Esileht Ajaviite- ja muud jutud Facebooki grupp “Таллиннцы”

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 96 )

Teema: Facebooki grupp “Таллиннцы”

Postitas:
kaiekast

Ma ei saa aru, miks rohkem venelasi ei määratle ennast tõeliste venelastena, vaid samastub endid pigem läbi kommunistliku režiimi võidukäigu. Venemaad hävitas kommunistlik võidukäik samamoodi, nagu teisi Euroopa riike.

+10
0
Please wait...

Postitas:
pildursokk

Ma ei saa aru, miks rohkem venelasi ei määratle ennast tõeliste venelastena, vaid samastub endid pigem läbi kommunistliku režiimi võidukäigu. Venemaad hävitas kommunistlik võidukäik samamoodi, nagu teisi Euroopa riike.

Mida sa mõtled? Eesti kuulus juba põhjasõjast alates kuni tsaarivõimu kukutamiseni Tsaari-Venemaa alla, Ukrainast osa veel varasemast ajast ehk 17. sajandist. Nii et see laienemisplaan ei ole ju kommunismiga seotud.

+1
-19
Please wait...

Postitas:
km70

Ukrainlased ise on selle kohta öelnud hoopis, et see on vene keelt kõnelev või vene juurtega ukrainlane. Juured – see on ikka esivanemate päritolumaa.

Kui juured on esivanemate päritolumaa, kuidas ometi siis see Ukrainas elav ja seal sündinud venelane vene juurtega on? Ukraina juurtega on, kui on ise Ukrainas sündinud ja tema vanemad Ukrainas sündinud-elanud.

Aga tean, et seda vaidlust võimegi vaidlema jääda. Rahvus, päritolu, kodakondsus – see on üks väga segaste piiridega temaatika, kus igaüks tunnetabki erinevalt. Näiteks paljud Eesti mitte-eestlased ei suuda mõista küsimust, et “aga mis rahvusest sa oled”. Ta räägib, et ta räägib kodus vene keelt, et tema vanemad sündisid Ukrainas, et tal on Eesti kodakondsus – aga mis rahvusest ta on, ta ise ka ei tea ja ta isegi ei saa aru, mida ma küsin. Rahvus on oluline väikestele rahvastele.

+13
-1
Please wait...

Postitas:
Anonymous

Mida sa mõtled? Eesti kuulus juba põhjasõjast alates kuni tsaarivõimu kukutamiseni Tsaari-Venemaa alla, Ukrainast osa veel varasemast ajast ehk 17. sajandist. Nii et see laienemisplaan ei ole ju kommunismiga seotud.

Päris ei saa nagu võrrelda nõukaaegset iseiseisva riigi annketeerimist ja keskaegset suurte riikide omavahelist maatükkide pärast kisklemist. Enne tsaari alla minemist ei olnud Eesti riiklikult iseseisev ja ei osatud tol ajal nagu nii mõeldagi, et peaks rahvuse järgi riigipiirid jooksma. Tänaselgi päeval on paljud rahvad omakorda osa mingist suuremast riigist ja ei protestigi peale üksikuste aktivistide no näiteks kasvõi Suurbritannias ja palju piisavalt näited Lääne-Euroopas. Ja siis mõtle Šveitsi peale, mis justkui erinevate suurte kultuuride ja keelte ristumiskoht, aga mingil põhjusel tekkis seal väiksel lapikesele vaatamata erinevustele oma ühendav x identiteet ja rahvus ka.

+13
-2
Please wait...

Postitas:
Draakonikaste

Mis siin segaseks jääb? Venekeelne inimene, kellel näiteks üks vanem ukrainlane, on ukraina juurtega. Eesti juurtega venelane – siis peaks omama mõnda eestlasest esivanemat. Vähemalt minu jaoks “juured” tähendab seda, et sul on mingist rahvusest esivanemaid – saksa juured, siis sakslasest esivanemad jne.

