Esileht Kodunurk Hakkaks säästlikult elama

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 208 )

Teema: Hakkaks säästlikult elama

Postitas:
Kägu

Ja kui tahta säästlik olla, siis ühe käo soovitus konte ahjus röstida, kas see on ikka säästlik (va juhul kui ta börsipaketti kasutab ja röstib ajal kui elekter miinushinnaga on)?

Ei ole küll kõige säästlikum elektriahjus, aga ülihea maitse saab puljongile. Kel on puupliit ja sel praeahi, tasub igal juhul katsetada.

+3
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jälle need talunikud! Ilmselt räägivad seda juttu inimesed, kes ise talukraami ei osta. Puhas ökokraam on väga kallis. Soodsamalt saad talunikult, kes kasutab samamoodi põllumürke ja kemikaale.
Milline talunik sulle oma radke vaevaga toodetud kraami odavamalt kui ketipood ära annab? Ise räägid siin kilohindade vaatamisest…

Kui suure kambaga osta terve rümp või kottide kaupa juurikaid, siis peaks ju ikka odavamalt saama kui kaupluse juurdehindlusega?

+2
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui suure kambaga osta terve rümp või kottide kaupa juurikaid, siis peaks ju ikka odavamalt saama kui kaupluse juurdehindlusega?

Miks peaks odavam olema? Ei pea just suur kamp olema, et tervet rümpa osta. Kui selle rümba ise lihaks ja kontideks harutad ja sügavkülmas säilitad, siis väga odavam enamasti ei tule. Suured ketid on oma sisseostuhinnad ikka nii odavaks löönud, et  tasuvam on tõesti külapeal maha müüa. Rääkimata sellest, et väiketalunikul on ketipoodidesse sisse saada üldse väga keeruline, see ei käi mitte nii, et läheb ja pakub lähimasse Selverisse või Prismasse paarsada kilo liha mõni kord aastas.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks peaks odavam olema? Ei pea just suur kamp olema, et tervet rümpa osta. Kui selle rümba ise lihaks ja kontideks harutad ja sügavkülmas säilitad, siis väga odavam enamasti ei tule. Suured ketid on oma sisseostuhinnad ikka nii odavaks löönud, et  tasuvam on tõesti külapeal maha müüa. Rääkimata sellest, et väiketalunikul on ketipoodidesse sisse saada üldse väga keeruline, see ei käi mitte nii, et läheb ja pakub lähimasse Selverisse või Prismasse paarsada kilo liha mõni kord aastas.

Hulgihinnad on tavaliselt odavamad kui paarisaja-grammise tüki hinnad.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks peaks odavam olema? Ei pea just suur kamp olema, et tervet rümpa osta. Kui selle rümba ise lihaks ja kontideks harutad ja sügavkülmas säilitad, siis väga odavam enamasti ei tule. Suured ketid on oma sisseostuhinnad ikka nii odavaks löönud, et tasuvam on tõesti külapeal maha müüa. Rääkimata sellest, et väiketalunikul on ketipoodidesse sisse saada üldse väga keeruline, see ei käi mitte nii, et läheb ja pakub lähimasse Selverisse või Prismasse paarsada kilo liha mõni kord aastas.

Hulgihinnad on tavaliselt odavamad kui paarisaja-grammise tüki hinnad.

Loomulikult. Kui sa ostad terve rümba, siis arvuta ise välja, palju  paarsada grammi fileed sulle maksaks.  Kontide mass, konditustamise töö ja säilitamine on su enda kulu. Müüja arvestab selle kõik müügihinda sisse, kui 200 grammi müüb, sina ostjana ilmselt mitte.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kontide mass, konditustamise töö ja säilitamine on su enda kulu.

Neist pidi ju head puljongit saama?

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kontide mass, konditustamise töö ja säilitamine on su enda kulu.

Neist pidi ju head puljongit saama?

Saabki. Aga kas sa üldse tahad seda keeta, kui tegelikult soovid vaid kilo antrekooti? Sellisel juhul maksadki kilo eest rohkem ega pea mõtlema, mida paganat ülejäänud lihakehaga teha või kus seda säilitada. Ega pool rümpa ju tavakülmiku sügavkülma osasse ka ära mahu, ikka lisakapi peab ostma, lisa elektrikulu samuti.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Saabki. Aga kas sa üldse tahad seda keeta, kui tegelikult soovid vaid kilo antrekooti? Sellisel juhul maksadki kilo eest rohkem ega pea mõtlema, mida paganat ülejäänud lihakehaga teha või kus seda säilitada. Ega pool rümpa ju tavakülmiku sügavkülma osasse ka ära mahu, ikka lisakapi peab ostma, lisa elektrikulu samuti.

No kui ma juba suurema portsu ostan, siis arvestangi sellega, et tuleb ära planeerida ja mahutada. Sääst tulebki pigem sellest, et hinnad tõusevad, kuid mina saan kuni kuus kuud selle vana hinnaga ostetud lihakogusega hakkama. Lisasügavkülmik on niikuinii juba olemas, sest tahaks talveks marju sügavkülmutada, toitu korraga mitu portsu teha ja sügavkülmutada. Elektrikulu see kõrgustesse ei tõsta.

