Huvitav kuidas see juriidiliselt korraldatud on kui õpetaja läheb töövälisel ajal – palka ja päevaraha ta ju tööandja käest ei saa- 20+ rüblikuga mitmeks päevaks välismaale? Kes ikkagi vastutab kui midagi juhtub?
lapsevanem, kes allkirjastab juba enne reisi vastava dokumendi, et kool/õpetaja ei vastuta, kui midagi juhtub reisil
See on võimalik ainult siis, kui lapsed on kõik täisealised või kui lastega on kaasas mõned teised täiskasvanud, kes nende eest vastutuse võtavad. Muidu ei tohiks lapsi üle piirigi lasta.
Sa ise lapsevanemana läheksid kaasa ja vastutaksid terve kamba võõraste laste eest?
Teema: Ekskursioonid välismaale ja klassiööd

Meil on alati lapsevanemad aidanud korraldada, raha koguda jne, ühel lapsevanemal on eraldi pangakonto, kuhu kantakse klassiraha, ekskursioonid, õpetajatele kingiraha (vabatahtlikkuse alusel) jne. Kui soovitakse, et lapsed saaksid koos reisida, siis peavadki vanemad õla alla panema. Lastele mõjub väga hästi, et saavad koos olla kooliväliselt. Lastele väga meeldivad kruiisilaevaga sõita, nüüd küll on ainult Rootsi kuhu minna, oma ajal sai ka Peterburi.
Mul on küsimus õpetajatele – kui suur on lisatasu klassijuhatamise eest? Olen arusaanud, et see sõltub koolist.
Pole küll õpetaja, kuid tuttavate pealt tean, et see varieerub 100-200 euro vahel (brutotasu), millest lähevad omakorda maksud maha. Võtame aga näiteks Rootsi kruiisi, mis kestab 3 päeva (mööndustega) ja mille eest saaks tavaline lapsevanem ilmselt 3×50 eurot päevatasu välislähetuse eest ja ettevõte tasuks ta reisikulud, kuid klassiõpetaja saab 0 eurot, ostab oma piletid ja katab toitlustuskulud ning selle 0 eest veel veendub, et tema lapsed ei korraldaks laevas mingeid suuremaid jamasid ega kukuks-tõukaks üksteist üle reelingu.
Eraldi teema on see, et kõikidel vanematel ei ole võimalik tasuda praegusel ajal reiside eest – enamik inimesi vaatab, et kuidagi tuleks toime elementaarsete elamiskuludega. Eesti majandus on praegusel ajal halvas seisus! Minu lapse koolis oli võimalik 10 lapsel minna keelereisile Inglismaale (eelnevalt tuleb läbida keeletest ja vanematel tasuda u. 1000 eurot) ning mitmed muidu tublid lapsed ei kandideerinudki. Põhjus lihtne: vanemad ei suuda seda neile lubada. Ja see põhjustab mitmeski klassis juba eelnevalt välja toodud lõhestumist.
Ühesõnaga – pisut on vaja sellel teemal kaasa mõelda ja oma empaatiat rakendada. Kuigi sinul võib olla veel hästi, siis paljudel see nii ei ole.
Aga see ongi õudne, et tubli ja andekas laps ei saa ennast arendada, kuna vanematel lihtsalt pole raha.
No aga nii ongi ju elus.