Oi, see on libe tee. Algame sealt, et mis on rahvus – rahvuse määratleb inimene ise. Oletame, et ma otsustan, et tahan olla šotlane, määratlen oma rahvuse šotlasena, kas see annab mulle Šoti juured? Ei anna, eks. Juurte puhul ei saa lähtuda rahvusest, vaid pigem ikka asukohast. Ukraina juurtega venelase all mõtlen mina Ukrainas elavat venelast – mitte läbisõidul olijat, aga seda, kelle esivanemad juba Ukrainas elasid. Sama lugu on Eesti juurtega venelasetega – kui ikka esivanemad juba Jurjevis elasid, siis on sul ka Eesti juured (ning tõenäoliselt ka kodakondsus).

Aga see polegi tegelikult tähtis. Tähtis on see, et millegipärast sa arvad, et Ukraina juurtega venelased on massiliselt Ukraina poolt ning mõjutavad “Ukraina sõprade” grupis minu ettekujutust venelaste meelsusest vales suunas – kuid Eesti juurtega venelased on südames putinistid ning on sõja poolt. Mu küsimus on, kas sa ise vastuolu ei näe ja kui näed, siis miks selline erinevus sinu arust eksisteerima peaks?

Sul on kõik sassis nagu körtpärtlisärk! eesti juurtega venelane on inimene, kelle esivanemad on eestlased aga mingil põhjusel on ta venestunud, nt kolinud elama venemaale ja minetanud eesti keele ja kultuuri näiteks siberis on tänaseni eesti juurtega venelasi – küüditatute järeltulijad, kes venestusid ja jäid sinna elama. Vene juurtega eestlane on venelane, kelle esivanemad on küll venelased, kuid ta on kolinud elama eestisse ja nö eestistunud, elab eesti keele ja kultuuriruumis. Sama käib ukraina kohta, ukraina juurtega venelane on ukrainlastest esivanematega venestunud inimene ja vene juurtega ukrainlane on inimene, kel on venelastest esivanemad kuid tema elab ukraina kultuuri ja keeleruumis.

Üldiselt on tänaseks minu jaoks sõna “venelane” solvang, hullem, kui neegrile neeger öelda, vat nii on puutin mõjutanud suhtumist sellesse rahvasse. Keeletargad peaksid normaalsete vene keelt emakeelena kõnelevate inimeste kohta mingi uue neutraalse sõna välja mõtlema. Sõna venelane on minu jaoks igaveseks määritud. Aga tõsi ta on, et neid päris lõpuni välja normaalseid venelasi on väga vähe ja varem või hiljem lööb jutust välja see, et tegelikult kõik, mis venemaa teeb on ikka õige ja õilis.

+24
-4
Please wait...

Postitas:
varskekartul

Eesti kuulus küll põhjasõjast alates tsaaririigi koosseisu, kuid siin kehtis Balti erikord. Valitsesid siin ikkagi balti-saksa aadlikud, seadusedki olid teised kui mujal impeeriumis. Alles 19.sajandi lõpul hakati siin jõuliselt venestama.

+13
0
Please wait...

Postitas:
masa

Siin küsiti normaalseid venelaste gruppe:

https://www.facebook.com/groups/326094650888881

https://www.facebook.com/groups/154851378035077

Mõlemas grupis saavad venelased ja eestlased suurepäraselt läbi, adminnid normaalsed ja modereerivad väga usinalt. Seega paluks mitte panna kõiki venelasi ühte patta (eriti käib see “geeniveaga rahvas” kirjutanud ja seda kommentaari laikinud kasutajate kohta – ega te ise ka väga palju paremad pole, kui need Tallinntsõ grupis eestlaste mustajad).

Nendes gruppides pole ühtegi sõjateemalist postitust, mille põhjal nenede meelsust saab hinnata. Normaalne venelane on juba see kes igas postituses ei sõimle? Latt on ikka päris madalal.

Panen kuhu patta tahan venelasi. Ei ole parem sõdaõigustavatest, imperialistlikest, tsaari kummardavatest venelastest? Kahtlen.

+12
-4
Please wait...

Postitas:
km70

Sul on kõik sassis nagu körtpärtlisärk!

Või siis on sul.

Sina pead juurteks rahvust, mina pean juurteks elukohta.

