Esileht Kodunurk Hakkaks säästlikult elama

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 208 )

Teema: Hakkaks säästlikult elama

Postitas:
Kägu

Tegin proovi – ostsin pühapäeval 2,5 kg kana. Tegin praadi ja pere sai kõhu täis. Eile tegin kanast pastarooga ja jälle söök olemas. Õhtul rüüstas teismeline järgijäänud kana nii ära, et tänaseks ei jäänud midagi järgi.
Proovin nüüd seda nippi, et kulutan nädalas pere söögirahaks 100 eurot. Tegin menüü, käisin hulgilaos, ostsin söögikraami – arve läks 53 eurot, üle poole käinud. Vaatame kas peame nädala vastu.

+13
-12
Please wait...

Postitas:
Kägu

No selle ärarüüstatud kana kontidest oleksid saanud veel ühe toidukorra jagu kanapuljongit keeta, millest supi teha. Ma küll ei proovi teha ühest kanast viite toitu, aga ahjukana kondid ja praemahlad kogun küll kanapuljongi tegemiseks kokku. Kui kohe ei viitsi, siis panen sügavkülma ootele, kahe kana kontidest saab juba sellise potitäie, mida sööb mitu päeva.

+15
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

No selle ärarüüstatud kana kontidest oleksid saanud veel ühe toidukorra jagu kanapuljongit keeta, millest supi teha. Ma küll ei proovi teha ühest kanast viite toitu, aga ahjukana kondid ja praemahlad kogun küll kanapuljongi tegemiseks kokku. Kui kohe ei viitsi, siis panen sügavkülma ootele, kahe kana kontidest saab juba sellise potitäie, mida sööb mitu päeva.

Kas sa keedad need kondid läbi?

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mul tekkis sama küsimus. mis sealt ahjust läbi käinud kontidest veel välja keeta on? minu peas on see järjekord siiamaani ikka niipidi olnud, et kõigepealt  keedad puljongi ja seejärel saad selle kanaga mida iganes muud teha. ahjukana konte ei ole ma osanud millekski kasutada.

+12
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

võib jah läbi keeta. Ka Anni Arro oma kokaraamatus tegi borshi pardiprae jäänustest.

+6
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minule meeldib praemahla tõsta riisi/kuskusi peale, kuna kana söön ja minu arust ei tule seal läbiküpsetatud kontidest enam miskit.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kust sa 2,5 kg raskuse kana said? Ma pole küll suuremaid broilereid näinud kui umbes 1,5 kg.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See puljongist puljongi tegev kraam hakkab eralduma kontidest alles pärast tundi aega keemist. Ahjus ei ole need kondid tundigi kuuma saanud, sest kuumus jõuab kontideni viimasena. Seega paar tundi nõrgal tulel podisemist annab ka neist ahjukanakontidest korraliku rammuleeme välja.

+5
-15
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tegelikult konte röstitakse ahjus enne puljongi keetmist, eriti loomalihakonte, annab maitset rohkem. Mis see praekanakont siis nii erinev on… Puljongi kasulikkus muidu tuleneb nende mineraalidesisaldusest, mis just pikaajalise keetmisega kontidest välja keedetakse. Ega ühest praebroilerist ei saa jah suurt hulka leent, läheb vaja kahte karkassi või lisakonte + supijuurikaid. Ma pole nüüd just eraldi äranäritud praekanast leent teinud, aga kui midagi on jäänud sügavkülma, siis läheb küll koos muude kontidega keema.

et kõigepealt  keedad puljongi ja seejärel saad selle kanaga mida iganes muud teha

Et siis teed läbikeedetud-kurnatud kanast ahjukana, niipidi siis? Numaitea, teisipidi tundub ikka PALJU mõistlikum.

+13
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tegin proovi – ostsin pühapäeval 2,5 kg kana. Tegin praadi ja pere sai kõhu täis. Eile tegin kanast pastarooga ja jälle söök olemas. Õhtul rüüstas teismeline järgijäänud kana nii ära, et tänaseks ei jäänud midagi järgi.

Proovin nüüd seda nippi, et kulutan nädalas pere söögirahaks 100 eurot. Tegin menüü, käisin hulgilaos, ostsin söögikraami – arve läks 53 eurot, üle poole käinud. Vaatame kas peame nädala vastu.

