Loogiline, et kui mõlemad olete depressioonis olnud ning veel ühisel põhjusel, siis te mõistate ja toetate üksteist. Kui aga üks suhte pool on depressioonis teise jaoks “lihtsalt niisama” põhjusel, kui see teine pole ise kunagi depressiivne olnud, siis loomulikult pole depressiivikut lihtne mõista ning teda toetada. Teine ju lihtsalt heast peast (kõrvaltvaataja arust) astub nende elurütmist välja, käitub imelikult (äkki on tal armuke?), ei täida kohustusi, äkki lausa lamab päevi voodis niisama, samal ajal kui kaasa rabab lastega toimetada, tööl jne. Natuke aega kannatad ja mõistad ja annad aega, et 1.5 aastat haigust ja kannatamist on ikka tõesti väga pikk aeg ja ära tule muud väitma. 1.5 aastat head suhet ei ole ometi sama, mis 1.5 aastat depressioonis inimesega elada. Vana inimene, aga varsa aru, ütleks sinu kohta. Mul on ka pikk suhe, kohe 30 aastat, kui see peaks kuidagi oluline olema.
Vähe mõistust on ikka neil, kes tänapäeval veel ei tea, mis asi on depressioon. Ja ei tea, et see on haigus ega oska seda mingilgi moel ära tunda. Ka juhul, kui pole ise põdenud või lähemat kokkupuudet omanud, siis haritud inimene oskab oma peas pildi kokku panna, mis see endast kujutab,
Mis minusse puutub, siis meie olime mehega täiesti erinevatel aegadel ja erinevatel põhjustel depressioonis. Esimesena olingi mina ja pikalt. Veel kaks aastat hiljem ei olnud ma täiesti terve. Tegelikult, pärast sellist katsumust ei ole ma enam kunagi päris endine.
Mees oli depressioonis aastaid hiljem. Meil kummalgi ei tulnud pähe, et peaks käed puhtaks pühkima ja “mängus” välja astuma. Kas ei öelda mitte laulatustelgi – koos nii heas kui halvas. Tänapäeva inimene on aga pealiskaudne ja kärsitu. Kui kõik ei olegi koguaeg mugav ja hästi, siis astutakse kergel sammul edasi… Kui ollakse väga noor ja lapsi ei ole, siis on see mõistetav. Kui aga ollakse tõsises suhtes ja peres on lapsed, siis on selline käitumine täiesti arusaamatu.
Raskuseid ja mõõnu tuleb varem või hiljem ette igas kooselus.