+3
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sääst tulebki pigem sellest, et hinnad tõusevad, kuid mina saan kuni kuus kuud selle vana hinnaga ostetud lihakogusega hakkama.

Ma ei saa aru, inimesed söövad pool aastat sügavkülmas seisnud liha?

+5
-10
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja lisakülmikud ilmuvad majja tasuta ja elektrit ei tarbi.

+10
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma maksan just talunikele rohkem, kui poest, näiteks munad on kallimad, kartul oli kallim – aga tean, et on kvaliteetne. Siin soovitatakse tuttavaid talunikke lüpsta.
Meil läheb söögile ikka väga palju, kuna sööme lõunat väljas – päevapraed on 6-7 eurot ning kuus mehega kahepeale läheb vaid sellele u 250-300 eurot + kodune söök. Aga tahan lõunaks korralikkult süüa sp ei ole nõus ka sellest loobuma.
Ma arvan TA ironiseeris seda juttu “kana nädalaks”.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

muidugi söön, lihaga ei juhtu kõige vähematki selle ajaga. Niikuinii läheb ju keetmisele-küpsetamisele.

+9
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

muidugi söön, lihaga ei juhtu kõige vähematki selle ajaga. Niikuinii läheb ju keetmisele-küpsetamisele.

Ikka juhtub, sulatamisel.

+3
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tegin proovi – ostsin pühapäeval 2,5 kg kana. Tegin praadi ja pere sai kõhu täis. Eile tegin kanast pastarooga ja jälle söök olemas. Õhtul rüüstas teismeline järgijäänud kana nii ära, et tänaseks ei jäänud midagi järgi.

Whaaaaaat, ainult kaks päeva ühest kanast? Viis peab ikka saama, viiiis!

+4
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui on vähem kui kuus sügavkülmas olnud, siis ei juhtu sulatamisel midagi?

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks eeldatakse, et tuttav talunik peaks soodsamalt midagi andma? Kas tal pole nagu õigust oma töö eest õiglast hinda saada?

Vaata, sellega on nii, et talunik müüb otse ilma juurdehindluseta (no kui viitsib tegeleda). Turul müüja või pood võtab ju 20-60 % vahelt.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jälle need talunikud! Ilmselt räägivad seda juttu inimesed, kes ise talukraami ei osta. Puhas ökokraam on väga kallis. Soodsamalt saad talunikult, kes kasutab samamoodi põllumürke ja kemikaale.
Milline talunik sulle oma radke vaevaga toodetud kraami odavamalt kui ketipood ära annab?

See, kes ei taha ise turunduse ja turustusega tegeleda.
See, kellel pole slelist mahtu, et Selver seda üldse vaatakse.
See, kellele sa oled püsiklient.
See, kelle käest ostad korraga palju ja regulaarselt.
See, kes hoiab kokku transpordikulusid, kuna sklient sõidab ise kohale.
See, kes saab heale püsikliendile helistada ja öelda “Kle, kas sa supikana tahad, paistab, et hakkame kanu lihaks tegema, palju sulle panen”
See, kellele püsiklient toob munamüügi puhul tahgasi kuivatatud koored ja karbid

+13
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Huvitav kes selle kehvema poole saab seast kui osta kamba peale pool rümpa?

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

kuid mina saan kuni kuus kuud selle vana hinnaga ostetud lihakogusega hakkama

Aga ehk näiteks keegi ei taha kogu aeg süüa pool aastat sügavkülmikus veetnud liha, vaid värsket? Ei püsi see liha sügavkülmas nii veatu, vägagi on toidu sees aru saada, eriti snitsli jms puhul, hautsitega saab mängida ja kõike sinna sisse ära peita, ka külmkapimaitsega lihad.

+7
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma maksan just talunikele rohkem, kui poest, näiteks munad on kallimad, kartul oli kallim – aga tean, et on kvaliteetne. Siin soovitatakse tuttavaid talunikke lüpsta.

Sama, pigem maksan kallimat hinda kvaliteedi ja puhtuse  eest kui hakkan tuttavaid koorima. Vaesed talunikud, kõik üritavad tutvuse poolest neilt toodangut välja manguda, imelik endal vist ka ei ole, kui pidevalt uhkustada oma “tuttava talunikuga”.

+6
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

kui sulatada aeglaselt (ehk siis tavakülmikus ja üleöö), siis ei juhtu mitte millegagi mitte midagi muud, kui et sulab ära:)

+12
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga ehk näiteks keegi ei taha kogu aeg süüa pool aastat sügavkülmikus veetnud liha, vaid värsket? Ei püsi see liha sügavkülmas nii veatu, vägagi on toidu sees aru saada, eriti snitsli jms puhul, hautsitega saab mängida ja kõike sinna sisse ära peita, ka külmkapimaitsega lihad.

