Eesti energia on otsustanud muuta paketi ühepoolselt tunnipõhiseks. Või pakub alternatiivina fikseerida hinna tähtajaliselt viieks aastaks kõrgele tasemele.
Mulle ei sobi see, et pean näpuga järge ajama millal võin pesu pesta. Seni olen maksnud vist päeva keskmise või kuu keskmise järgi ja kasutanud elektrit siis kui mul seda vaja on. Nüüd pannakse fakti ette, et kas hakkad elektrit tarbima ebamuhaval ajal või maksad maksimumi järgi, kui peaksid pesu pesema sellel ajal kui normaalne inimene seda teeb.
Fikseeritud hind on aga kõige parem kahvel. Kui koalitsiooni idee pakkuda kodutarbijale fikseeritud hinnaga elektrit läbi läheb, olen end viieks aastaks kinni pannud kallist hinda maksma või pean leppetrahvi tasuma.
Aidake kaasa mõelda, millise pakkuja milline pakett hetkel kõige normaalsem oleks sõlmida?
jah, seda lugesin ja kõrvutasin eesti energialt saadud kirjaga, kus pannakse fakti ette, et maksa maksimaalse järgi vastavalt börsile või sõlmi tähtajaline leping kah mitte odavale hinnale
+1
-2
Please wait...
Postitas:
OriginalTaste
02.08.2022 11:42
Miks tunnipõhine siis paha on, see on kõige kõige mõistlikum pakett ju üldse. Kui sul pole metsikut tarbimist nagu elektriküte, siis elektrikulu kuus jääb siiski alla 50 euro. Pole midagi teha kui elekter lihtsalt on nii kallis. Mudakonn, su teema on pastakast imetud nagu ikka.
Miks tunnipõhine siis paha on, see on kõige kõige mõistlikum pakett ju üldse. Kui sul pole metsikut tarbimist nagu elektriküte, siis elektrikulu kuus jääb siiski alla 50 euro. Pole midagi teha kui elekter lihtsalt on nii kallis. Mudakonn, su teema on pastakast imetud nagu ikka.
See on kõige mõistlikum ainult nendele inimestele, kellel on piisavalt palju vaba aega, et passida peale ning kasutada elektrit siis kui selle hind on madal. Inimene, kes elab keskmises rütmis – töö, hobid, kodu reziimil satub kasutama elektrit reeglina siis, kui see on kallis – hommikul enne tööle minemist ja õhtul pärast tööd kui valmistatakse õhtusööki ja tehakse kodus kodumasinatega töid – koristamine, pesupesemine jmt.
PS! Mina ei ole mudakonn, loe palun nime õigesti. Või on su eesmärk keerata lihtsalt intriigi üles ja lahmida?
Inimene, kes elab keskmises rütmis – töö, hobid, kodu reziimil satub kasutama elektrit reeglina siis, kui see on kallis – hommikul enne tööle minemist ja õhtul pärast tööd kui valmistatakse õhtusööki ja tehakse kodus kodumasinatega töid – koristamine, pesupesemine jmt.
Kodumasinad saad üldjuhul ju panna taimeriga tööle odavaks ajaks. Aga selles mõttes on OriginalTaste’il õigus – ega midagi pole teha. Nii ongi, et ajal, mil on suur nõudlus elektri järele, on see kallim. Nii see ju töötabki. Tahad odavamat, siis kombineerid ja leiutad. Ajastad nõudepesu ööseks ning pesupesu selliselt, et hommikul enne tööd jõuad pesu kuivama panna. Muud kodumasinad ju ei võta mingeid metsikuid koguseid elektrit.
See on kõige mõistlikum ainult nendele inimestele, kellel on piisavalt palju vaba aega, et passida peale ning kasutada elektrit siis kui selle hind on madal. Inimene, kes elab keskmises rütmis – töö, hobid, kodu reziimil satub kasutama elektrit reeglina siis, kui see on kallis – hommikul enne tööle minemist ja õhtul pärast tööd kui valmistatakse õhtusööki ja tehakse kodus kodumasinatega töid – koristamine, pesupesemine jmt.
PS! Mina ei ole mudakonn, loe palun nime õigesti. Või on su eesmärk keerata lihtsalt intriigi üles ja lahmida?
