Kas keegi oskab kommenteerida Saibi gluteenisisaldust? Kui koostise kohta lugeda, siis on seal eraldi ära toodud veel \”gluteen\” ning mulle jääb arusaamatuks, kas mõeldud on seda gluteeni, mis juba loomupäraselt rukkijahus sisaldub või on sinna veel midagi lisatud ning gluteenisisaldus on tavapäraselt suurem. Küsimus tekkis seoses seoses sellega, et nagu ma märganud olen, tekkib mul tavaliselt pärast Saibi söömist allergiline lööve.
Teema: Gluteenisisaldus Saibis
Ei oska küll öelda palju gluteeni Saibis on, kuid on olemas vaid kolm teravilja, mis gluteeni ei sisalda: hirss., riis ja tatar. Ülejäänud teraviljad kõik sisaldavad gluteeni. No vaevalt seda lisatakse. Miks peaks.
Ma arvan, et see on lihtsalt eraldi ära toodud \”puuadst ette ja punaseks\”-raames ehk: toode sisaldab gluteeni. Kui sul tekitab probleeme gluteen, siis peaks tekitama ka muude toodetega. Kui muudega ei tekita, võib asi olla mõnes muus aines. pakun umbropsu, sest Saibi koostist ei tea – mõni jahuparandaja, kergitaja jmt.
Lisaks eelpool nimetatule on gluteenivaba teravili ka mais. Eksootilisematest amarant, kinoa.
Vabalt võib olla gluteeni lisatud. Gluteen on ju oma olemuselt kleepvalk, mis aitab pärmitaignal kerkides muutuda kohevaks ja õhuliseks, mida ka puhtast rukkijahust Saib ju on.
Rukkijahus on võrreldes nisujahuga loomulikku gluteeni vähem. Ilmselt ongi rukkijahust Saibi saiataoline tekstuur saavutatud gluteeni lisamisega.
[small]Jaagular kirjutas:[/small]
[tsitaat]Vabalt võib olla gluteeni lisatud. Gluteen on ju oma olemuselt kleepvalk, mis aitab pärmitaignal kerkides muutuda kohevaks ja õhuliseks, mida ka puhtast rukkijahust Saib ju on.
Rukkijahus on võrreldes nisujahuga loomulikku gluteeni vähem. Ilmselt ongi rukkijahust Saibi saiataoline tekstuur saavutatud gluteeni lisamisega.[/tsitaat]
Jah, nimelt selline mõte mul peast läbi käiski, et gluteeni on lisatud n-ö saiataolise pehmuse saavutamiseks. Põhimõtteliselt saab ju nisujahust gluteeni eemaldada küll ja võimalik, et seda \”tootmisjääki\” kasutatakse muudes toodetes, antud juhul siis nt Saibis. Üldiselt peaks vist tootjale lausa helistama ja üle küsima. Iseasi muidugi, kas nad vastavad…
Päris kindlasti on SAIBis sisalduv gluteen nisujahu gluteen, teeb sellest \”saiast\” mitte nii tervisliku, kui reklaamitud on. Ja Kägu 15.43 kirjutab õieti, et seda lisatakse pehmuse saavutamiseks. Kõik kasulik, mida sinna rukkijahuga lisati nulliti ära gluteeniga, aga seda arusaadavalt tootja ei reklaami. Nii palju siis saia või saibi tervislikkusest.
Hm, jah, oleks aus, kui nad fraasi \”100% rukkijahust!\” kõrvale lisaksid siiski ka hoiatuse, et \”Sisaldab nisugluteeni!\”. Mina seda koostist varem ei vaevunudki uurima, vaid lähtusin sellest, et 100% rukkijahust, ja kuna nisu vastu olen allergiline, siis rõõmustasin nisujahuvaba toote üle. Aga tuli välja, et tegemist on hoopis Trooja hobusega:)
Võiks ju selle küsimusega otse tootja poole pöörduda…
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.