Olin kaks nädalat puhkusel. Puhkusele minnes mulle uue kuu töögraafikut ei antud ning kuna tavaliselt ongi see graafikute jagamine neil viimase minuti teema, siis lihtsalt eeldasingi, et küllap mulle puhkuse keskel teada antakse (umbes puhkuse keskpaiku oleksid pidanud ajaliselt graafikud väljas olema). Käes oli nädalavahetus, minu puhkuse viimased päevad ja esmaspäevast alates puhkus läbi. Pühapäeva õhtul sain ülemuselt sõnumi “Tere! Sinu vahetus homme hommikul kell 7”.
Töölepingus kirjas eraldi punkt, et tööandja on kohustatud töötajat teavitama uue graafiku olemasolust vähemalt 3 tööpäeva varem. Ehk siis, olles veidi ärritunud sellisest tööle kutsumise teatest saatsin sõnumi vastu, sõnasõnalt vast siia ei kirjuta, aga tõin ka välja selle vähemalt kolme päeva punkti lepingust ja et õhtul järgmise hommiku tööpäevast teada anda on pisut mõtlematu. Sain koheselt kõne, kus ülemus mu näo täis sõimas, et ta ei teadnudki, et ma nii ennast täis ja ülbe olen ning et graafiku teada saamine on minu probleem ja tema niigi tuli mulle vastu, kui mulle sõnumi saatis(?). Anne (suvaline nimi) küll küsis puhkuse ajal ise oma graafikut. Vaat, nali on selles, et kui ma olen jooksnud ja küsinud graafikuid, sest mul on vaja seda või toda kuskile tööpäevade vahele planeerida, siis küll on pooleli ja küll saab ja mis sa pärid, me ju ise toome. Aga nüüd on probleem, et ma ootasin.
Kuna ma olen üldiselt selles seapesas üks väheseid töölisi, kes ajab taga täpsust ja korrapärasust ja olen pidanud korduvalt teiste vigu lappima ja mul sellest kõigest nii kõrini on, siis panin esimesel tööpäeval peale puhkust lahkumisavalduse lauale.
Kas reageerisin üle? Oleksin pidanud leppima sellise lühikese “graafiku” teatamisega? Neil oleks olnud võimalus mulle suisa meilile saata graafik, aga milleks..
Esileht › Tööelu, raha ja seadused. › Graafikuga töö, peale puhkust
Teema: Graafikuga töö, peale puhkust

Minu arust on igati elementaarne, et tööandja teavitab uuest graafikust töötajaid ise. Sama hästi võiks öelda, et palk makstakse ka siis kui ise küsid. Kui mina jooksva graafikuga töötasin, siis saadeti alati kõigile meili peale, ise küsisime vaid siis kui mõnikord graafik tavapärasest hilines ja siis oli sellel ka alati mingi põhjus (nt oodati mõne töötaja haiguslehe lõppemise kohta infot vms). Miks ta siis sulle üldse sõnumi saatis? Sa ju ei küsinud kas võid esmaspäeval kell 7 tööle tulla.

ilmselgelt reageerisid üle
kas tavaliselt saadetakse graafik meilile? kui ei, siis peaksid ise enne puhkuse lõppu graafiku vastu huvi tundma. graafikust teatamine on ka see, kui uus graafik pannakse stendile üles ja kõik saavad seda sealt vaadata – sina seda ei teinud. ei pea isiklikult igale töötajale graafikut andma ning see, et ülemus sulle sellise sms-i saatis, oli pigem temapoolne hea tahte märk, kui sai teada, et sa pole vahepeal töö juures käinud ja ei pruugi uut graafikut näinud olla

sellest kõigest nii kõrini on, siis panin esimesel tööpäeval peale puhkust lahkumisavalduse lauale.
Kas reageerisin üle? Oleksin pidanud leppima sellise lühikese “graafiku” teatamisega? Neil oleks olnud võimalus mulle suisa meilile saata graafik, aga milleks..
Oleks või poleks, mis seal enam takkajärgi arutada, kui lahkumisavaldus juba esitatud. Tahtsid ära tulla, siis tahtsid.
Kui töökoht oleks mulle sobinud, siis ma oleks paar päeva enne puhkuse lõppu helistanud ja küsinud, mis kell esmaspäeval tööl pean olema ja kõik.

Kuna ma olen üldiselt selles seapesas üks väheseid töölisi, kes ajab taga täpsust ja korrapärasust ja olen pidanud korduvalt teiste vigu lappima ja mul sellest kõigest nii kõrini on, siis panin esimesel tööpäeval peale puhkust lahkumisavalduse lauale.
No “täpne ja korrapärane” töötaja oleks ikka ise oma töögraafiku vastu huvi tundnud, mitte ootanud 24. tunnini, kuni ülemus selle saadab. Täpne ja korrapärane – my ass!