Mingit vahet ju ei ole. Ega fikseeritud paketi juures sa ka ei võida midagi, sest ükski elektrivahendaja ei tee endale kahjulikke lepinguid. Kui tehaksegi, siis alati on seal punkt, kus vahendaja võib omadel põhjustel lepingu üles öelda iga kell ja sul pole seal muud kui käsi laiutada. Nii nagu pank võib igakell öelda üles kodulaenulepingu, käib see abs kõigi ettevõtete kohta, loe lepingud hoolega läbi. Kodanik on eestis nagu sitikas, kellele kõik pähe võivad astuda, eesti on sama suure kodanikuõigustega nagu venemaa.
Munakonn sai vist bänni, tegid sarnase konto. Kõik muu on ka sama.
Aga mis valikud sul on? Tegelikult ei olegi. Hommikul teed hommikusööki ja õhtul õhtusööki, peale tööd pesed pesu ja koristad. Ma ei usu, et sa hakkad elektrihinna pärast oma elurütmi muutma. Õhtusöögi teed hoopis kell 23, sest siis on elekter odavam? Ei tee ilmselt. Ela edasi samas rütmis ja ära mõtle üle. Tuleb elektriarve, siis maksa see ära. Kui sügisel selgub, kuidas saab üle minna sellele 13-15 senti maksvale elektrile, siis vaatame edasi. Fikseeritud paketti mina ei sõlmi.
+13
0
Please wait...
Postitas:
Kaegu351
02.08.2022 12:43
Enamik kodumasinaid on taimeriga või äpist juhitavad. Sa ei pea kodus olema, kui need töötavad.
Pane oma tolmuimeja, pesumasin, kuivati, elektriküte jms tööle kõige odavamal ajal.
Ma ei usu, et sa hakkad elektrihinna pärast oma elurütmi muutma.
Mina olen hakanud küll. Pesumasinat, kuivatit ja nõudepesumasinat kasutan ainult öösiti ja valin ka päeva. Pikemat valmimisaega nõudvaid toite teen vähem ja neid siis ka soodsamal ajal. Moosi näiteks keetsingi ükspäev õhtul hilja. Samas pole kindel, kas sellest mingit võitu ka siis on üldse.
+14
-3
Please wait...
Postitas:
martaaab09
02.08.2022 13:10
Vandenõuteoreetik minus ütleb et hetkel tehakse nii hullud bürsihinnad, et kõik tormaksid tähtajalisi fix hinnaga pakette sõlmima 🙂
Ma ei tee midagi, tark ei torma. Istun oma börsipaketi otsas, teen süüa gaasipliidil, pesen saunas, seal soe vesi puudega ( puud oma metsast) . Telekat vaatan, arvutid töötavad, tuled põlevad, külmkapp töötab ja sooja vee boiler on ikka ka sisse lülitatud. Eks talvel läheb hullemaks, siis peab põrandakütte sisse lülitama jms. Pirnid on ammu ledid ja kodumasinad ökonoomsed aga alla 100 euro kuus enam ei saa. Suur majapidamine, palju tehnikat, palju akusid mida laadida jms.
+7
-1
Please wait...
Postitas:
Agathe
02.08.2022 13:22
Meil on fikspakett, muidugi palju soodsam – vanast ajast veel – kui praegu pakutavad fikseeritud hinnad. Aga ega see nii ei jää. Kuigi on veel üle aasta otsustamiseks aega, ilmselt jääme ka pärast jooksva lepingu lõppu fiksile. Niikuinii suuremad kokkamised ja pesupesu nädalavahetuseti ja nõudepesumasin öösiti. Tunnipõhise paketi puhul eile oli maksimumhind 64 senti ja odavaim 17,9 senti Kwh öösel kella 3 paiku. Lõunasöögi valmistamise ajal 54 senti. Fikspaketi puhul on üks vaev vähem – näpuga tunde jälgida. Õunad kuivatisse ööseks või nädalavahetusel – see pätt võtab päris palju elektrit. Kuigi ülimalt hinnatundlik pole, siis iseloom ilmselt sunniks siiski börsihinda vaatama. Kuna meie elektrirohkemad tegevused peamiselt koonduvad nädalavahetustesse ja öödesse ning lisamuredega tegeleda ei viitsiks, siis ilmselt jääb fiks.
Aga me elame ka eramus. Korteris elades paljudes majades öösiti minu teada pole tsentrifuugimine hea toon ja kell 3 öösel köögis kala praadimine vast ka mitte, eriti kui ventilatsioon on kortermajas kehv.
Mingit märki sellest, et EE kavatseks meie ülisoodsa elektri fikshinna tühistada, vähemalt seni veel ei ole, kuigi see hinnatõus on kestnud juba ju kaua.