Meil on alati lapsevanemad aidanud korraldada, raha koguda jne, ühel lapsevanemal on eraldi pangakonto, kuhu kantakse klassiraha, ekskursioonid, õpetajatele kingiraha (vabatahtlikkuse alusel) jne. Kui soovitakse, et lapsed saaksid koos reisida, siis peavadki vanemad õla alla panema. Lastele mõjub väga hästi, et saavad koos olla kooliväliselt. Lastele väga meeldivad kruiisilaevaga sõita, nüüd küll on ainult Rootsi kuhu minna, oma ajal sai ka Peterburi.
Mul on küsimus õpetajatele – kui suur on lisatasu klassijuhatamise eest? Olen arusaanud, et see sõltub koolist.
Pole küll õpetaja, kuid tuttavate pealt tean, et see varieerub 100-200 euro vahel (brutotasu), millest lähevad omakorda maksud maha. Võtame aga näiteks Rootsi kruiisi, mis kestab 3 päeva (mööndustega) ja mille eest saaks tavaline lapsevanem ilmselt 3×50 eurot päevatasu välislähetuse eest ja ettevõte tasuks ta reisikulud, kuid klassiõpetaja saab 0 eurot, ostab oma piletid ja katab toitlustuskulud ning selle 0 eest veel veendub, et tema lapsed ei korraldaks laevas mingeid suuremaid jamasid ega kukuks-tõukaks üksteist üle reelingu.
Eraldi teema on see, et kõikidel vanematel ei ole võimalik tasuda praegusel ajal reiside eest – enamik inimesi vaatab, et kuidagi tuleks toime elementaarsete elamiskuludega. Eesti majandus on praegusel ajal halvas seisus! Minu lapse koolis oli võimalik 10 lapsel minna keelereisile Inglismaale (eelnevalt tuleb läbida keeletest ja vanematel tasuda u. 1000 eurot) ning mitmed muidu tublid lapsed ei kandideerinudki. Põhjus lihtne: vanemad ei suuda seda neile lubada. Ja see põhjustab mitmeski klassis juba eelnevalt välja toodud lõhestumist.
Ühesõnaga – pisut on vaja sellel teemal kaasa mõelda ja oma empaatiat rakendada. Kuigi sinul võib olla veel hästi, siis paljudel see nii ei ole.
Millest sa ometi jahud? Õpetaja reisikulud tasutakse ju lapsevanemate poolt! Ega ta ise neid ei maksa. Saab tasuta reise ja sa väidad, et ikka vähe?
Ei ole sugugi nii. Tean palju olukordi, kus õpetaja maksab reisi ise ja toetab omalt poolt veel mõne vaesema õpilase reisi. Rääkimata muuseumipiletitest muuseumitesse, kus oled ise juba viis korda käinud.
Ja kui ka reis kinni makstakse, siis mis “tasuta reis” see on, kus igal hetkel pead olema valves, öösel magada ei saa ja anna kogu aeg vanematele aru, et nende lastega kõik korras ja siis samal ajal lahenda olukordi, kus giid hakkama ei saa või mõni laps omapäi seiklemas.
Vabandust, aga minu laste koolides on alati olnud elementaarne, et klassijuhataja reisikulud makstakse kinni.
Vaesed pered on eraldi teema. Mõnikord ei sõida need lapsed kaasa, aga enamasti teeme ülejäänud lapsevanematega korjanduse, et kaasa saaksid. Absurd, kui klassijuhataja seda maksma peaks:) Ma tõesti ei kujuta ette, kus kivialuses koolis su lapsed käivad:)

Millest sa ometi jahud? Õpetaja reisikulud tasutakse ju lapsevanemate poolt! Ega ta ise neid ei maksa. Saab tasuta reise ja sa väidad, et ikka vähe?
Jälle see “õpetaja saab TÄIESTI TASUTA nukuteatris vaadata etendust, mida ta ka varem igal aastal näinud on”, ja ikka vähe?
Kui tihti sa ise klassiekskursioonidel saatev täiskasvanu oled olnud muidu? Selline, kes ei tegele ainult oma lapsega, vaid kõikidega?
Üsna tihti käin saatjaks. Vähem kibedust sulle!

Olen käinud aineõpetajana nii bussiekskursioonidel kui välisprojektides saatjaks.
Üks kuni mõni täiskasvanu ei suuda jälgida, mida teeb 10 kampa, millest 2-3 ainus eesmärk on mitte teha seda, mida peab, ja teha kõike, mida ei tohi (fantaasia on piiritu). Ilmselgelt mida homogeensem seltskond, seda suurem huvi klassijuhatajal kuhugi üldse minna. Mingil määral saab õpetaja muidugi ühtsust mõjutada, muuhulgas ühisüritustega.
Välisprojektid seevastu olid ülinormaalsed – kohapeal asjad korraldatud (ei pea 24/7 lõbustama ja valvama) ja kaasas hallataval hulgal sarnaste huvidega motiveeritud noori.