Vaevalt et te selle 100 euroga nädalas hakkama saate. Su teismeline on pärast sinu pastarooga näljane.

+6
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tuleb lihtsalt menüü hoolikalt läbi mõelda, siis saab ka neid säästukohti leida. Hulgiladudest soodukatega suurem ports osta, võrrelda kilohindu, leida mingid talunikud, kellelt sõpraderingiga koos suurem kogus osta jne. Võib-olla alguses teha suurem investeering just kauasäilivatesse toiduainetesse, mida saab siis hiljem pikema aja peale ära kasutada. Siis ei ole 100 eurot perele nädalas enam midagi utoopilist ka kallinevate hindade juures.

Kuivained, oad-herned, juurikad on üsna odavad ja annavad toidukorrale mahtu juurde. Pajaroad, tummised supid – suurem kogus korraga valmis ja saab ka sügavkülma panna. Lihalised asjad kallimad, just nendega peab skeemitama hakkama. Soodukate ajal sügavkülma osta suurem kogus, ise suuremaid tükke lahti lõikama, hakkliha tegema jne. Täitsa põnev niimoodi toimetada.

+5
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui suur see pere siis on, et 100 eurot nädalas on säästlikult elamine?

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui suur see pere siis on, et 100 eurot nädalas on säästlikult elamine?

mõtlesin sama. meil on laias laastus neli inimest ja kui ma matsimoka pasteete-vorste ja juustukuningate juustusid (no ja veini ka muidugi) ei ostaks, siis saaksime ka 400 euroga kuus hakkama. eelmisel nädalal tegin värskekapsa-hakkliha hautist, millest jätkus kõigile kaheks toidukorraks ja keegi sai vist lõunaks kaasa ka veel võtta – kokku mingi 6, maksimaalselt 7 eurot. teeb silmad ette nendele üks kana, seitse toitu meistritele 😆

+1
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

Et siis teed läbikeedetud-kurnatud kanast ahjukana, niipidi siis?

Minu arust ka on selline keedetud kana niivõrd ära kurnatud, et sellest ei tule enam mitte midagi, mida sa enam sellest teed. Lihagi seal küljes on ülekeenud ja mitte väga maitsev. Kui seda veel küpsetama hakata, no tule jumal appi.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

leida mingid talunikud, kellelt sõpraderingiga koos suurem kogus osta jne.

Jälle need talunikud! Ilmselt räägivad seda juttu inimesed, kes ise talukraami ei osta. Puhas ökokraam on väga kallis. Soodsamalt saad talunikult, kes kasutab samamoodi põllumürke ja kemikaale.
Milline talunik sulle oma radke vaevaga toodetud kraami odavamalt kui ketipood ära annab? Ise räägid siin kilohindade vaatamisest…

Nendest kanakobtidest meenub kägu, kes peolaualt inimeste taldrikutest ka kobdud kokku korjas ja teisele ringile saatis.
Ma ei tea, aga kui nii rottida, siis ma pigem mõtleks lisasissetulekutele.

+22
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ühest kanast tehakse mitu rooga siiski nii, et sa esmalt tükeldad selle kana ära.

Fileed eraldi. Tiivad-koivad eraldi. Alles jääb rümp mõningase lihaga. Sellest rümbast sa teed puljongi, seal on kael, rind, selg, nahk. Võid muidugi ka koivakondid sinna sisse panna, kui liha koiva küljest eraldi võtad.

1) kondisest osast supp
2) rinnafileedest pastaroog
3) koivad-tiivad ahju või siis nendest mingi riisitoit, a la pilaff/plov kanaga

Kui oled üksi, siis saab mõlemat rinnafileed kasutada eraldi, koivad-tiivad samuti saab kasutada eraldi, sel juhul ühest kanast viis korda sööki.

Kui sul on pere, siis ühest kanast üle kolme toidu välja ei venita. Kui paned korraga terve kana ahju, siis sellest juba küpsetatud kanast pärast veel midagi tegema hakata on ikka päris imelik. Sooje võileibu saab lihaga teha, salati sisse panna. aga sellest ahjukanast veel suppi keetma hakata? No see ei lähe küll mitte kui just mingi tõesti eriline näljahäda käes ei ole.

