Mõõteistrumendiks on änmaemanda käsi.
Näpud tuppe ja sealt tunde järgi hindab cm-d?
Jah, täpselt nii.
Sellisel juhul võib mõõtmisviga päris suur olla.
Noo, ega need ämmaemandad nüüd nii erinevate sõrmedega ka ei ole, mõõtmisviga ehk on maksimaalselt 1 cm, kui sedagi 😀 pealegi kogemustega õpib ju ämmaemand ka arvestama oma sõrmede jämedust 😀
Lõpuks omab see rolli siiski üksikute küsimuste lahendamisel, nt kas epiduraali veel saba või mitte v kahtluse korral pigem ei anta, sest pole nagu suurt vahet, kas on täisavatus või 9 cm, mis on väga lähedal.
Mina olen ka aru saanud, et avatusest olulisem on, kas emakakael on ka pehmenenud/lühenenud vmt. nt käisin ma enne esimest sünnitust nö valetuhudega kaks korda haiglas ja saadeti tagasi, kuigi avatust oli juba 4 cm. Aga emakakael oli kõva. Ja tõepoolest, pärast teistkordset valealarmi läks veel 10 h, enne kui nö sünnitajaks võeti ja ka siis sain veel 16 h sünnitustoas valutada 😀 Samas teise sünnitusega jõudsin haiglasse ja avatust oli kõigest 2 cm, olin küll pettunud ise, aga võeti sünnitajana kohe sisse ja 2 h hiljem oligi laps käes 😀
Seega avatus ei ole ainus asi, mida nad seal vaatavad, et kas hakkad sünnitama või mitte. Nad vaatavad ikka tervikpilti – kuidas on emakakael, kui tihedad on valud, kas veed on tulnud, mida näitab KTG jne