis olema harjunud.
Eestis on nii palju kohti, mida läbi käia enne suurt maailma. Vaatad neid telemänge televiisoris, kus noored kuulsused on kohati üllatavalt tumm-tumm. A la Karksi-Nuia ääää misasja sellise nimega koht on olemas väää…