Huvitav kuidas see juriidiliselt korraldatud on kui õpetaja läheb töövälisel ajal – palka ja päevaraha ta ju tööandja käest ei saa- 20+ rüblikuga mitmeks päevaks välismaale? Kes ikkagi vastutab kui midagi juhtub?
lapsevanem, kes allkirjastab juba enne reisi vastava dokumendi, et kool/õpetaja ei vastuta, kui midagi juhtub reisil
See on võimalik ainult siis, kui lapsed on kõik täisealised või kui lastega on kaasas mõned teised täiskasvanud, kes nende eest vastutuse võtavad. Muidu ei tohiks lapsi üle piirigi lasta.
Viimati, kui mu alaealine laps käis üle piiri, tuli vanematel hoopiski allkirjastada paber, et nad annavad reisi ajaks kaasasolevale täiskasvanule lapse suhtes vanemlikud õigused või midagi sellist.

Mäletan, et lapse 9-klassi lõpuekskursioonideks pakkusid korraldajad igasuguseid põnevaid paiku – London, Amsterdam jne – olid korraliku kodutöö teinud ja odavad reisid välja uurinud. Küsisime lastelt ja üksmeelselt sooviti Rootsi kruiisi, tahtsid sõita laevaga, seal hängida, mitte lennukiga minna. Väga tore ja üksmeelne klass oli, ei mingeid jooma/narko/suitsuprobleeme, 16-aastased on juba vägagi mõistlikud lapsed. Keegi ei plaanigi padukallist reisi, noorte reisid on väga soodsad.
Kui rahast rääkida, siis EE oli lugu, kuidas perekond kogus terve aasta, et teha mitmetuhandene kulutus lõpupeoks – riided, meigid, soengud, gatering jne. Meil läks lõpetamine ikka palju vähem – juuksurisse pidime nagunii minema, kleidi eest läks 50 eurot, kodus tegime istumise ning raha jäi ka lõpureisiks.
Aga nüüd môtle inimese peale, kes teenib miinimumi. PK muidugi neid ei ole, aga siiski. Sellepärast mina ei môista hukka kui reisi ka ei toimu, ka Eestis ööbimine on kallis.
Enamik inimesi ei teeni miinimumi, palju sinu tutvuskonnas neid on? Müüjad teenivad ka rohkem.

Viimati, kui mu alaealine laps käis üle piiri, tuli vanematel hoopiski allkirjastada paber, et nad annavad reisi ajaks kaasasolevale täiskasvanule lapse suhtes vanemlikud õigused või midagi sellist.
Ei anna keegi niimoodi teisele täiskasvanule vanemlikke õigusi. Sa andsid nõusoleku, et su laps võib selle teise täiskasvanuga reisida.
https://reisitargalt.vm.ee/lastega-reisimine/

Ei anna keegi niimoodi teisele täiskasvanule vanemlikke õigusi. Sa andsid nõusoleku, et su laps võib selle teise täiskasvanuga reisida.
Selle rahvusvahelise ürituse korraldajad, kuhu lapsed sõitsid, nõudsid, et alaealistel oleks kaasas paber, mis ütleb, et vajaduse korral tohib õpetaja anda nõusolekut lapse opereerimiseks vms – minu meelest see on siiski midagi muud.

esiteks, ma ei ole kuulnud, et õpetajad oma puhkuse ajast reisiksid. ikka kooliaasta sees toimuvad reisid. teiseks, vastutus säilib ka Eesti-sisestel reosidel samamooid ja kolmandaks, ükski täiemõistuslik õpetaja ei lähe ekskursioonile üksinda 20 lapsega, ükski koolijuht ei lasekski sellele juhtuda. kaasas on aineõpetajad ja ma ei ole oma kolme lapse koolipõlve jooksul kuulnud, et neist puudust oleks. ilmselt mõistlikud lapsed siis olnud minu laste klassides?

