Lapsel on puudu 2 jäävhammast (silmahambad). Hakkab seetõttu saama breketiravi. Nüüd on küsimus, kas nihutada hambad kokku, et puuduvate hammaste vahed jääksid väiksemad või venitada vahed laiemaks ja panna 2 implantaati. Ortodont soovitab implantaate.
Kas kellegi on lapsega sellist kogemust olnud? Kuidas olete otsustanud? Kas hammaste kokkupoole nihutamisega on jäänud tulemus ilus ja probleeme ei ole olnud?
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
18.10.2023 23:15
Soovitan küsida arstilt, et mis on implantaadi kasutusiga. Juhul kui lähed seda teed, tuleb tõenäoliselt iga vastava perioodi tagant hakata uut implantaati panema. Kümmekond aastat tagasi pakuti implantaatide elueaks maks 20 aastat ja kui nii arvestada, siis oletame, et laps on 15, on vaja arvestada tolleaegsete andmete alusel vahetustega vanuses umbes 35, 55 ja 75.
+1
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
18.10.2023 23:50
minu teada ei panda lastele nagunii implantaate?
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
19.10.2023 00:47
Minul on veel rohkem hambaid sünnipäraselt puudu. Implantaate väga noorelt üldiselt ei panda, sest lõualuu areneb kaua. Omast kogemusest võin soovitada et ilusam ja tulevikuks mõttekam on hambad ikka omale kohale ajada (nö laiali ajada). Kui implantaate kohe ei saa,leitakse teised lahendused ja laps saab tulevikus ise need panna.
Minul olid puuduvad hambad suulaeplaadiga, praeguseks (20+aastat hiljem) on sildadega. Tänapäeval on vast veel võimalusi.
Muide, minu lastel on ka kõigil 1 jäävhammas puudu.
+2
-1
Please wait...
Postitas:
Kägu
19.10.2023 09:17
Teemaalgataja
Laps saab kohe 18. Breketiravi kestvat kuni 2 a ja siis saab ka juba implantaate panna. Selline info siis ortodondilt.
+1
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
19.10.2023 21:09
Eks oleneb suu kujust ja hammaste kujust ka. Kui suus olevad hambad on suure kujuga ja jääks normaalne, kui nad lihtsalt kokku suruda ilma implantaatideta, siis suruks kokku. Kui hambad väikse ja kitsa kujuga, siis kindlasti lahku ja implantaadid.
Igaks juhuks võiksite küsida ka mõne teise ortodondi arvamust, et plaanis päris kindel olla.
Laps saab kohe 18. Breketiravi kestvat kuni 2 a ja siis saab ka juba implantaate panna. Selline info siis ortodondilt.
Sellises vanuses “laps” otsustab ise, mis ta oma hammastega teeb. Ortodondi nõuandeid üldiselt tasuks uskuda.
+5
-1
Please wait...
Postitas:
Kägu
21.10.2023 21:25
Mina lähtuksin spetsialisti arvamusest. Korraliku hambumuse kujundamine ongi tema töö, ta on seda pikki aastaid õppinud ja veel pikemaid aastaid praktiseerinud. Hammaste funktsioon ei ole ainult head välja näha, neil on ka mälumisfunktsioon. Rolli mängivad paljud asjad, nt see, kuidas hambad aja jooksul kuluvad ja mis millele survet avaldab. Ortodont ei ütle oma arvamust mingi küki-kaki-kommi-nommi tehnika alusel, vaid tal on selliseks soovituseks selge põhjendus. Ma ei kujuta ette, et läheksin arsti juurde tagasi ja ütleksin, et “perekoolis võõrad inimesed arvasid hoopis nii, seega lähme seda teed”. Teine arvamus on nii suure otsuse puhul sageli soovituslik, aga seda teist arvamust saab küll ainult teine ortodont anda ja mitte keegi teine.
Lihtsalt edaspidiseks teadmiseks, et ei ole küki-kaki, vaid on üki-kaki-kommi.. Sõnadest üks-kaks-kolm.
+4
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
24.10.2023 17:05
Mina usaldaks ortodonti!
Hammaste kokkuajamisega on see teema, et siis vaja ilmselt kogu hambarivile taha reteiner panna, et nad ka püsiksid koos. Mul olid hambad väga natuke puseriti – ainult 2 esihammast oli veidike viltu. Et tulemus püsiks, on mul reteiner 4 hamba taga ja enne brek. eemaldamist lõigati korraks ka igemed lahti, et kasvaksid tagasi uue hambumuse järgi (kõlab hirmsamalt kui oli, kuigi ma kogu protseduuri higistasin meeletult😀).
Igal juhul korda teha. Mu mehel ka 2 hammast puudu ja hambarivi on nagu reha – ta ise väga põeb seda, aga mingil põhjusel pole täiskasvanuna seda teed ette võtnud.
+2
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
24.10.2023 17:17
Ja alati on hea mõte ortodondiga oma kõhklustest ja mõtetest rääkida.
Nt, kui mulle poleks saanud teha raviplaani hammaste väljatõmbamiseta, oleksin asja katki jätnud. Ütlesin seda kohe nö sisseastudes, et ei soovi väljatõmbamist. Õnneks sai teha sellise raviplaani – vb oleks ka minu ütlemiseta nii läinud, vb mitte.