Kui Eesti juurtega venelane on see, kes elab Venemaal ning omab Eestis esivanemaid, siis selle loogika järgi polegi sul ju vaja otsida uut sõna normaalsete Eestis elavate venelaste jaoks – nemad on siis sinu loogika järgi ju eestlased, lihtsalt Venemaa juurtega 😀 Natuke rappa vist läks sul see mõte, eks?

Väga häirib mind sinu rahvusekesksus – mis mõttes on mingi rahvus sinu jaoks sõimusõna? Tule mõistusele.

+1
-27
Please wait...

Postitas:
kurimoor

Kui Eesti juurtega venelane on see, kes elab Venemaal ning omab Eestis esivanemaid, siis selle loogika järgi polegi sul ju vaja otsida uut sõna normaalsete Eestis elavate venelaste jaoks – nemad on siis sinu loogika järgi ju eestlased, lihtsalt Venemaa juurtega 😀 Natuke rappa vist läks sul see mõte, eks?

sa jätsid märkamata või pigem ignoreerisid sihilikult kohalikku kultuuriruumi integreerumise. see aga on määratlemise juures peamine.

+10
0
Please wait...

Postitas:
kurimoor

Väga häirib mind sinu rahvusekesksus – mis mõttes on mingi rahvus sinu jaoks sõimusõna? Tule mõistusele.

oled sa seda täna valmis ka ukrainlastele ette heitma?

+9
0
Please wait...

Postitas:
km70

sa jätsid märkamata või pigem ignoreerisid sihilikult kohalikku kultuuriruumi integreerumise. see aga on määratlemise juures peamine.

Ei, mis mõttes ma ignoreerisin? Kas Andrei Hvostov on sinu arust eestlaseks saanud, sest on integreerunud? Aga Andrei Popov? Kuid Artemi Troitski? Ruslan Trochynsky? Jätke inimesele ikka tema rahvus alles, onju. Ja juured.

oled sa seda täna valmis ka ukrainlastele ette heitma?

Ei, loomulikult ei heidaks ma neile seda ette. Kuid õigeks päris ka ei peaks. Aga ka nemad ei vihka venelasi (vähemalt mitte suurem osa neist), vaid putini pooldajaid.

+7
-5
Please wait...

Postitas:
kaiekast

Venelane jääb alati venelaseks, ei ole oluline millises kultuuriruumis ta on. Venelasest ei saa kunagi eestlast, ega ka vastupidi.

+19
-2
Please wait...

Postitas:
lehmalellepoeg

Siin küsiti normaalseid venelaste gruppe:

https://www.facebook.com/groups/326094650888881

https://www.facebook.com/groups/154851378035077

Mõlemas grupis saavad venelased ja eestlased suurepäraselt läbi, adminnid normaalsed ja modereerivad väga usinalt. Seega paluks mitte panna kõiki venelasi ühte patta (eriti käib see “geeniveaga rahvas” kirjutanud ja seda kommentaari laikinud kasutajate kohta – ega te ise ka väga palju paremad pole, kui need Tallinntsõ grupis eestlaste mustajad).

Nendes gruppides pole ühtegi sõjateemalist postitust, mille põhjal nenede meelsust saab hinnata. Normaalne venelane on juba see kes igas postituses ei sõimle? Latt on ikka päris madalal.

Panen kuhu patta tahan venelasi. Ei ole parem sõdaõigustavatest, imperialistlikest, tsaari kummardavatest venelastest? Kahtlen.

Ma ei ütle, et neis gruppides sõjavastaseid venelasi pole abi pakkumas, kujutan ette(või loodan), et neid on seal ikkagi enamik… aga seal võivad vabalt olla ka teistsuguse meelsusega inimesed. Sealsamas Tallintsõ grupis on näha, kuidas osad inimesed samal ajal nagu tunneks kaasa sõja eest põgenejaile, samas nood ka häirivad neid. Nagu see vägistamisvastane meeleavaldus oli – paljud naised seal kirjutavad, et nii inetu jms asi, mida teha, aga kui hakata küsima, et pooldate vägistamist või, siis öeldakse, et ei, lihtsalt, et meelt ei peaks avaldama. Tegelikult kui ma nüüd mõtlema hakkan, siis seal ka mitmed on kirjutanud, et nende meelest ei ole protestimine või meelsuse näitamine üldse ok, ka Ukr lipud, aga sama soojaga ütlevad, et nemad annetavad ja aitavad. Ühtlasi olen ma kindel, et paljud neist tunnevad põgenikele kaasa, lihtsalt nad ei arva, et venelased neid vägistavad-tapavad vaid hoopis need Ukraina enda natsid, see Azov jne.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kutsarhobusel

