Esileht Kodunurk Guljašš ebaõnnestus – liha kõva

Näitan 20 postitust - vahemik 1 kuni 20 (kokku 20 )

Teema: Guljašš ebaõnnestus – liha kõva

Postitas:
Kägu

Olen algaja kokk.Otsin Maximast sea abaliha.Lõikasin väikesemateks tükkideks.Hautasin pannil liha 1.5 tundi.Lisasin maitseained+tomatipasta.Vaatasin et liha oleks koguaeg üleni vedelikus.Nüüd süües avastan et osa liha on mõnusalt pehme ja teine osa nagu kuiv ja väga kõva.Miks nii? Liiga kaua hautasin? Või liiga vähe ikka? Poes oli saada ka sea kaelakarbonaadi kuid leidsin et guljašši jaoks ehk liiga rasvane…?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

võib-olla on need kõvemad kohad sidekude – selline valkjas ja üsna kõva ollus, mis ei küpsegi pehmeks.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kindla peale minek guljashi tegemisel on kalkuliniliha, alati on pehme ja maitsev jäänud.

+1
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

Esmalt – kõik taandub tooraine kvaliteedile. Kui sul oli ühtlase koega tükk, siis mina isiklikult ütleksin, et sa hautasid seda küll vähemalt kaks, aga olenevalt tükkide suurusest võib-olla ka kolm korda nii kaua, kui vaja. Vaevalt, et sa ju rusikasuurused tükid lõikasid.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suht igasuguse liha saab mu meelest maitsvaks lihakastmeks, kui kaua hautada. Algul kuumal pannil lihtükid pruunistada (=mahlad kinni) ja siis hautad, kaua viitsid, kaste läheb aina maistvamaks. Hautamisel peab vedelikku olema vähe (lihatükid u poolest saadik vedelikus) kaas peal ja kuumus väga tasane.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suht igasuguse liha saab mu meelest maitsvaks lihakastmeks, kui kaua hautada.

Mina hautasin ükskord ühte veisestrooganovi 3 tundi ja ei läinudki pehmeks. Ma ei tea, kas üle saab ka hautada või mis tal viga oli, igatahes hautasin ja hautasin, ikka nagu tallanahk. Rohkem pole olnud sellist asja.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Poes oli saada ka sea kaelakarbonaadi kuid leidsin et guljašši jaoks ehk liiga rasvane…?

.

Ei ole liiga rasvane, väga paras on ja sellega just järgmine kord proovigi. See Maxima kaelakarbonaad on üllatavalt kvaliteetne (oma pea olematu hinna kohta).
Kuubikud pannile, kuuma, et särisevad ja pruuniks, siis sibul peale sulatada, kõik koos puljongisse, tomatipasta ka – ja 20 min. hautamist ja valmis. Liha jääb maitsev ja mõnusalt krõmps. Ei ole tallanahk.
Abalihaga saab ka, aga peabki kauem hautama.

+1
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Liha jääb maitsev ja mõnusalt krõmps.

Viimane asi, mida ühelt hautatult lihalt tahta, on see, et see krõmpsuks hamba all.

+10
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kaelakarbonaad on parem, sest see ei ole puhas fileelihas. Pakun, et kõvaks ja tuimaks ja üleküpsetatuks muutusid need tükid, mis olid filee ehk kus pole just rasvainet ega kõõluseid vahel. Sama kehtib ka kõikide lahjade fileetükkide puhul (kana, veis), et kaua küpsetades muutub puiseks. Fileed tuleb küpsetada ainult kuni küpsuseni (või lausa rare). Hautades muutuvad just need mainitud kõõluseosad ja sidekiud pehmeks ja mõnusaks, need annavadki hautatud lihale mahlasuse (osso buco jms), aga vähe küpsetades jäävad need kõvaks.

Korralikku kaelakarbonaadi guljassiks saab suussulavaks küll tunduvalt vähema ajaga.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

 

Viimane asi, mida ühelt hautatult lihalt tahta, on see, et see krõmpsuks hamba all.

Ilmselt lisaks tervetele hammastele puuduvad sul ka elementaarsed teadmised kulinaariast kui sellisest.

Inimene on hammastega loom ning talle meeldib närida. Pooltoores loomaliha on krõmps, aldente pasta on krõmps, kõikvõimalikud juurikad, ahjukartulid, isegi õigesti tehtud searibi jne – neid kõiki ongi meeldiv süüa.

Aga samas, muidugi, sa võid oma köögis kõik liha pudruks keeta, pasra samuti, kindluse mõttes võid kõik veel hakklihamasinast ka läbi lasta. Ja siis kõik oma hambutud seda putru sööma kutsuda.

+1
-18
Please wait...

Postitas:
Kägu

Viimane asi, mida ühelt hautatult lihalt tahta, on see, et see krõmpsuks hamba all.

Ilmselt lisaks tervetele hammastele puuduvad sul ka elementaarsed teadmised kulinaariast kui sellisest.

Inimene on hammastega loom ning talle meeldib närida. Pooltoores loomaliha on krõmps, aldente pasta on krõmps, kõikvõimalikud juurikad, ahjukartulid, isegi õigesti tehtud searibi jne – neid kõiki ongi meeldiv süüa.

Aga samas, muidugi, sa võid oma köögis kõik liha pudruks keeta, pasra samuti, kindluse mõttes võid kõik veel hakklihamasinast ka läbi lasta. Ja siis kõik oma hambutud seda putru sööma kutsuda.