Kuna sul on sealsest töökorraldusest kõrini, siis oli ainuvõimalik anda lahkumisavaldus ja otsida sobivam koht.

No “täpne ja korrapärane” töötaja oleks ikka ise oma töögraafiku vastu huvi tundnud, mitte ootanud 24. tunnini, kuni ülemus selle saadab. Täpne ja korrapärane – my ass!
Vaata, siin on sul õigus. Pooleldi. Ma olengi oma töös väga korrektne, meeldib leida uusi lahendusi kuidas töökorraldust meeldivamaks muuta mitte ainuüksi mulle endale, vaid ka teistele. Olen valmis teisi abistama ja vastu tulema paljudes asjades. Aga ma ei ole selle eest kordagi tunnustust saanud, vastupidi, ainult tööd visati nina alla juurde. Tee ära, sa saad ju kõigega rutem valmis. Tee ära, sul tuleb paremini välja. Tee ära, ma teisi ei usalda seda tegema jne jne. Ja nüüd tegelikult mõtlesingi pikalt töölt lahkumisele, sest selline tööl käimine on lihtsalt.. muserdav? Ja mitte eriti motiveeriv. Seepärast jah, nimelt ei võtnudki ise ühendust, ei uurinud graafikut. Sest ma 90% tõenäosusega teadsin, et nad ei teavita mind, kuigi on kohustatud. Ja siis on mul “põhjus” lahkuda, peale rahulolematuse muidugi. Vot

Kui sulle öeldi, et teed kiiremini, paremini, sind saab usaldada, siis tegelikult ju tunnustati küll.
Ise oleksin aga väga häiritud, kui saaksin eelmise päeva õhtul alles teada, et pean järgmise päeva varahommikul tööl olema.

Seepärast jah, nimelt ei võtnudki ise ühendust, ei uurinud graafikut. Sest ma 90% tõenäosusega teadsin, et nad ei teavita mind, kuigi on kohustatud. Ja siis on mul “põhjus” lahkuda, peale rahulolematuse muidugi. Vot
nagu liivakastis mängiv mudilane
loodetavasti on sul uus töökoht valmis vaadatud, kuhu kuu aja pärast tööle minna.
tööandja ei pea sind personaalselt teavitama, vaid kõigile kättesaadavasse kohta graafiku üles panema. lisaks tööandjale on ka töötajal kohustused, sh olla kursis, millal on tema töövahetus.
tõenäoliselt oled sa tavaline pemüüja, kellel saab selverist siiber ja läheb nüüd kuu aja pärast rimisse ja kui seal ka üle viskab, siis on valikus veel prisma ja maxima, kuhu alati kassapidajaid otsitakse, st uue koha leidmine ei ole probleem

Seepärast jah, nimelt ei võtnudki ise ühendust, ei uurinud graafikut. Sest ma 90% tõenäosusega teadsin, et nad ei teavita mind, kuigi on kohustatud. Ja siis on mul “põhjus” lahkuda, peale rahulolematuse muidugi. Vot
nagu liivakastis mängiv mudilane
loodetavasti on sul uus töökoht valmis vaadatud, kuhu kuu aja pärast tööle minna.
tööandja ei pea sind personaalselt teavitama, vaid kõigile kättesaadavasse kohta graafiku üles panema. lisaks tööandjale on ka töötajal kohustused, sh olla kursis, millal on tema töövahetus.
tõenäoliselt oled sa tavaline pemüüja, kellel saab selverist siiber ja läheb nüüd kuu aja pärast rimisse ja kui seal ka üle viskab, siis on valikus veel prisma ja maxima, kuhu alati kassapidajaid otsitakse, st uue koha leidmine ei ole probleem
No ilmselgelt ei ole see graafik kuskil töötajatele kättesaadavalt üleval ja teemaalgataja ei kurda siin, et miks talle personaalselt graafikut ei saadetud. Kui teksti süveneksid saaksid ise ka aru.

No ilmselgelt ei ole see graafik kuskil töötajatele kättesaadavalt üleval ja teemaalgataja ei kurda siin, et miks talle personaalselt graafikut ei saadetud. Kui teksti süveneksid saaksid ise ka aru.
teemaalgataja oli ju kuu keskkohani puhkusel ja nimelt ei tundnud ise huvi, millal peale puhkust tööle peab minema. uue kuu graafik tehakse üldiselt eelmise kuu lõpus, seega oli teemaalgatajal võimalus seda ka ise vaatama minna või mõne kolleegi käest küsida

Aga mis siis oleks saanud, kui ülemus ei oleks sulle sõnumit saatnud? Kas sa siis oleks ka lihtsalt pärast puhkust kodus istunud ja oodanud, kuni keegi tööle kutsub, ilma et oleks ise uurima hakanud?