Kindlasti ei ole nad vähemus!!! Suur enamus mõtleb nii. Näita palun normaalsete venelaste gruppe. Venemaa saatkonna ees käis KUUS venelast plakatitega, see enamus või?

Normaalsed venelased ei moodusta rahvuse põhjal gruppe, selles nende normaalsus seisnebki!!

Mine vaata Ukraina sõprade gruppi – kõige aktiivsemad aitajad on seal vene nimedega inimesed ja neid on palju.

Kindel, et need ukrainlased või ukraina juurtega venelased ei ole?

Minu uudistevoogu jõudis täna postitus sealt grupist just tänu ühele Ukraina sõjapõgenikule. Noor naine. Ükski tuttav kohalik venelane pole sealt midagi jaganud.

Muudan. Postitus mitte Ukraina abistajate grupist, vaid sellest, millest teemaalgatus räägib.

0
0
Please wait...

Postitas:
Yanna68

Ei saa isegi öelda, et kooli ja poliitikute tegemata töö on see meelsus- kõik algab kodust.  Õppisin terve kooliaja  ajalugu nii nagu nõuka õpikud ette nägid-  ega uskunud sest midagi nagu ülejäänud klasski.  Sest kodus olid asjad selgeks tehtud Vabadussõjast, vene okupatsioonist, küüdiatmisest  ja muust.

Võib-olla kui oleks vene koolis äärmiselt karismaatiline ja tark õpetaja, kes Eesti ajalugu annab- no äkki siis mõne suudaks korda teha…

+9
-1
Please wait...

Postitas:
lehmalellepoeg

Ei saa isegi öelda, et kooli ja poliitikute tegemata töö on see meelsus- kõik algab kodust. Õppisin terve kooliaja ajalugu nii nagu nõuka õpikud ette nägid- ega uskunud sest midagi nagu ülejäänud klasski. Sest kodus olid asjad selgeks tehtud Vabadussõjast, vene okupatsioonist, küüdiatmisest ja muust.

Võib-olla kui oleks vene koolis äärmiselt karismaatiline ja tark õpetaja, kes Eesti ajalugu annab- no äkki siis mõne suudaks korda teha…

Käisin jälle vererõhku tõstmas seal. Juba mitme postituse all olen tähele pannud, kuidas inimesed ütlevad, et küüditajad olid eestlased ise. Et eestlased kaebasid massiliselt üksteise peale. Ja Lätis lätlased jne. Tundub, et see on see, mida neile siis koolis õpetatakse küüditamise kohta. Et ise tegime, venelased ainult ehitasid meie riiki üles.

+22
-1
Please wait...

Postitas:
BeataRatsanik

Lihtsalt küsimus:  kas keegi on näinud põgenikku, kes ütleb et ta ei oska vene keelt

+5
0
Please wait...

Postitas:
Andy

Lihtsalt küsimus: kas keegi on näinud põgenikku, kes ütleb et ta ei oska vene keelt

Kui jutt käib Ukraina põgenikest, siis mina ei ole näinud, kuigi tööl puutun nendega kokku iga päev. Enamiku puhul vene keel ongi ainuke keel, mida nad oskavad.

+5
-3
Please wait...

