Ohjah, jälle see vajaduspõhise viisakuse kägu, kelle jaoks on normaalne suhtlemisviis ühed suured kärajad, kus üksteise jutsut poole lause pealt üle sõidetakse. Ja kui kõik suhtlejad sedasi üle sõidavd, siis ei kuule keegi enam kellegi juttu, sest kõik räägivad korraga.
Jah, ka meil oli Tartu Ülikoolis õppides normaalne õppejõuule loengu ajal küsimusi esitada või midagi kommenteerida. Aga otse loomulikult ei tehtud seda poole lause pealt. Ikka oodati, kuniks lause lõppes ja siis hetkelise pausi ajal küsiti, mida vaja. Sobiva hetke ootamine on elemntaarne.
Oleks päris kole olla loengus suures ringauditoorumis, kus igaüks hõikab oma küsimuse kohe, kui see pähe tuleb, vahet pole, kas keegi parajasti räägib või ei. Oleks üks suur lärm ja ei midagi muud, keegi ei kuuleks omaneda mõtteid ka enam.
Ja lastele õpetasin loomulikult sammoodi, et teiste jutust üle ei sõideta. Seda suures osa ka eeskujuga, mina ei seganud ka nende jutu vahele. EI ole ma kunagi kuulnud, et keegi päriselt lapsele ütleks, et laps räägib siis, kui kana pissib. Jah, seda väljendit mainitakse, kui räägitakse minu lapsepõlve ajast, aga ma ei tea küll kedagi, kes seda väljendit reaalselt oleks lastel ekasutatud. Ikka õpetati normaalset suhtlemist, mitte ei arvatud, et laps hoidku suu üldse kinni. Samuti olen mina oma lapsi õpetanud ja neist on normaalsed toredad täiskasvanud kasvanud, kes suudavad suhedla ilma kärajaid korraldamata.