+13
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ühest kanast tehakse mitu rooga siiski nii, et sa esmalt tükeldad selle kana ära.

Fileed eraldi. Tiivad-koivad eraldi. Alles jääb rümp mõningase lihaga. Sellest rümbast sa teed puljongi, seal on kael, rind, selg, nahk. Võid muidugi ka koivakondid sinna sisse panna, kui liha koiva küljest eraldi võtad.

1) kondisest osast supp

2) rinnafileedest pastaroog

3) koivad-tiivad ahju või siis nendest mingi riisitoit, a la pilaff/plov kanaga

Kui oled üksi, siis saab mõlemat rinnafileed kasutada eraldi, koivad-tiivad samuti saab kasutada eraldi, sel juhul ühest kanast viis korda sööki.

Kui sul on pere, siis ühest kanast üle kolme toidu välja ei venita. Kui paned korraga terve kana ahju, siis sellest juba küpsetatud kanast pärast veel midagi tegema hakata on ikka päris imelik. Sooje võileibu saab lihaga teha, salati sisse panna. aga sellest ahjukanast veel suppi keetma hakata? No see ei lähe küll mitte kui just mingi tõesti eriline näljahäda käes ei ole.

Issand!

+3
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kust sa 2,5 kg raskuse kana said?

Tuttavalt talunikult.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Proovin nüüd seda nippi, et kulutan nädalas pere söögirahaks 100 eurot.

Mitu inimest peres on, kas 3 või 8?

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

mõtlesin sama. meil on laias laastus neli inimest ja kui ma matsimoka pasteete-vorste ja juustukuningate juustusid (no ja veini ka muidugi) ei ostaks, siis saaksime ka 400 euroga kuus hakkama.

Ei saa ütlen ma. Kui närutama toiduga hakata, siis 4 liikmeline pere kulutab ikka 700 eurot kuus. Närutades ma kordan.

+6
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu arust ka on selline keedetud kana niivõrd ära kurnatud, et sellest ei tule enam mitte midagi, mida sa enam sellest teed. Lihagi seal küljes on ülekeenud ja mitte väga maitsev. Kui seda veel küpsetama hakata, no tule jumal appi.

See on koonerdamise meistriklass!

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Milline talunik sulle oma radke vaevaga toodetud kraami odavamalt kui ketipood ära annab?

Tuttav talunik. Kui on tuttav talunik, siis saab ikka terve lamba väga soodsa hinnaga või siis keskmise searümba. Lihtsalt talunik peab tuttav olema, muidu ei saa midagi.

+2
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

mõtlesin sama. meil on laias laastus neli inimest ja kui ma matsimoka pasteete-vorste ja juustukuningate juustusid (no ja veini ka muidugi) ei ostaks, siis saaksime ka 400 euroga kuus hakkama.

Ei saa ütlen ma. Kui närutama toiduga hakata, siis 4 liikmeline pere kulutab ikka 700 eurot kuus. Närutades ma kordan.

huvi pärast võtsin praegu oma toidupoodide äpid lahti ja lõin ostud kokku. uskumatu, aga tuli üsna täpselt 400 eurot oktoobri peale. ja see on toidupoodides tehtud ostude kogusumma, seal sees on mõni vein, üks toataim ja ilmselt mõndagi veel, mis toiduks ei kvalifitseeru. jaa, muidugi, me oleme ka woltinud reede õhtuti ja see selkes 400 euros ei kajastu, aga kui ma oleksin neil kordadel ise kodus süüa teinud, siis ei oleks see summat oluliselt suurendanud. ma pean ütlema, ma olen meeldivalt üllatunud. ilmselt mängib siin suurt rolli see, et ma teen ise nullist süüa, mingeid poolfabrikaate ega ka valmislihasid ei kasuta. tuttavat talunikku kahjuks ei ole.

+3
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks eeldatakse, et tuttav talunik peaks soodsamalt midagi andma? Kas tal pole nagu õigust oma töö eest õiglast hinda saada?