+5
-1
Please wait...
Postitas:
sedajateist
02.08.2022 13:36
See öösiti kortermajades kodumasinate kasutamine on naabrite suhtes väga karm. Lihtsalt kostab läbi ja ei saa magada.
Mulle ei sobi see, et pean näpuga järge ajama millal võin pesu pesta. Seni olen maksnud vist päeva keskmise või kuu keskmise järgi ja kasutanud elektrit siis kui mul seda vaja on. Nüüd pannakse fakti ette, et kas hakkad elektrit tarbima ebamuhaval ajal või maksad maksimumi järgi, kui peaksid pesu pesema sellel ajal kui normaalne inimene seda teeb.
Keegi ei sunni sind madalat hinda passima, pese millal tahad. Ära mõtle üle, igal juhul on börsielekter odavam.
See öösiti kortermajades kodumasinate kasutamine on naabrite suhtes väga karm. Lihtsalt kistab läbi ja ei saa magada.
Kõik ei ela kortermajas. Ja ega kortermajadki ühesugused ole – mõni kostab läbi, aga mõni on läbi mõeldud ja ei sega kedagi. Eks igaüks peab oma võimalusi teadma ja kui võimalusi pole, siis neid pole ja siis polegi midagi mõelda vaja. Sama hästi võiks pahandada, et miks te mulle pesumasinaga pesu pesemist soovitate, mul pole pesumasinat.
+6
-4
Please wait...
Postitas:
miina
02.08.2022 14:42
Tähtajalist lõpetamistasuga fixpaketti küll ei soovita teha. Küsiks teistelt pakkumisi pigem. Eesti Energia paketid on alati suht kallid olnud. Ma sain kõige parema pakkumise elektrumilt.
Tähtajalist lõpetamistasuga fixpaketti küll ei soovita teha. Küsiks teistelt pakkumisi pigem. Eesti Energia paketid on alati suht kallid olnud. Ma sain kõige parema pakkumise elektrumilt.
Just mõni aeg tagasi tegelesin sellega, kuna meie vana odava fix paketi hinda tõsteti 3x. Mitte keegi ei pakkunud EE 5a fix paketist odavamat hinda, isegi mitte 2-tariifse öine hind polnud kellelgi madalam. Nii et meie fixisime selle 5a lepinguga hinna ära, juhuks kui jätkuvalt tõusev gaasi hind jalust nõrgaks võtab ja peaks õhksoojuspumbaga kütma hakkama. Kui praeguseid päeva keskmisi börsi hindu vaadata, siis on EE fix paketi hind ka odavam ja ei taha uskuda, et kütteperioodil börsi hind enam odavamaks läheb.
Just mõni aeg tagasi tegelesin sellega, kuna meie vana odava fix paketi hinda tõsteti 3x. Mitte keegi ei pakkunud EE 5a fix paketist odavamat hinda, isegi mitte 2-tariifse öine hind polnud kellelgi madalam. Nii et meie fixisime selle 5a lepinguga hinna ära, juhuks kui jätkuvalt tõusev gaasi hind jalust nõrgaks võtab ja peaks õhksoojuspumbaga kütma hakkama. Kui praeguseid päeva keskmisi börsi hindu vaadata, siis on EE fix paketi hind ka odavam ja ei taha uskuda, et kütteperioodil börsi hind enam odavamaks läheb.
kas paketis on päevane ja öine eraldi? mis hinnad on koos km-ga?
Meil oli eelmisel aastal Elektrum kui Fortum lõpetas ja paketid neile üle liikusid. paar kuud hiljem selgus, et nad ei suuda kauglugemist teostada ja esitavad meile mingeid x arveid. Sellest meid Elektrum ei informeerinud, et neil kauglugemisega mingi probleem on, täiesti juhuslikult avastasime, et arve keskel on väikeses kirjas üks rida. Lõppkikkuvõttes olid kilovatid õiged, aga millise hinna alusel me maksime (meil oli bõrsipakett) jäigi selgusetuks. Klienditeeninduse telefonile keegi ei vastanud, internetist oligi vist ainult üks number leitav, tagasi keegi ei helistanud.