Ohsa, kus nüüd vingatas. Närvid läbi ilmselt.

Krõmps on selle kohta muidugi sobimatu sõna. Krõmpsuks hautatud liha. Oma TPI toidutehnoloogia õppeaja ja 14 aastase restoranipraktika jooksul kuulen seda küll esimest korda. Mõnus krõmps hautatud liha….:-)

Ma saan aru küll mida sa räägid, kuigi eks terminoloogiaga ole sul probleeme. Loomulikult peab toidul olema talle iseloomulik tekstuur. Aga hautatud liha kohta komplimendina KRÕMPS öelda on sama hea, kui kiita kisselli öeldes, et see on nii mõnusalt klimpis. Ja mõelda selle all seda, et kissellis on marjad terveks jäänud.

Lihatoodete töötlemisel on üldiselt lubamatu, kui inimene hammustab arvatavalt pehmet lihatükki ja seal sees on krõmps.

+12
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nja. Tellid restoranis veiseliha ja kui küpsusastme kohta küsitakse, siis ütled, et krõmpsuvalt paluks.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Viimane asi, mida ühelt hautatult lihalt tahta, on see, et see krõmpsuks hamba all.

Ilmselt lisaks tervetele hammastele puuduvad sul ka elementaarsed teadmised kulinaariast kui sellisest.

Inimene on hammastega loom ning talle meeldib närida. Pooltoores loomaliha on krõmps, aldente pasta on krõmps, kõikvõimalikud juurikad, ahjukartulid, isegi õigesti tehtud searibi jne – neid kõiki ongi meeldiv süüa.

Aga samas, muidugi, sa võid oma köögis kõik liha pudruks keeta, pasra samuti, kindluse mõttes võid kõik veel hakklihamasinast ka läbi lasta. Ja siis kõik oma hambutud seda putru sööma kutsuda.

Kas eesti keel pole su emakeel?
Krõmps liha võib olla mingisugune kuivatatud liha või praetud peekon, aga kindlasti mitte HAUTATUD liha. Hautatud liha peaks siiski olema pehme, kahvli otsas lagunev, mahlane, maitsetest küllastunud. Untsu läinud või halvasti tehtud hautatud liha võib muidugi olla ka nt kuiv, vintske, toores, kummine jne, aga vot KRÕMPSUKS saab ta küll ainult siis muutuda, kui pott nii kauaks hauduma jääb, et põlema läheb. Ja siis on krõmps liha küll kõige tagumisem asi, millele tähelepanu juhtida.

PS. Ka väljend “krõmps pasta” viitab tooretele spagettidele, mitte ideaalselt valmistatud al dente keedetud makaronidele. Küll aga nõustun, et juurviljad võivad (peaksid) olema peale kuumtöötlemist veel natuke krõmpsud. Sellega panid terminoloogiliselt täppi 😛

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Al dente pasta ei ole krõmps. See ei krõmpsu hamba all 🙂

Kui rääkida krõmpsuvast lihast, siis krõmpsuda saaks ainult paneering või ülimalt kuivaks vinnutatud liha või praetud/ahjuküpsetatud peekon. Kõikidel muudel kordadel on hamba all krõmpsuv liha jube avastus. Meenuvad nõuka ajal need mingid soonetükid, mis guljaši sisse ööklates ära peideti. ja siis hamba al krpmsati-krõmpsati tegid. Muide – krõmpsud makaronid on lihtsalt toored.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Inimene on hammastega loom ning talle meeldib närida. Pooltoores loomaliha on krõmps, aldente pasta on krõmps, kõikvõimalikud juurikad, ahjukartulid, isegi õigesti tehtud searibi jne – neid kõiki ongi meeldiv süüa.

Venelased ütlevad lillede kohta ka ‘krõmps’ – näiteks sellised hästi värsked krudisevad tulbid. Pakun, et sa ei ole eestlane, kui toidust rääkides sellise keelevea teed.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ilmselt lisaks tervetele hammastele puuduvad sul ka elementaarsed teadmised kulinaariast kui sellisest.

Inimene on hammastega loom ning talle meeldib närida. Pooltoores loomaliha on krõmps, aldente pasta on krõmps, kõikvõimalikud juurikad, ahjukartulid, isegi õigesti tehtud searibi jne – neid kõiki ongi meeldiv süüa.

Aga samas, muidugi, sa võid oma köögis kõik liha pudruks keeta, pasra samuti, kindluse mõttes võid kõik veel hakklihamasinast ka läbi lasta. Ja siis kõik oma hambutud seda putru sööma kutsuda.

Väga krõmps. 😀 😀

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No kas saite kõik venelast pekstes oma vaimse orgasmi kätte?

Või, tõepoolest te ei saanud aru, mis jutu point oli?

0
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei ole venelane ilmselgelt. -ma ja -da tegevusnimed on õigesti, komad on eesti keelele kohaselt. Lihtsalt ülbik.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ainus, kes teisele halvasti ütles, oli see krõmps ise ju. Teised vaid selgitasid, miks see sõna ei sobi, aga krõmps süttis seepeale ja hakkas halvasti ütlema.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas osa potist ei saanud ehk kuuma ja ühe ääre tükid polegi ehk nii küpsed?

0
0
Please wait...

Näitan 20 postitust - vahemik 1 kuni 20 (kokku 20 )


Esileht Kodunurk Guljašš ebaõnnestus – liha kõva