Mis siin segaseks jääb? Venekeelne inimene, kellel näiteks üks vanem ukrainlane, on ukraina juurtega. Eesti juurtega venelane – siis peaks omama mõnda eestlasest esivanemat. Vähemalt minu jaoks “juured” tähendab seda, et sul on mingist rahvusest esivanemaid – saksa juured, siis sakslasest esivanemad jne.
Oi, see on libe tee. Algame sealt, et mis on rahvus – rahvuse määratleb inimene ise. Oletame, et ma otsustan, et tahan olla šotlane, määratlen oma rahvuse šotlasena, kas see annab mulle Šoti juured? Ei anna, eks. Juurte puhul ei saa lähtuda rahvusest, vaid pigem ikka asukohast. Ukraina juurtega venelase all mõtlen mina Ukrainas elavat venelast – mitte läbisõidul olijat, aga seda, kelle esivanemad juba Ukrainas elasid. Sama lugu on Eesti juurtega venelasetega – kui ikka esivanemad juba Jurjevis elasid, siis on sul ka Eesti juured (ning tõenäoliselt ka kodakondsus).
Aga see polegi tegelikult tähtis. Tähtis on see, et millegipärast sa arvad, et Ukraina juurtega venelased on massiliselt Ukraina poolt ning mõjutavad “Ukraina sõprade” grupis minu ettekujutust venelaste meelsusest vales suunas – kuid Eesti juurtega venelased on südames putinistid ning on sõja poolt. Mu küsimus on, kas sa ise vastuolu ei näe ja kui näed, siis miks selline erinevus sinu arust eksisteerima peaks?