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
25.10.2023 10:16
Isegi kui ainult kaks hammast on puudu, siis suu kuju ikkagi mingil määral muutub. Mul tõmmati breketiravi käigus kaks hammast välja ja nüüd on naeratus nö väiksem.
+1
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
09.11.2023 16:36
mina omast kogemusest soovitaksin ajada hambad laiali ja siis millalgi panna implantaadid.
mul kunagi vene ajal tõmmati üks hammas välja, siis muidugi hambad kasvasid kokku, sest tol ajal implantaatidest ei teatud midagi.
täiskasvanuna oli mul mingi hammaste jama ja 5. hammas kasvas kuskil vales kohas ja hakkas haiget tegema. lõpuks tõmmai välja.
algul polnud midagi, aga 5 aastat hiljem oli kõrval kohe 6. hammas niisuguses seisus, et tuli välja tõmmata ja mõtlesime implantaadile. nüüd oleks küll olnud hea, kui 5. hammas oleks olnud olemas.
käisin ortodondi juures, kes kahjuks soovitas 2 hamba asemele panna 1 implantaat.
igal juhul täna, veel 5 aastat hiljem, on seis selline, et lapsepõlves vene ajal välja tõmmatud hambavahe on väliselt küll ilusti kokku kasvanud, aga toit jääb vahele. teisel pool siis on 2 hamba asemel 1 implantaat ja seal ka poolik vahe 8see nii taga, et välja ei paista, aga jälle puhastamisega jama.
alumises hambareas on 2 hammast välja tõmmatu ja mõlema asemel implantaat pandud ning mingit probleemi pole.
minule on öeldud küll, et implantaat on igavene. ja eks implantaatide kvaliteet ka tõuseb. mul omalgi 2 implantaadil 10 aastat paigaldusvahe (sama arst) ja juba kvaliteedivahe.
seega kui lastakse vahed kokku kasvada, siis võib-olla 18aastane 10 aastat ei tunne midagi, aga siis hakkab ikkagi lõpuks segama. ja nagu mina praegu… tunnen, et oleks näinud rohkem vaeva .. oleks… aga teha pole enam midagi.
arvan, et ortodont soovitab samadel põhjustel – vanemas eas (olen sellises eas, et mul ka +-18aastased lapsed) on see tänane 18aastane tänulik, kui praegu tekitatakse ruumi 2 implantaadile.
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
10.11.2023 18:33
Usaldaks ka ortodonti. Nemad teavad, kuidas mingi puuduv või üleliigne hammas tulevikus üleülfist hambumust mõjutab.
Ma oma tädiga just ükspäev rääkisin, et ta kahetseb, et nooremana ikka puuduvaid hambaid ei asendanud. Mida vanemaks, seda rohkem laiali tal ülahambad vajuvad. Tal on tekkinud vahe just kahe esihamba vahele ja nüüd selle suurenenud vahe pärast hambaääred järjest tükkidena välja kukuvad. Käib siis plommidega paikamas. Implantaadi teed ta enam ette ei võta, sest luustumine vanuse(67) tõttu pole enam parim ja hambaarst ka enam ei soovita.
+1
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
13.11.2023 05:27
Pikk teema, aga ilma hambad väga olulised, sinna peale toetub kogu hambumus. Pole ainult esteetika küsimus. Igal juhul implantaadid.
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
13.11.2023 09:26
Olen teemaalgataja. Ma väga tänan vastajaid. Otsustasime implantaatide kasuks. Lihtsalt infot ja arvamusi on olnud ka arstide poolt erinevaid. Raviv hambaarst näiteks arvas, et implantaate küll vaja ei ole, see nagu tekitaski peas segaduse. Teise ortodondi arvamuse saamine oli ka suht võimatu, kuna järjekorrad on megapikad. Ühesõnaga otsus on tehtud ja loodame, et (juriidiliselt veel) laps saab hea ja kauni tulemuse :).
+2
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
13.11.2023 11:03
Miks nii hilja asjaga tegelema hakkasite? Sellise diagnoosiga saab breketid tasuta kuni 19 aasta vanuseni. Ravi kestab vähemalt 2 aastat.
Minu tütrel ei hakanud samuti 2 jäävhammast kasvama (silmahammaste kõrval). Nüüd on ta 13 ja breketiravi sai just läbi. Hambad nihutati oma õigetele kohtadele ja kannab praegu suulae plaatproteesi kahe hambaga ja öösel kapesid. Arst arvas, et kuskil 18-19 aasta vanuses (kui lõualuu on välja arenenud) saab implantaadid panna.
Miks nii hilja asjaga tegelema hakkasite? Sellise diagnoosiga saab breketid tasuta kuni 19 aasta vanuseni.
teemaalgataja küsimus ei puudutanud ju ravi tasulisust.
+3
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
20.11.2023 19:54
Mul on puudu üleval 4 ja all 2 jäävhammast, st mul on nagu kihvad esihammaste kõrval. Ortodont tahtis breketeid panna oma 20a tagasi, aga teine arst arvas, et siis jääks üldse nagu mingid harali pulgad. Praegu paraku on reaalsus küll jah see, et peab hakkama implantaate panema, kuna veel 34-aastaselt on üks jonnakas piimahammas suus, aga kauaks seda jätkub…
Väga noorele vast ei paneks ja mõtleks ka breketite panemise peale pikemalt. Kui just suus päris auk ei haiguta, siis saab ehk oodata implantaadiga, kuni kolp välja arenenud on.