Kordan veelkord: riigi roll on tagada energiaga varustamise stabiilsus
Mhmhmm ja riigi roll on tagada, et kui sa ostad börsihinnaga Talinki vms aktsiaid, et hind oleks stabiilne. Börsi mõte ongi olla stabiilne su meelest. Oh taevane taevas.
Küsimus ei ole vabatahtlikus investeerimises vaid elutähtsa teenuse kättesaadavuses. Ei ole ka energiat müüvate firmade kommunikatsioon neid pakette müües piisav olnud, riske ei ole piisavalt inimestele selgitatud.
Kuule, kui inimesele öeldakse, et millegi olulise hind kujuneb börsil, siis ta saab aru. Ta teab, mis on börs. Kui ta riskidest aru ei saa ja allkirjastab suva dokumente sisust aru saamata, siis peab vastutama tema hooldaja või psühhiaater, mitte näiteks peaminister. Mitte, et ma tema fänn oleksin.
Kui sa oma praegust väljendusviisi kasutades mõnda tavainimesele, mitte kutselisele investorile mõeldud investeerimistoodet (nt pensionifond) üritaks müüa, oleks sul üsna peatselt selleks vajalik tegevusluba küsimärgi all.
Mina ei püüa midagi müüa. Liitusin börsipaketiga, sest börsi mõiste üldjoonstes on mulle tuttav. Olen elus paari uudistesaadet vaadanud ja lehtegi lugenud ja tedsin, et see võib teha imehüppeid üles ja alla. Samamoodi pereliikmed ja sõbrad. KKoomulikult on see ebameeldiv, aga see oli ju ette teada, et börs võib nii käituda. Selles, et tegin riskantse valiku, valitsust süüdistada oleks ajuvaba. See on umbes sama ajuvaba, kui süüdistada valitsust selles, et pärast 20 aastat suitsetamist võib tulla kopsuhaigus. “Nad oleksid pidanud mind paremini hoiatama, sest olen nii loll, et ma ei teadnud, mida suitsetamine (loe: börsihinnaga mingi pikaajalise lepingu sülmimine) kaasa võib tuuaa! Valitsus oleks pidanud mulle koju tulema ja seda selgitama!”
Muide, seda, et börsihind võib kõikuda ja oluliselt, räägiti piisavalt. Aga mingile elanikkonnakihile jäi silma ainult see, et hetkel oli see odavam. See, et asi ei üruugi nii jääda ja ilmselt ka ei jää, see koht jäeti veerides vahele. Väga imelik. Aga samas kahju ka nendest haridusliku erivajadusega inimestest, kes tõesti ei teadnu, mis loom on börsihind. Olen siin tuhandest nõus, et vanuritele ja vaimsete erivajadustega inimestele pidanuks riske ja sõna börs paremini selgitama.