Mingi fiks hinnaga vast veel sobiks, aga bõrsipaketiga küll ei soovita ja kui mingeid probleeme või küsimusi tekib, siis ka ei soovita, nendega lihtsalt pole võimalik suhelda.
no ära siin üldista, näiteks mina olen suht harva kodune, rändan ringi, aga mu aeg on väga hästi planeeritud ja sinna kuulub ka el.hinna “peale passimine”, mis mul küll aega üldse ei võta ja vaba vaba aega mul tegelikult pole eriti, nii et kõik sõltub inimese harjumusest, tahtmisest ja heas aja planeeringus
no ära siin üldista, näiteks mina olen suht harva kodune, rändan ringi, aga mu aeg on väga hästi planeeritud ja sinna kuulub ka el.hinna “peale passimine”, mis mul küll aega üldse ei võta ja vaba vaba aega mul tegelikult pole eriti, nii et kõik sõltub inimese harjumusest, tahtmisest ja heas aja planeeringus
Soovitan rohkem teenida, mitte lollustega tegeleda. Ükski normaalselt teeniv inimene ei peaks oma elu ajastama mingite elektrihindade järgi.
Kui elektriküte või muidu suur tarbimine, siis fix hind kindlasti parem talveks. Eesti energia pakub odavalt lõpetamistasuga paketti. Aga teised olid neil ikka kallimad. Ma ei võtaks lõpetamistasuga paketti, kuna sügisel võib-olla tuleb see riigi poolt soodustusega pakutav pakett ja vaja vahetada. Aga täna juba err kirjutas, et ebamõistlikult kõrgeid lõpetamistasusid ei lubata küsida tarbijatelt, nii et vast pole vaja muretseda selle pärast..
Kui elektriküte või muidu suur tarbimine, siis fix hind kindlasti parem talveks.
Miks arvad, et elektrifirma börsihinda varuga+endale kasumit ei taipa küsida, st sellele pakkumist teha? Mingi el. tegelanegi rääkis, et börsiga tuleb odavam, fix paketi võiks valida need kes tahavad pidevalt sama summat maksta (rahavaruta inimesed).
Enamik kodumasinaid on taimeriga või äpist juhitavad. Sa ei pea kodus olema, kui need töötavad.
Pane oma tolmuimeja, pesumasin, kuivati, elektriküte jms tööle kõige odavamal ajal.
Paned tolmuimeja kõige odavamal ajal toanurka undama või?? Ja pesu ronib ise pesumasinast kuivatisse?
+2
-1
Please wait...
Postitas:
Kägu
04.08.2022 10:17
bõrsielekter on täna päev läbi nii odav , 1 sent kw keskmiselt, et tuleb kohe vaba päev võtta 🙂
+2
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
04.08.2022 10:45
Vahet pole, missugune pakett on, vastu pükse saab niikuinii.
Börsielektrile üle minnes valis mu pensionärist ema börsipaketi, reklaamlipikul oli a’la muutuva paketiga saad elektrit otse börsilt tunnipõhise hinnaga. Ta tegi endale elektribörsi põhimõtted selgeks, laadistelefoni äpi ja elaski üksiku inimesena enam-vähem elektrihinna tempos – ärkas pesu pesemiseks varem, lülitas kallima energia tundidel tarbimise miinimumile jne. Erakordselt ebaõiglane oli tal teada saada, et maksis päeva keskmise alusel. Iseasi muidugi, kas ta 20 eurose arvega oleks tunnipõhise arvestusega par eurot saastnud, aga põhimõtteline küsimus ju.
Ju on EE aru saanud, et miinimumhinnaga energia tarbijaid on vähem ja keskmine päevahind on ilmselt soodsam tegelikust hinnatipu aegsest tarbimisest.
+4
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
04.08.2022 11:06
Meil ka ööpäeva keskmine börsihind seni olnud. Töötame kodus ja võimatu on ju nüüd öösel siis töötama hakata, sest see on odavam… Kusjuures eri öödel eri aegadel odavam ja mõni öö veel kallimgi kui päeval. Üks artikkel Postimehes oli, kuidas ema tõuseb öösel üles (ärkab laste tõttu niikuinii) ja peseb end siis öösiti. No ma ei tea, kui jaburaks saab asi minna… Mingi kaine mõistus ja elukvaliteet peab ikka säilima, ei hakka me ju öösiti kell 3 ärkama, et duši alla minna või sööki valmistada… Nõudepesumasin käib meil küll alati öösiti, mis siis, et meil on keskmine ööpäevahind, lihtsalt säästlikuma ja mõistlikuma tarbimise nimel (et päevasel ajal ei peaks elektrihind teistele veel kallim olema ja seda ei peaks kallilt tootma). Aga öösiti tööle ma ei hakka.