Kui sügavkülmas korralikes vaakumkottides säilitada, pole mingit vahet.

+7
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

See, kes hoiab kokku transpordikulusid, kuna sklient sõidab ise kohale.

Kliendi kohalesõit ei maksa tõenäoliselt midagi (transpordivahed, kütus, aeg).

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

hautsitega saab mängida ja kõike sinna sisse ära peita, ka külmkapimaitsega lihad.

Ma teengi kõige rohkem hautiseid. Külmkapimaitse? Esiteks ma ikka pesen ka oma külmkappe regulaarselt. Ja hoiustan näiteks tugeva lõhnaga maitserohelist korralikes õhukindlates karpides. Samamoodi lihaga, et ei viska seda suvalise kilekoti sees sügavkülma. Mitte mingisugust maitset ei tule lihale külge.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui keeta kontidest puljongit 3-4 või lausa 12 tundi, siis kuidas seda saab säästlikult teha? Elektri või gaasiga see kindlasti säästlik ei ole. Ja isegi puupliidile peab kütet alla panema ning see maksab. Keegi ei küta ju puupliiti 12 tundi järjest. Ainuke võimalus, mida ma ette kujutan on kütta ahju ja panna pott kontidega terveks ööks ahju. Aga kui paljudel selline võimalus ikka on.

+12
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See on absoluutselt tõsi. Külmkapilihal ON teine maitse kui värskel, ja mida rohkem ta seisab, seda halvemaks maitse muutub. Eriti hakklihal ja kalal.

+8
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

See on absoluutselt tõsi. Külmkapilihal ON teine maitse kui värskel, ja mida rohkem ta seisab, seda halvemaks maitse muutub. Eriti hakklihal ja kalal.

No aga see, kes seda maitset tunneb, ei pea ju ometi seda moodust säästmiseks kasutama.

Seda võimalust kasutavad need, kelle arvates ei tule mingit külmkapi maitset juurde.

Lihtne 🤷‍♀️

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui keeta kontidest puljongit 3-4 või lausa 12 tundi, siis kuidas seda saab säästlikult teha? Elektri või gaasiga see kindlasti säästlik ei ole. Ja isegi puupliidile peab kütet alla panema ning see maksab. Keegi ei küta ju puupliiti 12 tundi järjest. Ainuke võimalus, mida ma ette kujutan on kütta ahju ja panna pott kontidega terveks ööks ahju. Aga kui paljudel selline võimalus ikka on.

Teeme siis mõned arvutused. Võimsam induktsioonpliidi plaat võtab täisvõimsusel töötades 3,5 kW. 5 tundi täisvõimsusel tööd võtab siis 17,5 kW. Tänane päeva keskmine elektrihind on 15s kW/h, seega saame tulemuseks 2,62 eurot. Aga puljongit ei keedeta ju täisvõimsusel pliidiplaadil mulisedes vaid nii, et vedeliku pind nõrgalt võbeleb. Minu 10astmelise pliidiplaadi puhul on see aste 2. Puusalt laia lauaga lüües tähendab see 1/5 sellest maksimumkulust. Seega 5 tundi puljongi keetmist maksab  52 senti. Pole just see koht, kust erilisi varjatud kulusid otsida. Võrdluseks, et kasutades WC-paberi kahe lehe asemel ühte, saad sama summa kokku hoida juba ca kahe rulliga. Kas tundub mõistlik kokkuhoiusoovitus?

+4
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teeme siis mõned arvutused. Võimsam induktsioonpliidi plaat võtab täisvõimsusel töötades 3,5 kW. 5 tundi täisvõimsusel tööd võtab siis 17,5 kW. Tänane päeva keskmine elektrihind on 15s kW/h, seega saame tulemuseks 2,62 eurot. Aga puljongit ei keedeta ju täisvõimsusel pliidiplaadil mulisedes vaid nii, et vedeliku pind nõrgalt võbeleb. Minu 10astmelise pliidiplaadi puhul on see aste 2. Puusalt laia lauaga lüües tähendab see 1/5 sellest maksimumkulust. Seega 5 tundi puljongi keetmist maksab 52 senti. Pole just see koht, kust erilisi varjatud kulusid otsida. Võrdluseks, et kasutades WC-paberi kahe lehe asemel ühte, saad sama summa kokku hoida juba ca kahe rulliga. Kas tundub mõistlik kokkuhoiusoovitus?

See on ka juba omamoodi fenomen, kuidas kõik asjad on nii vähe energiat tarbivad ja kokkuhoidlikud, aga elektriarve on kuu lõpus ikka 150 eurot.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Peale seda kui aasta alul nädal aega sundsöömise ja moosikeetmisega tegelesime ei taha enam sügavkülma midagi varuda.

Meil oli 3 päeva vool ära…

Mulle ka ei maitse liha või toidud mis on sügavkülmas olnud. V.a. pelmeenid ja paneeritud kala.

+9
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 208 )

Esileht Kodunurk Hakkaks säästlikult elama