esiteks, ma ei ole kuulnud, et õpetajad oma puhkuse ajast reisiksid. ikka kooliaasta sees toimuvad reisid. teiseks, vastutus säilib ka Eesti-sisestel reosidel samamooid ja kolmandaks, ükski täiemõistuslik õpetaja ei lähe ekskursioonile üksinda 20 lapsega, ükski koolijuht ei lasekski sellele juhtuda. kaasas on aineõpetajad ja ma ei ole oma kolme lapse koolipõlve jooksul kuulnud, et neist puudust oleks. ilmselt mõistlikud lapsed siis olnud minu laste klassides?
Esiteks, mõistlikud lapsed või mitte, reisil võib juhtuda mida iganes. Nii väga mõistliku kui mitte üldse mõistliku lapsega. Isegi kui oleks iga õpilase kohta üks õpetaja, ei garanteeri, et miskit juhtuda ei saa.
Teiseks, õpetaja ja laste enda korraldatud reisil pole õpetaja ametlikult tööandja poolt töölähetuses. Tööandja, ehk kool, ei vastuta. Tundub, et juriidiliselt hall ala.

- Esiteks, mõistlikud lapsed või mitte, reisil võib juhtuda mida iganes. Nii väga mõistliku kui mitte üldse mõistliku lapsega. Isegi kui oleks iga õpilase kohta üks õpetaja, ei garanteeri, et miskit juhtuda ei saa.
Teiseks, õpetaja ja laste enda korraldatud reisil pole õpetaja ametlikult tööandja poolt töölähetuses. Tööandja, ehk kool, ei vastuta. Tundub, et juriidiliselt hall ala.
Hall ala päris ei ole. Ôpetaja lähetuses kindlasti ei ole, aga tööl kindlasti. Ôpetaja vôtab endale kirjalikult vastutuse kuni 15 aastaste laste eest.

Mina õpetajana kiidan väga heaks. See pidev välisreisindus on osade vanemate surve, et kool võimalikult palju nende eest ära teeks. Paljusid kollektiive see lõhub, sest pere jõukuse alusel jäävad (kohati rõõmuga jäetakse) osad lapsed kõrvale. Õpetajale, kellel on omal pere, on see väga suur ja tasustamata lisakoormus (leidke kool, kes oleks nõus õpetajale päevaraha ja öiseid ületunde kinni maksma), seda enam et tavaliselt on just nende reise nõudvate perede lapsed kõige suuremate käitumisprobleemidega.
Sama käib ka pidzhaamapidude kohta – nende korraldamine on vanemate, mitte õpetajate ülesanne.
Õpetaja ise ei oska seda õpilastele ja vanematele selgitada või ei julge?
See on veidi nõukogudeaegne komme, et ülemuste kaela asi veeretada.
Et siis saaks õpetajale koha kätte näidata, et temas on probleem, sest “igal pool mujal ju käivad” ja nii igaühega? See ju ei toimi.

Ei ole sugugi nii. Tean palju olukordi, kus õpetaja maksab reisi ise ja toetab omalt poolt veel mõne vaesema õpilase reisi. Rääkimata muuseumipiletitest muuseumitesse, kus oled ise juba viis korda käinud.
Ja kui ka reis kinni makstakse, siis mis “tasuta reis” see on, kus igal hetkel pead olema valves, öösel magada ei saa ja anna kogu aeg vanematele aru, et nende lastega kõik korras ja siis samal ajal lahenda olukordi, kus giid hakkama ei saa või mõni laps omapäi seiklemas.
Sel juhul ei tea, mis pööblikoolis sinu lapsed õpivad. Meil makstakse õpetaja reis kinni iseenesestmõistetavana.