Postitas:
Yanna68

Lihtsalt küsimus: kas keegi on näinud põgenikku, kes ütleb et ta ei oska vene keelt

Kusjuures on. Olen vabatahtlik ja meie grupis oli mure, et ei saa põgenikuga suhelda, sest ta ei räägi midagi peale ukraina keele.   Sage see mure pole, aga on ette tulnud.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
nimetamats

Kusjuures on. Olen vabatahtlik ja meie grupis oli mure, et ei saa põgenikuga suhelda, sest ta ei räägi midagi peale ukraina keele. Sage see mure pole, aga on ette tulnud.

me olime ka paar aastat tagasi Lääne-Ukraina oblastites autotripil ja tekkis ka mitmel korral eriti noorte ukrainlastega olukord kus me ei saanud üksteisest aru kuna peale ukraina keele ei osanud nad mitte mingit muud keelt.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Futura

Kusjuures on. Olen vabatahtlik ja meie grupis oli mure, et ei saa põgenikuga suhelda, sest ta ei räägi midagi peale ukraina keele. Sage see mure pole, aga on ette tulnud.

Loen ja imestan. Kuhu on jäänud “kel janu, sel jalad” põhimõte. Miks abistaja muretseb, kas põgenik temast aru saab? Põgenik peaks ikka muretsema, kuidas ennast arusaadavaks teha.

Alati võiks põgenik eeldada, et eestlane räägib vaid eesti ja inglise keelt. Võib-olla ka soome, saksa, prantsuse, rootsi.
Umbkeelseid on meil niigi palju juba.

+5
-19
Please wait...

Postitas:
km70

Loen ja imestan. Kuhu on jäänud “kel janu, sel jalad” põhimõte. Miks abistaja muretseb, kas põgenik temast aru saab? Põgenik peaks ikka muretsema, kuidas ennast arusaadavaks teha.

Mina ka loen ja imestan. Kuhu on jäänud mõnede inimlikkus? Naised põgenevad lastega pommide ja surma eest, neil pole enam kodu, neil pole raha, riideid, süüa, lastel on haridus pooleli jäänud, naistel pole tööd või on see mitteerialane (õpetaja töötab ehitusel lammutajana!), nende mehed on sõjas või lausa surnud – ja sinu arust on kohutavalt oluline, et nad siin ise mingi tõlgi leiaks, eestlane ei tohi selleks teda aidata? Häbi ka on? Ilmselt mitte. Minul on sinu eest, ära muretse.

+19
-6
Please wait...

Postitas:
Futura

Mina ka loen ja imestan. Kuhu on jäänud mõnede inimlikkus? Naised põgenevad lastega pommide ja surma eest, neil pole enam kodu, neil pole raha, riideid, süüa, lastel on haridus pooleli jäänud, naistel pole tööd või on see mitteerialane (õpetaja töötab ehitusel lammutajana!), nende mehed on sõjas või lausa surnud – ja sinu arust on kohutavalt oluline, et nad siin ise mingi tõlgi leiaks, eestlane ei tohi selleks teda aidata? Häbi ka on? Ilmselt mitte. Minul on sinu eest, ära muretse.

Sina sõjapõgenikuna ilmselt räägiks endastmõistetavusega eesti keelt ja arusaamine on kellegi teise mure? Nii egoistlik ka olla ei saa.

+5
-12
Please wait...

Postitas:
eiteakes

me olime ka paar aastat tagasi Lääne-Ukraina oblastites autotripil ja tekkis ka mitmel korral eriti noorte ukrainlastega olukord kus me ei saanud üksteisest aru kuna peale ukraina keele ei osanud nad mitte mingit muud keelt.

Tegelikult on see hämmastav, kuidas Ukraina on suutnud paarikümne aastaga ukraina keelele üle minna. Mina käisin nõuk aja lõpus Lääne-Ukrainas, üsna Moldova ja Rumeenia piiri ääres, siis ei rääkinud seal keegi ukraina keelt välja arvatud mõned mutikesed külades. Linnades seda ei kuulnud, noored omavahel ei rääkinud, ainult vene keel, tegelikult ei mäleta isegi mingeid ukrainakeelseid silte poodides (aga võib-olla ma seda lihtsalt ei mäleta), see et ukraina keelt ei räägitud, tundus mulle nii imelik, et siiani meeles, meil ju räägiti ikka omas keeles ja ainult mõni väga kiuslik poemüüja võis sinuga vaid vene keeles rääkida.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
km70

Sina sõjapõgenikuna ilmselt räägiks endastmõistetavusega eesti keelt ja arusaamine on kellegi teise mure? Nii egoistlik ka olla ei saa.