Neile, kes sellele rõhuvad, et mul oli ju aega kohapeale minna ja üleval olevat graafikut vaadata või küsida – esiteks, meil ei olnud graafikud avalikult üleval ja kõigile näha, teiseks ei saanud ka kohapeale minna, sest olin reisil. Koju jõudsingi pühapäeval, millest järgmine päev oli juba puhkusevaba. Ülemus oli sellest teadlik, et mind nii pikalt ei ole. Tegelikult üldse oli naljakas see, et puhkust planeerisin juba pool aastat varem ja andsin sellest ka ülemusele teada, sest tegelikult oli mul vaja pisut üle kahe nädala ja leppisime kokku, et puhkusele lähen poole nädala pealt. Siis, kui tuli kätte aeg, et pabereid allkirjastada, kus ülemus minu puhkuse kirja saanud on, siis ütles et näed vaatasin siin üle ja tegelikult sa ei tohikski nii palju puhkust saada järjest, maksimum on siiski eranditult kaks nädalat. Aga tulen sulle vastu ja võimaldan sulle selle puhkuse, aga kindlasti pead sa meeles pidama, et sulle selliselt vastu tuldud on. Tuleb mulle vastu, kuigi oli olukorraga ligi pool aastat kursis ja nõus.
Ja ühele käole vastuseks, kes arvab et ma lendan nagu liblikas maxima õielt selveri õiele, siis ei ole tegu toidukauplusega ning antud kohal olen olnud üle kahe aasta. Nagu ikka, algus oli ilus

Minu arust on samas justkui loogiline, et kui kaks nädalat ja peale ära oldud puhkusel siis isegi graafiku järgselt ongi justkui järgmine päev tööpäev normaalne, sest tahavad ju ka teised vabu päevi ja puhata.
Samas on ka loogiline, et töötaja ise muretseb oma töö pärast, kuigi jah, kui tööandjalt ei võtnud tükki küljest saata päev enne sõnum oleks võinud ta seda teha ka nädal vmt enne. Iseasi, kas see sinu jaoks oleks midagi muutnud?
Aga kui avaldus lauale pandud, mis enam jonnida. Töösuhe tihti ongi vastutulekute küsimus. Seekord oli sinu jonn, et sa ei küsi ja sind ei huvita.

Hea teemaalgataja, palun täpsusta, kuidas teile tavaliselt uue kuu graafik teatatakse, siis ei pea teised arvama ja pakkuma variante.
Hetkel tundub, et sa lihtsalt tahtsid töölt ära tulla ja tegemist nö otsitud põhjusega ja seega reageerid üle.
Kui teil aasta algul kinnitatud puhkusegraafikut ei ole, siis 2 nädalat enne avaldus ja lähedki puhkusele, pole tähtis, mis ülemus ütleb.

Minu meelest 100% reageerisid üle. Olid reisil ja siis? Polnud mingitki vòimalust saata mõnele töökaaslasele meil vòi sms, et ole hea, edasta mulle järgmise kuu graafik? Kui ülemus ei oleks sònumit saatnud, mis oleksid jäänudki siis koju ootama, millal keegi su tööle kutsub vòi? Tòeline lumehelbeke ikka.

Minu jaoks on täiesti absurdne, et töögraafikuid nii lühikest aega ette valmis tehakse ja teada antakse. Eriti antud juhul, kui ülemus teadis,et alluv on reisil.
Arvestades, kuidas töö muutunud ajas, siis osad tööandjad elavad orjaajastul, kus alluv peab kõigega nõus olema ja oma arvamus puuduma.
Tean, sest töötan ise samasuguses kohas.
Samuti peaks olema tööandja asi, et tal oleks iga päev töötajad kohal. Seega peaks ikka ise teavitama, mitte eeldama, et töötajad saavad kuskilt teada.

Minu meelest on ka imelik rahulikult kodus istuda ja töölemineku aja kohta mitte huvi tunda. Ja siis olla veel pettunud, et kohe puhkuse lõppedes tööle minema pead …

Ehk siis, olles veidi ärritunud sellisest tööle kutsumise teatest saatsin sõnumi vastu, sõnasõnalt vast siia ei kirjuta, aga tõin ka välja selle vähemalt kolme päeva punkti lepingust ja et õhtul järgmise hommiku tööpäevast teada anda on pisut mõtlematu.
justnimelt kirjuta siia see sõnum sõna sõnalt ja täpselt.
kui palju sa ülemust igale poole saatsid ja muidu sõimasid.