Sa vist algkooli haridusega, et niisugust jama postitad ja usud:)

Sa vist algkooli haridusega, et niisugust jama postitad ja usud:)
Miks nii räägid, kui asjast midagi ei tea. Olen neidpabereid palju allkirjastanud, mõlemi lapsega. Kas just vanemlikud õigused annad õpetajale, aga lubad reisile ja täiskasvanu võtab kohustused vastutada alaealise alla 15 aastase lpase eest. See onkohustuslik muide.

Miks nii räägid, kui asjast midagi ei tea. Olen neidpabereid palju allkirjastanud, mõlemi lapsega. Kas just vanemlikud õigused annad õpetajale, aga lubad reisile ja täiskasvanu võtab kohustused vastutada alaealise alla 15 aastase lpase eest. See onkohustuslik muide.
ise kirjutad nüüd ka, et kas just vanemlikud õigused annad õpetajale, aga… vananenud termin vanemlikud õigused on/oli väga konkreetse sisuga mõiste ja seda ei saa iga suvalise paberi kohta kasutada.
kui keegi peab sellise paberi allkirjastamist vanemlike õiguste üle andmiseks, siis selle kohta ei saagi öelda teisiti kui jama ajamine.

- ise kirjutad nüüd ka, et kas just vanemlikud õigused annad õpetajale, aga… vananenud termin vanemlikud õigused on/oli väga konkreetse sisuga mõiste ja seda ei saa iga suvalise paberi kohta kasutada.
kui keegi peab sellise paberi allkirjastamist vanemlike õiguste üle andmiseks, siis selle kohta ei saagi öelda teisiti kui jama ajamine.
Jah tal sôna vanemlikud on vast ülearune, aga pôhimôte on ju sama. Kuni 15 aastane laps on täielikult täiskasvanud inimese vastutusel.

ise kirjutad nüüd ka, et kas just vanemlikud õigused annad õpetajale, aga… vananenud termin vanemlikud õigused on/oli väga konkreetse sisuga mõiste ja seda ei saa iga suvalise paberi kohta kasutada.
Jah, aga siiski ma mäletan ka seda kohta, et taheti, et kaasasoleval täiskasvanul oleks antud ÕIGUS teha otsuseid lapse elu ja tervise osas.

Jah, aga siiski ma mäletan ka seda kohta, et taheti, et kaasasoleval täiskasvanul oleks antud ÕIGUS teha otsuseid lapse elu ja tervise osas.
Aga see ei ole kuskilt otsast vanemlike õiguste andmine õpetajale.

- Jah, aga siiski ma mäletan ka seda kohta, et taheti, et kaasasoleval täiskasvanul oleks antud ÕIGUS teha otsuseid lapse elu ja tervise osas.
Aga pôhimôtteliselt ju ongi, ta vastutab täielikult sellel ajavahemikul lapse elu ja tervise eest ja vajadusel vôtav vastu otsuse iseseisvalt.

Aga pôhimôtteliselt ju ongi, ta vastutab täielikult sellel ajavahemikul lapse elu ja tervise eest ja vajadusel vôtav vastu otsuse iseseisvalt.
No see on lihtsalt selleks et seda täiskasvanut või korraldajat kaitsta selle eest, et vältida hilisemaid süüdistusi lapsevanemate poolt, et mis mõttes andis õpetaja minu lapsele köharohtu või peavalutableti. Kui on tegemist arstiabi vajavate juhtumitega, siis selline paber ei tähenda absoluutselt mitte midagi. Elupäästvat abi osutatakse su lapsele igal juhul, kui ta seda vajab, keegi ei hakka mingisuguseid (võõrkeelseid?) pabereid otsima ja lugema. Kui ei ole ajakriitiline ja eluohtlik olukord, siis igal juhul püütakse lapsevanemaga kontakti saada, mitte ei hakata operatsiooniks õpetajalt vms kaasasolevalt täiskasvanult nõusolekut võtma.