Kui muud keelt ei oskaks, siis mis keelt rääkima sinu arust peaks? Pii-keelt? Mis egoismist sa räägid? Sina oled siin praegu väikekodanlik, pime ja egoistlik, mitte need hädas inimesed. Iga pisiasi, milles sina saad nende olemist kergemaks muuta, on neile kulda väärt. Või sa kardad, et nende heaolu ületab sinu oma, kui sina aitad neil end mõistetavaks teha sel raskel perioodil?

+15
-5
Please wait...

Postitas:
Futura

Kui muud keelt ei oskaks, siis mis keelt rääkima sinu arust peaks? Pii-keelt? Mis egoismist sa räägid? Sina oled siin praegu väikekodanlik, pime ja egoistlik, mitte need hädas inimesed. Iga pisiasi, milles sina saad nende olemist kergemaks muuta, on neile kulda väärt. Või sa kardad, et nende heaolu ületab sinu oma, kui sina aitad neil end mõistetavaks teha sel raskel perioodil?

Ühe sõjapõgenikuga olen töökohas kokku puutunud. Suhtlen temaga inglise keeles. Tuli üllatusena, et nad inglise keelt ei räägigi.
Kindel on aga see, et eesti keelest saaks ta veel vähem aru. Inglise keele kõla aga on ehk vähemalt filmidest, muusikast jm tuttav.

+1
0
Please wait...

Postitas:
km70

Kindel on aga see, et eesti keelest saaks ta veel vähem aru. Inglise keele kõla aga on ehk vähemalt filmidest, muusikast jm tuttav.

Mis su point on? Kui inimene ei oska inglise keelt, siis pole kasu sellest, et kõla filmidest tuttav on. Lahenduseks on otsida kas keegi tugiisikuks, kes oskab ukraina keelt või siis massiliselt kasutada google tõlget. Sinu arust on vale, et neid asju organiseerib abistav eestlane, mitte ukrainlane ise? Minu arust ei ole. Las ukrainlane lohutab oma last, mõtleb, kust elukohta leida, otsib tööd, otsib iseendale kriisiabi. Abistajad võivad muude argidetailidega aidata küll.

+9
-4
Please wait...

Postitas:
Futura

Mis su point on? Kui inimene ei oska inglise keelt, siis pole kasu sellest, et kõla filmidest tuttav on. Lahenduseks on otsida kas keegi tugiisikuks, kes oskab ukraina keelt või siis massiliselt kasutada google tõlget. Sinu arust on vale, et neid asju organiseerib abistav eestlane, mitte ukrainlane ise? Minu arust ei ole. Las ukrainlane lohutab oma last, mõtleb, kust elukohta leida, otsib tööd, otsib iseendale kriisiabi. Abistajad võivad muude argidetailidega aidata küll.

Kas sa teeskled teadmatust, et enamus neist on venelased ja kui mõni ka pole, siis iga ukrainlane saab aru vene keelest.
Kohalikke venelasi aga meil teadupoolest jätkub.

+3
-10
Please wait...

Postitas:
km70

Kas sa teeskled teadmatust, et enamus neist on venelased ja kui mõni ka pole, siis iga ukrainlane saab aru vene keelest. Kohalikke venelasi aga meil teadupoolest jätkub.

Ei saa iga ukrainlane aru vene keelest. Sellisest juhtumist just jutt ju oligi, sa ei mõistnud?

+8
-4
Please wait...

Postitas:
Futura

Kas sa teeskled teadmatust, et enamus neist on venelased ja kui mõni ka pole, siis iga ukrainlane saab aru vene keelest. Kohalikke venelasi aga meil teadupoolest jätkub.

Ei saa iga ukrainlane aru vene keelest. Sellisest juhtumist just jutt ju oligi, sa ei mõistnud?

Siis jääb inglise keel, arusaadav. On veel palju väikseid keeli, igal pool maailmas ei saa oma keelekillu oskamist taga nõuda. Meie ju ometi teame seda.

+2
-7
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 96 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Facebooki grupp “Таллиннцы”