Mulle tundub ka, et see sinu isiklik jonn. Sa juba enne puhkusele minekut oled võtnud ülemuse suhtes mingi hoiaku ja nii ongi ja nüüd jonnid. Võibolla tal polnud veel enne sinu puhkusele minekut graafik valmis ja kui sai sellel ajal, kui sa puhkasid siis ei tahtnud sind segada. Ning hmm, eeldas, et sa ikka tuled tööle, kui puhkus läbi. Mille pärast sa tige oled?? Ma ikka ise lähen tööle, kui puhkus läbi ja tööpäev käes.

Sellega olen nõus, et puhkuse ajal ei peaks oma graafikut vahtima, puhkus peaks olema puhkamiseks. seega võiks puhkuselemineja kas kohe teada, millal ta järgmine tööpäev on või kui see pole võimalik, siis võiks keegi teda kolm päeva ette vms teavitada, millal ta tööpäev on. Aga loomulikult oleks normaalne eeldada, et esimene puhkusevaba päev on tööpäev, seega vihastamiseks mu arust ka põhjust eriti polnud. Samas võib inimene ka ilma igasuguse põhjuseta töökohast lahti ütelda, see on tema õigus.

Siis, kui tuli kätte aeg, et pabereid allkirjastada, kus ülemus minu puhkuse kirja saanud on, siis ütles et näed vaatasin siin üle ja tegelikult sa ei tohikski nii palju puhkust saada järjest, maksimum on siiski eranditult kaks nädalat. Aga tulen sulle vastu ja võimaldan sulle selle puhkuse, aga kindlasti pead sa meeles pidama, et sulle selliselt vastu tuldud on. Tuleb mulle vastu, kuigi oli olukorraga ligi pool aastat kursis ja nõus.
See oligi nõme koht nõmeda ülemuse tõttu. Mis mõttes on see vastutulek, kui saab üle 2 nädala järjest puhkust? Tegelikult peab tööandja võimaldama 2 nädalat minimaalselt järjest, kui töötaja nii soovib. Töölepingu seadus ütleb nii: Põhipuhkust antakse osadena üksnes poolte kokkuleppel. Vähemalt 14 kalendripäeva puhkust peab töötaja kasutama järjest. Tööandjal on õigus keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks. Kasutamata puhkuseosa viiakse üle järgmisesse kalendriaastasse. (§ 68)
Aga konkreetne juhtum: peale puhkust minnakse ju ikkagi tööle. Tavaliselt kohe järgmisel päeval kui puhkus lõppeb. Kas teil tavapäraselt ei alga töö kell 7? Kui on vahetustega töö ja kell 7 on tööpäeva algus sama tõenäoline kui kell 14 (või mis ajal teine vahetus algab), siis oleks küll elementaarne, et tööandja (esindaja) informeerib mis kellaks on vaja kohale ilmuda.
Nii et see hiline teavitus pole mu meelest iseenesest nii ebaviisakas midagi, küll aga graafiku õigeaegne puudumine/edastamine ja ülemuse suhtumine töötaja(te)sse.

See oligi nõme koht nõmeda ülemuse tõttu. Mis mõttes on see vastutulek, kui saab üle 2 nädala järjest puhkust? Tegelikult peab tööandja võimaldama 2 nädalat minimaalselt järjest, kui töötaja nii soovib. Töölepingu seadus ütleb nii: Põhipuhkust antakse osadena üksnes poolte kokkuleppel. Vähemalt 14 kalendripäeva puhkust peab töötaja kasutama järjest. Tööandjal on õigus keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks. Kasutamata puhkuseosa viiakse üle järgmisesse kalendriaastasse. (§ 68)
jah, puhkust saab jagada vaid poolte kokkuleppel, aga seda pikka/pikemat puhkust ei pea andma suvel (v.a väikelaste vanemad), vaid tööandja võib selle anda sulle ka nt märtsis või oktoobris

Ma arvan, et tegid õigesti, et lahkumisavalduse andsid. See ettevõte, kes isegi töögraafikuga seonduvat suhtlust normaalsel moel korraldada ei suuda, jookseb varem või hiljem omadega ummuksisse. Graafiku meilile saatmine ja puhkajale tema esimesest tööpäevast varakult teada andmine on ju nii elementaarsed ja lihtsad tegevused, et seal pole midagi isegi arutada mitte.

Ja siis on mul “põhjus” lahkuda, peale rahulolematuse muidugi. Vot
Miks üldse siis see teemaalgatus? Küsid, kas reageerisid üle selle konkreetse olukorra osas, aga tegelikult tahtsid juba varem lahkuda ja nüüd said poolkõva “põhjuse” ka selleks.
Kõik OK ju, nii nagu soovisid?

Esileht › Tööelu, raha ja seadused. › Graafikuga töö, peale puhkust