+22
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Hakkasin säästma kuu tagasi. Ja julgen väita, et toit on tegelikult odav, toidu hind sõltub sellest, mida süüa. Kaalikas, porgand, kartul ja kapsas on odavad. Ma elan üksi, ostsin lisaks karbi hakkliha ja sain sellest neljaks päevaks lõuna. Tegin ise supipõhjad valmis, jälle odav mis odav. Grossi poest ostsin 5 euro eest liha, tegin poolest mitmeks päevaks sibulaklopsi ja pool on veel alles. Hakkasin menüüd planeerima, midagi ära ei viska, kõigest annab midagi teha. Muidugi avastasin poest veel päästke viljadkasti ka, 50 senti kilo. Jälle – kui niisama süüa ei kannata need viljad, siis midagi teha saab neist ikka. Kallid on meil poolfabrikaadid. Esimese kuuga säästsin üksi toidult 400 eurot. (Ennem säästma hakkamist ei viitsinud ma päevagi ette mõelda, kust mingi salat kaasa haarata.)

+13
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks eeldatakse, et tuttav talunik peaks soodsamalt midagi andma? Kas tal pole nagu õigust oma töö eest õiglast hinda saada?

No mõni siin võib-olla eeldab, aga minu arust need tuttavad talunikud müüvad just pigem kallimalt kui odavamalt midagi. Külakohas on kõik tuttavad, ega sellepärast midagi odavamalt ei saa, talunik müüb ikka mitu korda kallimalt kui poes asjad on.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

muidugi saab ta õiglase hinna, aga transpordikulu, laokulu ja kaupmehe vahendus jääb ju vahelt ära. selle võrra ongi odavam.

talunik müüb ikka mitu korda kallimalt kui poes asjad on.

ei müü. sa võrdled ilmselt mitte päris samu tooteid. tavalisest poest üldiselt ei saagi sellist kraami nagu talunikelt (liha pean silmas, mitte juurikaid).

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks eeldatakse, et tuttav talunik peaks soodsamalt midagi andma? Kas tal pole nagu õigust oma töö eest õiglast hinda saada? muidugi saab ta õiglase hinna, aga transpordikulu, laokulu ja kaupmehe vahendus jääb ju vahelt ära. selle võrra ongi odavam.

Ja mis hiigelsuur summa see poole sea kohta on?

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See puljongist puljongi tegev kraam hakkab eralduma kontidest alles pärast tundi aega keemist. Ahjus ei ole need kondid tundigi kuuma saanud, sest kuumus jõuab kontideni viimasena. Seega paar tundi nõrgal tulel podisemist annab ka neist ahjukanakontidest korraliku rammuleeme välja.

Olen täiesti teine inimene, aga ei saa aru, miks seda kommentaari nii palju miinustatud on? Konte keedetaksegi 3+ tundi, et luuüdist üldse mingid mineraalained puljongisse eralduma hakkaks, ja see on veel lühike aeg. Enamasti 4-5 tundi, aga ka 12 tundi keedetakse parima puljongi saamiseks. Kui see kanake on ahjus olnud vaid liha küpsemiseks tund-poolteist, pole kontidest midagi kasutatud, nende temperatuurgi pole 100 kraadini tõusnud,  kõik mineraalid on seal alles. Ja needsamad kondid annavad ka puljongile ikka veel üsna tugevat maitset. Muidugi ei tasu keeta vaid ühe kana kontidest nt 5 liitrit puljongit, aga neid lisada on igal juhul mõistlik.

+8
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

aga ahjukana kondid ja praemahlad kogun küll kanapuljongi tegemiseks kokku

Mina söön ahjukana hangunud puljongi niisama ära, jube hea on.

Ja kui tahta säästlik olla, siis ühe käo soovitus konte ahjus röstida, kas see on ikka säästlik (va juhul kui ta börsipaketti kasutab ja röstib ajal kui elekter miinushinnaga on)?

Säästlikult elamine on pigem see, et ostad söögiks seda mida pere tarbib ja mingeid ülejääke ei jää, riided enamasti teiselt ringilt või kasutatakse lõpuni, liigeldakse jalgsi või rattaga (tasuta ühistransport nii kaua kui seda on, on ka OK), elektrit kasutatakse siis kui see on odav. Üldse kasutatakse kõiki asju lõpuni, emotsioonioste ei tehta, ostetakse ainult seda mis on vajalik (või hädavajalik).

+7
-1
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 208 )

Esileht Kodunurk Hakkaks säästlikult elama